Demanen 6 anys de presó per a Paco Sanz per fingir una malaltia greu per a estafar 264.780 euros

A l'acusat se li va concedir la incapacitat absoluta per a treballar sent beneficiari d'una pensió de 745,99 euros
Imatge d'arxiu de Paco Sanz | Arxiu

 

La Fiscalia de Madrid sol·licita sis anys de presó per a Francisco José Sanz González de Martos, conegut com a Paco Sanz, per fingir en televisió la gravetat de la seua malaltia --que va arribar a assegurar que li provocava 2.000 tumors-- per a estafar 264.780 euros. Així consta en l'escrit d'acusació en el qual el fiscal reclama també per a la seua parella tres anys per un delicte continuat d'estafa. La data del judici no està assenyalada. 

  

El fiscal relata que l'acusat, fingint que li quedaven escassos mesos de vida, va aconseguir recaptar en set anys 264.780 euros demanant ajudes econòmiques a través de les xarxes socials i fins i tot en els mitjans de comunicació per a tractar d'aconseguir un tractament experimental als Estats Units, perquè a Espanya no existia, d'una malaltia que en realitat no tenia cap risc vital imminent. 

  

En 2009, se li va diagnosticar la 'Síndrome de Cowden', una malaltia d'origen genètic de les catalogades com a 'estranyes' i que es caracteritza per l'aparició d'una sèrie de tumors benignes encara que sense risc vital imminent. 

A l'acusat se li va concedir la incapacitat absoluta per a treballar per malaltia comuna sent beneficiari d'una pensió de 745,99 euros actualitzable conforme a l'IPC abonant-se-li la mateixa en un compte bancari obert al seu nom en La Caixa. 

PLA PER A ESTAFAR

Aprofitant-se de la seua malaltia, segons el fiscal, va pensar un pla per a obtindre un lucre patrimonial il·lícit entre els anys 2010 i febrer de 2017. Durant aquest temps va fer creure mitjançant l'ús de xarxes socials i mitjans de comunicació que la seua malaltia revestia una gravetat molt major que la que realment tenia. 

  

Baix el pretext de finançar el suposat tractament, va crear en 2010 la pàgina web www.ayudapacosanz.com en la qual exagerava els símptomes de la seua malaltia, "afirmant que patia un càncer genètic, o que li quedaven escassos mesos de vida". En aquesta pàgina web, penjava missatges del tipus "m'avergonyix demanar diners". 

  

Donava fins i tot la possibilitat que se li donara diners mitjançant l'enviament d'un sms solidari amb un cost de 1,45 euros al número 25600 amb la Paraula Paco o també la possibilitat de donar-li quantitats econòmiques a través del seu compte de PayPal. 

  

Francisco Sanz tenia també oberts perfils en diverses xarxes socials que utilitzava per a continuar amb la seua campanya d'empatia i sensibilització del col·lectiu al seu favor i incrementar les donacions a rebre. 

  

"Aquestes maniobres van aconseguir efectivament la seua comesa, sensibilitzant de tal manera a moltes persones i col·lectius, contactant l'acusat amb diversos actors, presentadors de televisió que es van fer ressò de la malaltia de Paco Sanz i a través de les xarxes socials van difondre desinteressadament els missatges de necessitat d'ajuda econòmica que necessitava l'acusat", afegix la Fiscalia. 

  

ASSOCIACIÓ SENSE ÀNIM DE LUCRE

El presumpte estafador va donar d'alta el 19 de gener de 2012 en el Registre Nacional d'Associacions l''Associació Paco Sanz Per a la Recerca De la Síndrome De Cowden Espanya' (APSISCE), de la qual es va nomenar president i en els estatuts del qual resava que mancava d'ànim de lucre i que les seues finalitats eren el suport social a malalts i familiars, "i la difusió de la malaltia per tots els mitjans lícits i possibles". 

  

Per a això, va obrir un compte bancari en La Caixa. Un dels afectats per l'estafa va ser la Fundació Seur que en 2012 tenia activa la campanya "Tapones para una nueva vida" consistent en la recollida de 'tapons' de plàstic i posterior reciclatge d'aquests, obtenint-se una quantitat econòmica que es donava a famílies amb escassos recursos i un menor minusvàlid en un grau d'almenys 80%. 

  

Per a donar més publicitat a la seua malaltia i aconseguir arribar a més persones amb l'objectiu d'apoderar-se de més fons, l'acusat va contactar amb diversos actors i presentadors de televisió que "commoguts" per la falsa història que els contava sobre la seua malaltia accedien a col·laborar amb ell, bé mitjançant donatius bé mitjançant l'organització de gales benèfiques per a recaptar fons. 

  

Així en particular l'humorista Santi Rodríguez va organitzar una gala benèfica a València el dia 30 de maig de 2013 en les quals reconeguts artistes van participar de forma altruista per a obtindre beneficis perquè Paco Sanz es tractara de la seua malaltia, corrent amb totes les despeses de l'organització Santiago Rodríguez existint igualment una fila zero a la disposició de qualsevol persona perquè poguera ajudar a Francisco Sanz mitjançant una transferència bancària.

  

En aquesta gala es van recaptar per la venda d'entrades la quantitat de 3.000 euros que van ser lliurats a Francisco Sanz amb l'objectiu d'ajudar-lo a costejar el suposat tractament mèdic al qual s'estava sotmetent als Estats Units. 

  

PUBLICACIÓ D'UN LLIBRE

En aquest mateix any 2013 i en la creença d'estar ajudant l'acusat en la lluita de la seua malaltia i a aconseguir recursos econòmics es va publicar el llibre anomenat 'Paco Sanz, una vida de somnis, una vida de lluita', escrit per Miguel Hervas Abad, sent escrit el pròleg pel youtuber 'AuronPlay', i l'epíleg per Pedro García Aguado, ex esportista professional i presentador de diversos programes de televisió. 

  

  

  

Finalment va aconseguir que el llibre es publicara en l'editorial Iris amb l'objectiu que el 50% de cada exemplar venut es destinara a l'acusat per a una vegada més aconseguir fons per a curar la malaltia que patia. El preu de venda al públic era de 12 euros per exemplar arribant-se a vendre 364 exemplars, obtenint per aquest canal 2.184 euros.

  

També durant 2013, Paco Sanz va contractar amb l'empresa Altiria la línia 25600 de missatgeria instantània que va estar operativa el dia 8 de febrer de 2017 en el qual les persones interessades podien enviar un SMS amb la paraula Paco amb un cost per SMS de 1,45 euros rebent l'acusat el 60% de l'import de cada SMS. En total 12.312 persones van enviar 17.497 SMS amb la paraula Paco al 25600. D'aquesta manera va obtindre uns ingressos de 13.384,86 euros. 

  

A la fi de l'any 2015 i fins a 2017 l'acusat va matindre una relació sentimental amb L.C.C., "la qual tenia coneixement del modus vivendi de Paco Sanz consistent en la petició de donacions altruistes per a sufragar tractament de la seua malaltia quan en realitat utilitzava els diners per al seu lucre". 

  

Sanz va ser detingut el març de 2017 en l'habitatge en la qual residia a la Pobla de Vallbona, i va arribar a ingressar a la presó per utilitzar presumptament els diners que recaptava per a tractar-se d'aquesta malaltia per a altres finalitats, segons va informar en el seu moment el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en un comunicat. Els delictes pels quals inicialment va ser arrestat van ser blanqueig de capitals, estafa i apropiació indeguda. 

  

"Aquesta malaltia m'ha generat prop de dos mil tumors. Així i tot, intente fer el meu dia a dia el més normal possible. He esgotat els meus recursos i els de la meua família per a pagar el tractament. Les autoritats m'ignoren", proclamava en les seues campanyes en xarxes socials l'acusat.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"ATENCIÓ: Detingudes tres persones per robar més de 40 coloms de competició" "URGENT: Fins a 10 quilòmetres de retencions a l'A-7 a causa d'un accident"