Els pediatres valencians denuncien saturació en consultes amb més de 40 xiquets atesos al dia

La SVP advertix que aquest dèficit de pediatres en Atenció Primària en la sanitat pública existix "des de fa temps"
Imatge d'arxiu d'un pediatra  | Cedida

 

La Societat Valenciana de Pediatria (SVP) ha denunciat este dimarts que existix un dèficit d'especialistes d'Atenció Primària, "agreujat" en els últims anys i una saturació en consultes, infermeries i serveis d'urgència, amb més de 40 xiquets atesos al dia. De fet, segons assegura l'entitat en un comunicat, ja existix una petició en la plataforma Change.org que exigix "noves mesures per a millorar la qualitat de l'assistència sanitària". 

  

  

Segons la Societat Valenciana de Pedriatria, es tracta d'uns registres "molt per damunt de les xifres recomanades per les societats científiques situades en les 25 visites màximes per pediatra". Per a millorar la qualitat de l'assistència sanitària, la SVP, juntament amb altres societats científiques, té oberta una petició de firmes en Change.org i ha traslladat a la Conselleria de Sanitat un llistat de propostes de canvi. 

  

  

De moment, l'administració autonòmica ha anunciat més de 300 places sanitàries per a Atenció Primària en llocs com a pediatres, entre altres. Per a l'entitat, la saturació en les consultes es deu "a la falta de substitucions dels professionals sanitaris davant l'absència justificada i prevista d'un company i a l'excessiu nombre d'atencions diàries realitzat en les consultes, moltes vegades motivat per un inadequat ús de l'assistència sanitària per part de les famílies". 

  

  

La SVP advertix que aquest dèficit de pediatres en Atenció Primària en la sanitat pública existix "des de fa temps" encara que "s'ha agreujat en els últims temps". "En els pròxims anys s'incrementarà aquesta situació per les jubilacions de molts professionals i per les condicions laborals poc atractives, en les quals només es preval la labor assistencial, amb menors incentius", ha alertat el doctor Blesa. 

  

Aquestes circumstàncies provoquen que molts MIR de Pediatria "es decideixen per quedar-se als hospitals amb contractes de guàrdies o beques, marxen a treballar a l'estranger o es decanten per la sanitat privada, la qual cosa produïx una falta de pediatres en els centres de salut". 

  

A més, a causa de l'organització de les urgències en la Comunitat Valenciana, "en molts d'aquests serveis, les atencions es realitzen per part dels pediatres d'Atenció Primària, la qual cosa afegix una considerable càrrega de treball", ha afegit la doctora Eva Suárez, membre de la junta directiva de la SVP per Castelló. 

  

Així mateix, a les ciutats de València, Alacant, Elx i Castelló, el servei d'urgències comença a les 17.00 hores i en molts d'ells "posen problemes per a atendre la població pediàtrica", denúncia la SVP. 

  

"Les urgències s'atenen al matí en els centres de salut pels pediatres en horari de matí però a partir de les 15.00 hores depén de la localitat de residència", ha precisat la doctora Suárez, qui recorda que en els centres de salut no hi ha pediatres de guàrdia, ja que només atenen als hospitals perquè "no som suficients". 

  

Aquesta pèrdua de qualitat en el servei de l'atenció sanitària "es veu agreujada més encara en les zones rurals on els pediatres només poden passar consulta uns pocs dies a la setmana i durant unes hores. D'altra banda, les urgències de pediatria hospitalària solen estar molt allunyades d'aquestes poblacions", afirma la doctora Suárez. 

  

Entre les mesures proposades per a solucionar el dèficit de pediatres, les societats implicades reclamen l'augment de les places de MIR en l'especialitat de pediatria; la compatibilització d'horaris; la designació d'un temps específic, dins de la jornada laboral, per a activitats formatives i de recerca, o la centralització dels serveis de pediatria de pobles distants o de places que atenguen diverses localitats petites, entre altres mesures. 

  

"L'objectiu final d'aquestes mesures és tindre més temps per a dedicar a cada pacient i oferir-los una assistència digna i de qualitat. Ens importa la salut dels nostres pacients", apunten els signants d'aquesta petició.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"SORPRENENT: Cuba-Literato Azorín es queda sense espectacle de llums estes falles" "INDIGNANT: Detinguts uns pares per maltractar al seu fill per la seua condició sexual"