La NASA observa un núvol de cendres en forma de diana sobre el volcà de la Palma

La seua formació es deu a un augment de l'activitat explosiva en el volcà de Cumbre Vieja
Núvol d'anells amb forma de diana sobre el volcà de la Palma | NASA

Els efectes del volcà de la Palma resulten visibles des de terra, mar i aire. La imatge que veiem a dalt és una de les fotografies que els satèl·lits de la NASA han pres en les últimes setmanes des de l'espai, en la qual s'observa un curiós núvol de cendres en forma de diana amb un centre clar: el volcà de Cumbre Vieja. Com s'ha creat?

Des que el volcà Cumbre Vieja va començar a entrar en erupció el 19 de setembre, la major part de l'activitat urgent ha ocorregut en el sòl. Durant quasi dos setmanes, gruixudes capes de lava van cremar a través de terres de cultiu, carreteres i llars en la part sud-oest de la Palma, una de les Illes Canàries.


Els efectes atmosfèrics de l'erupció havien sigut menys dramàtics fins que l'Institut de Vulcanologia de Canàries (INVOLCAN) va informar un augment en l'activitat explosiva que va començar el 2 d'octubre. Enmig de l'activitat elevada, l'espectroradiòmetre d'imatges de resolució moderada (MODIS) en el satèl·lit Terra de la NASA va capturar una imatge d'una densa columna de cendra que fluïa cap al sud el 4 d'octubre.


Segons el Centre d'Assessorament de Cendres Volcàniques de Tolosa, la ploma va aconseguir els 3 quilòmetres el 4 d'octubre, la qual cosa representa un perill per a les aeronaus en l'àrea. Malgrat l'augment de l'activitat, els vulcanòlegs encara classifiquen l'explosivitat de Cimera Vella com a “moderada”, un 2 de 8 en l'Índex d'Explosivitat Volcànica.


L'erupció no ha sigut prou enèrgica per a injectar grans quantitats de cendres i gasos en l'estratosfera, on poden tindre efectes forts i duradors en el clima. No obstant això, ha sigut prou fort per a produir una columna creixent d'emissions que va ajudar a formar el patró notable en els núvols que es mostra en la imatge de baix.


El MODIS del satèl·lit Aqua de la NASA va adquirir la imatge l'1 d'octubre.

Com s'ha format el núvol ‘diana’?

 

L'explicació científica mostrada per a explicar esta formació inusual, va anar que els gasos i cendres es van elevar ràpidament, col·lidint amb una capa d'aire més sec i càlid, que va actuar com a barrera invisible, fent que els núvols avançaren de manera horitzontal en el cel i provocant aqueixa forma ondulada que s'aprecia en les instantànies de la NASA.


Aqueix cúmul de gasos i cendres ascendents és conegut com a columna d'erupció, un fenomen que a causa dels refluxos d'aire originats per les condicions de la zona, hauria tingut lloc, segons calculen els experts, a una altitud aproximada de 5,3 quilòmetres.


En canvi, es va aplanar i es va estendre horitzontalment, explica la NASA en un comunicat.


Atés que les erupcions volcàniques solen tindre refluxos i fluxos naturals en la seua intensitat, els polsos en el flux ascendent de la columna volcànica van crear ones de gravetat concèntriques a mesura que colpegen la inversió de temperatura i s'estenen cap a fora. El procés és similar a la forma en què una pedra que cau en un estany crea ones que s'estenen cap a fora.


Se solen observar núvols ondulats?

 

Este fenomen, que no se sol donar de manera concèntrica com és el cas de la Palma, és conegut com a Cel de Verat, ja que les formacions de núvols recorden a les escates d'este peix.

El procés físic és el mateix que ocorre en el cas del núvol captat per la NASA, i es deu al xoc d'estos núvols amb una capa d'aire més calent que es troba per damunt.


Sovint, l'origen d'esta mena de núvols està relacionat amb un moviment d'elevació de l'aire calent, que generalment precedeix a l'arribada d'una tempesta a la zona on ocorre este fenomen. El nom científic d'estes formacions és Stratocumulus undulatus, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).
 

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Un ginecòleg diagnostica l'homosexualitat com a malaltia a una jove de 19 anys" "Un atac informàtic exposa les contrasenyes de Twitch"