L’Ajuntament de Sagunt reclama que es descarte la crema de residus per a millorar la qualitat de l’aire

La moció va ser presentada per Compromís i va obtindre el vot favorable de l’Equip de Govern i del grup de no adscrits, i la abstenció de l’oposició.
Façana de l'Ajuntament de Sagunt | Ajuntament de Sagunt
 
 

El Ple de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar el dimarts 26 de febrer, la proposta del Grup Municipal Compromís perquè es descarte la incineració de residus del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV) i reduir la contaminació atmosfèrica. La moció, exposada per l'edil de Compromís, Enric Ariño, va obtenir el vot favorable de l'Equip de Govern i del grup de no adscrits i l'abstenció de l'oposició.

En l’exposició de motius que es presentaren en la moció es recorda que l’Ajuntament, junt amb institucions, associacions ecologistes i partits polítics, ja varen recórrer el PIRCV de 2013 per la via contenciosa, perquè obria la possibilitat d’incinerar residus urbans i industrials. El recurs es va resoldre favorablement en 2016 i va iniciar el procés de revisió del marc regulador de la gestió de residus a la Comunitat Valenciana.

En este sentit, en l’exposició es recull que el PIRCV de 2019 ha de contemplar una regulació per a la resta de residus no urbans. A més, a causa de la gestió de residus industrials en un mercat absolutament liberalitzat, s’esmena que Sagunt ha d’exigir uns instruments de gestió de residus i límit d’ús com a combustibles alternatius, complint la jerarquia de residus i que no afecten la salut, a l’entorn o a la qualitat de l’aire.

L’acord plenari reclama que el nou PIRCV descarte la incineració, co-incineració i valorització energètica com a formes de gestió de residus urbans, donat que són innecessaris, si s’aplica sobre els mateixos principis de reutilització, reciclatge i valorització material.

De la mateixa manera, que es descarte i limite la co-incineració i la incineració i la valorització energètica d'altres tipus de residus, sobre tots els industrials, en instal·lacions específiques o en processos industrials compatibles, com a forma de gestió de residus, sense justificar el compliment de la jerarquia de residus i la no afecció al medi ambient i a la qualitat de l'aire.

La moció exigeix, a més, que no es persistisca la valorització, co-incineració i incineració de residus perillosos com components cancerígens, mutagèniques i cancerígenes. I, per últim, que es trasllade aquest acord a les administracions afectades.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"ATENCIÓ: Detinguts dos joves que van fugir de la Policia amb un vehicle conduït per un menor" "ATENCIÓ: Roben i causen quantiosos danys en un col·legi a València"