Sagunt alerta d'almenys 15 perforacions il·legals en el seu terme municipal

Ariño ha declarat que estan en contacte amb la Generalitat Valenciana per a elaborar un cens de perforacions a Sagunt.
Imatge d'una de les perforacions | Ajuntament de Sagunt

 

El regidor de Policia Local de l'Ajuntament de Sagunt (El Camp de Morvedre) i president del Consell Agrari, Enric Ariño, ha informat de l'existència d'almenys 15 perforacions il·legals en diferents zones rurals del terme municipal, algunes d'elles de certes dimensions i sense cobrir, "la qual cosa suposa un perill per a la ciutadania".

 

Ariño ha manifestat, a través d'un comunicat, que arran de la tragèdia ocorreguda fa uns mesos en la localitat malaguenya de Totalán, en la qual va morir el menut Julen, "s'està elaborant un mapa on s'indica aproximadament on es troben aquestes perforacions il·legals" i ha fet una crida a la ciutadania perquè col·laboren si troba alguna més pel terme municipal.

 

Ariño ha declarat que estan en contacte amb la Generalitat Valenciana per a elaborar un cens de perforacions a Sagunt per a posteriorment tapar-los "i no haver de lamentar cap incident".

 

50 pous com el del succés de Julen estan repartits per la Comunitat Valenciana

A la Comunitat Valenciana existeixen, com a mínim, segons la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), uns 50 pous il·legals, semblants al que ha provocat el succés de Totalán (Màlaga), on el xiquet Julen ha quedat atrapat en el fons d'un pou de més 100 metres, que havia sigut realitzat de manera il·legal i incorrectament tancat.

 

Segons dades de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, al nostre territori hi ha uns 24.500 pous inscrits que compleixen la legalitat, en les zones que formen la jurisdicció de la Confederació.

 

En la majoria dels casos, els pous no suposen cap risc, ja que estan cercats o en l'interior de xicotets habitacles. Tot i aquestes xifres, és complicat establir quin és el total de pous que hi ha inscrits, ja que depenen de diferents organismes i de diferents províncies, en funció de les zones per les quals transcorren els rius i les aigües.

 

Pel que fa a les prospeccions il·legals, un total de 50 dins la CHJ, no compleixen els paràmetres de la Llei d'Aigües. En aquest sentit, no està permés obrir pous i instal·lar maquinària per extraure aigua sense el corresponent permís o autorització.

 

Tot i això, sol ser difícil detectar els pous il·legals, ja que tot i no comptar amb els permisos, s'elaboren de manera professional, i en llocs on siguen difícils de trobar. Per a poder detectar aquestes prospeccions entra en joc el treball dels serveis de Domini Públic Hidràulic, la Guàrdia Civil, el Seprona, o els particulars que detecten algun pou il·legal i ho denuncien.

 

Quan es troba alguna d'aquestes construccions il·legals, sense autorització, es planteja com a primera opció intentar realitzar la legalització del pou per part dels seus propietaris, si les condicions ho permeten. En cas que no siga possible legalitzar-lo, comença un expedient sancionador amb multes de fins a 3.000 euros per al responsable de la prospecció.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!