Fins a 165 € més es pot encarir el teu bitllet d’avió si incomplisses esta norma

 

Des de fa anys s’han anat reduint les dimensions de l’equipatge de cabina de les companyies aèries basant-se en les noves recomanacions de IATA conegudes com a Cabin OK. 

 

IATA, l’associació internacional de transport aeri, va consultar a Boeing i Airbus sobre les mesures més recomanables en els avions més habituals, i a partir de la seua resposta (que va ser que les dimensions més eficients no haurien d’excedir de 56 x 36 x 23 cm o 115 cm si se sumen tots els costats), va emetre una recomanació “oficial”: no excedir de 55 x 35 x 20 cm, rodes, anses i butxaques incloses.

 

La proposta de IATA

 

Esta proposta respon a les dimensions ideals per al millor aprofitament de l’espai de cabina, de manera que tots els passatgers tingueren la possibilitat de volar amb el seu equipatge de mà a bord. No obstant això, la recomanació de IATA va quedar en això, en una simple proposta.

La veritat és que no hi ha una mesura estàndard acceptada per totes les aerolínies. Són similars, però no totes iguals, i si la teua maleta excedeix les mesures que admet la companyia amb la qual volaràs, pot ocórrer que no tingues més remei que facturar-la i que et cobren la tarifa corresponent, com succeeix especialment amb les companyies en les de baix cost.

 

Límits de grandària per a l’equipatge de cabina

 

En general, les companyies són lleugerament més generoses amb les dimensions, encara que està bé saber que si la teua maleta mesura 55 x 35 x 20, l’admetran en totes les companyies.

Este és la grandària de l’equipatge de mà admés en cabina en les principals companyies mesures maletes.

En Easyjet només poden portar una maleta a bord els clients que hagen reservat un seient Up front o Extra legroom (suplement de 10,49 a 52,49 euros), així com els titulars de la targeta easyJet Plus o els clients amb tarifa flexi.

També en Wizz Air cal pagar suplement per a portar la maleta en cabina (varia de 4 a 40 euros).

En Norwegian es pot transportar en cabina una maleta de fins a 55 x 40 x 23 gratis en algunes tarifes, en unes altres cal pagar (per exemple, amb la tarifa low fare cal abonar un suplement de 5 a 10 euros).

Ryanair admet una maleta de 55 x 40 x 20 gratis en bitllet regular/flexi plus o pagament extra d’un suplement de 6-22 euros per la tarifa “prioritat & 2 peces d’equipatge de mà”.

Vueling inclou en el bitllet de les tarifes, optima, family i timeflex una maleta de 55x40x20 en cabina. En la tarifa basic han de pagar-se en 25 euros.

D’altra banda, si el vol va bastant ple, també algunes companyies poden demanar col·locar en el celler l’equipatge de cabina més voluminós sense cobrar de més.

Unes altres, com Transavia, tenen un “servei extra” de reserva d’espai per a la teua maleta en cabina previ pagament per endavant (de 5 a 15 euros) que inclou embarcament prioritari.

Suplements: el barat ix car
En algunes companyies, es cobra un suplement per les maletes de cabina. Això pot encarir uns bitllets que aparentment eren més econòmics, i aqueix recàrrec pot arribar a ser una xifra important.

Què passa si la meua maleta és més gran?

 

Si la teua maleta excedeix les mesures que admet la companyia amb la qual volaràs, pot ocórrer que no tingues més remei que facturar-la en l’aeroport i que et cobren la tarifa corresponent (normalment més cara que la facturació en línia).

Si la teua tarifa no inclou equipatge en celler, o ja ho havies utilitzat, et pots emportar un bon esglai.

Per exemple, Ryanair cobra 69,99 euros per l’equipatge de cabina que siga rebutjat a la porta d’embarcament per excedir les mesures, 

Easyjet entre 29 i 58 euros per pagament en l’aeroport en funció de la grandària de la maleta i Transavia 45 euros per equipatge que calga facturar en l’últim moment en l’aeroport.

El pes de la maleta també importa

 

No sols les mesures compten, també cal parar atenció al pes i de fet la limitació per pes en l’equipatge de mà que pot ser fins i tot més restrictiva.

Abans el pes total de la maleta estava limitat en la majoria dels casos a 8 kg, i això deixava poc marge per a l’equipatge tenint en compte que una maleta pot pesar uns 3 kg.

Algunes companyies continuen mantenint eixe límit (Alitalia, Brussels Airlines, Eurowings, Finnair, Swiss air, TAP i Turkish), o fins i tot el rebaixen a 7 kg (Qatar i Emirates).

No obstant això, la majoria de les línies aèries han augmentat este límit i accepten fins a 10 kg o fins i tot 12 kg. Però ull: algunes inclouen el pes del segon embalum (bossa de mà) en el còmput total,
Si es viatja amb tarifa business o equivalent, les condicions de pes i numere d’embalums solen ser més generoses.

En l’equipatge de cabina cal tindre present la restricció de líquids: menys de 100 ml cada envàs i tots junts en una bossa transparent de 20 x 20 cm, sense excedir 1 litre. A més dels objectes prohibits a bord com els envasos a pressió.

Quant a les condicions per a l’equipatge facturat, recorda que hi ha una limitació màxima de 20 a 30 o 32 kg i que les diferències entre companyies en mesures encara són majors que en cabina.

La quantitat de maletes o embalums permesos pot ser normalment d’1 a 3, sense que cap excedisca de 23 kg i d’unes determinades mesures, en alguns casos 158 cm com a resultat de sumar les tres dimensions (alt, llarg i profund).

És a dir, que si has comprat una maleta extragran de 80 cm d’altura és possible que no te l’accepten en determinades companyies, la qual cosa pot complicar el teu embarcament.

Consells per a evitar problemes amb l’equipatge

 

1. Tria abans de res una bona maleta de cabina. Prioritza les mesures de 55 x 35 x 20 cm, la grandària proposada per l’Associació Internacional de Transport Aeri (IATA), que compleix amb els màxims fixats per totes les companyies.

2. Respecta les normes. Per a evitar sobrecostos d’última hora, mesura i pes la maleta de cabina per a comprovar que no superen les mesures fixades per la teua companyia:

Abans de comprar el vol, comprova totes les condicions de l’equipatge detalladament, tant la informació disponible en la web com la que pugues per telèfon.

Tingues en compte també que les condicions poden canviar dins de la mateixa companyia en funció del destí, la classe, el tipus de bitllet, fins i tot el model d’avió.

Normalment les companyies accepten una maleta de cabina més un embalum accessori (bossa, ordinador, cambra…). Para atenció igualment a les restriccions a aqueix segon equipatge de mà i a l’equipatge fracturable.

Pots informar-te detalladament en les pàgines web de cada aerolínia:

Informació sobre equipatge de mà de les companyies aèries

 

3. Fes bé la maleta i optimitza l’espai: mira com

Pren nota d’estos consells a l’hora de fer la maleta

Les samarretes enrotllades ocupen menys que doblegades.
Els pantalons es deixen amb les perneres per fora de la maleta i es recullen al final.
Posa les prenga més pesades en la part de baix.
Aprofita tots els buits, fins i tot dins de les sabates.
Farcida bé en la vora entre la roba i la maleta.

 

 

ÚLTIMES NOTÍCIES