El 42% del sou dels valencians se l’emporta el lloguer

Compartir:

Els espanyols van destinar el 43% del salari el 2022, la xifra més alta de l'última dècada, segons Fotocasa i Infojobs

Els residents de la Comunitat Valenciana van destinar el 42% del salari brut a pagar el lloguer l’any passat, al voltant d’un 3% més que el 2021, segons l’estudi ‘Relació de salaris i habitatge de lloguer el 2022’ elaborat a partir dels sous mitjans de les ofertes d’ocupació d’InfoJobs i els preus mitjans d’habitatge de lloguer de l’Índex Immobiliari de Fotocasa.

Respecte a la mitjana a Espanya, la xifra arriba a la cota més alta de la darrera dècada i els espanyols van haver de dedicar el 43% del sou el 2022 al pagament del lloguer d’un habitatge d’uns 80 metres quadrats, tenint en compte que el salari brut mitjà registrat per este portal d’ocupació era de 24.395 euros (2.033 euros bruts mensuals si el dividim en 12 pagues). Així mateix, el 2022, el preu de l’habitatge de lloguer a Espanya va tancar amb un increment anual del 7,4% i va situar el preu al desembre en 11,03 euros/m2 al mes.

De la mateixa manera, a deu comunitats autònomes s’han incrementat els diners destinats a pagar el lloguer, mentre que, malgrat la inflació i la crisi, en set, el percentatge ha disminuït. L’autonomia que hi destina el percentatge més gran és Balears, on s’ha passat del 49% el 2021 al 58% el 2022, mentre que la que menys paga és Castella-la Manxa on només es destina el 24%.

L’ordre de les comunitats autònomes que dediquen més diners dels seus sous a pagar el lloguer d’un habitatge de 80 m2 quadrats és: Balears (58% del sou brut), Catalunya (58%), Madrid (57%), País Basc (52%), Canàries (49%), Cantàbria (43%), Comunitat Valenciana (42%), Navarra (40%), Andalusia (38%), Aragó (36%), Galícia (35%), Astúries (33%), Castella i Lleó (33%), La Rioja (33%), Regió de Múrcia (32 %), Extremadura (25%) i Castella-la Manxa (24%).

Sobre això, la directora d’Estudis i portaveu de Fotocasa, Maria Matos, explica que “encariment de l’arrendament ocasiona que l’esforç salarial que el ciutadà realitza per accedir al lloguer estiga molt per sobre del que recomana organismes de controls europeus que estableixen que no s’ha de destinar més del 30% al pagament de l’habitatge“. “Només dos comunitats autònomes presenten nivells s’han de situar-se més de 10 punts per sobre de la xifra de fa 10 anys” assenyala.

Igualment, Mónica Pérez, directora de Comunicació i Estudis d’Infojobs, assegura que “hi ha hagut una pèrdua del 6,4% en el poder adquisitiu respecte del 2021, si tenim en compte que la inflació va tancar en un 5,7%” i recorda que “les pujades salarials s’han donat només en determinats sectors professionals, més tensats per la manca de personal, com ara informàtica i telecomunicacions, construcció i turisme i restauració , la qual cosa genera també diferències territorials”.

Per províncies

Pel que fa a les províncies de la Comunitat, els residents de la província de València destinen un 45% del sou a pagar el lloguer; els de Castelló el 28%; mentre que a Alacant arriba fins al 42%, és a dir, se situen en un preu mitjà respecte a la resta de províncies espanyoles.

Gràfic del salari mitjà de pagament al lloguer per províncies | Elaborat per Fotocasa

Els residents de Zamora, Jaén, Càceres i Ciudad Real són els únics que van destinar menys del 25% dels sous al lloguer. Mentre que Barcelona és la que té el metre quadrat més car d’Espanya, amb un preu mitjà al desembre de 16,10 euros/m2 al mes, de manera que destinen fins al 62% del seu salari a pagar el lloguer. El segueixen Guipúscoa (59%), Illes Balears (58%), Madrid (57%), Màlaga (52%), Las Palmas (51%), Biscaia (50%), Santa Cruz de Tenerife (47%), Girona (46%) i Araba – Àlaba (46%).

EL MÉS LLEGIT

Mazón s’alça amb la Generalitat, però necessitarà Vox per governar

El Partit Popular aconsegueix doblegar els resultats dels comicis de 2019 i arrabassar al Botànic el Consell després de huit anys al capdavant

Català recupera l’Alcaldia de València

El Partit Popular ha guanyat les eleccions a la capital del Túria amb 13 regidors, però serà necessari els 4 regidors de Vox per governar el cap i casal

Eleccions Municipals 2023: Com consultar els resultats del 28 de maig

Descobreix els resultats de les eleccions municipals 2023. Guia per verificar els resultats oficials i entendre el seu impacte en la teva vida quotidiana.

Un jutjat de València obre una investigació pels insults racistes a Vinicius

La magistrada acorda citar a declarar com a investigats els tres espectadors que van ser detinguts esta setmana per la Policia Nacional