Detecten un nou efecte secundari en persones vacunades amb Pfizer i Moderna

 

Les vacunes d’AstraZeneca i Janssen han estat en l’ull de l’huracà en les darreres setmanes, després de registrar-se diversos casos —molt rars i poc usuals— de trombosis entre els milions de persones vacunades. Davant esta situació, les campanyes de vacunació amb estos vaccins s’han vist frenades, mentre que alguns ciutadans han desenvolupat certa por en relació amb estes immunitzacions.

Tot i això, estes no són les úniques vacunes que provoquen efectes secundaris, un fet que és bastant comú en qualsevol fàrmac. Ara són els vaccins de Pfizer i Moderna el que estan sota sospita, després que alguns experts hagen detectat un possible vincle entre l’administració de les immunitzacions d’ARNm i uns pocs casos d’inflamacions al cor —miocarditis i pericarditis.

Un dels experts que està investigant la relació és el nord-americà Eric Topol, que fa referència a una sèrie de casos reportats als Estats Units, després de rebre la segona dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna. Concretament, l’investigador fa referència a diversos casos que s’han donat en joves d’entre 20 i 30 anys.

 

Es reporta un cas a les Canàries

A Espanya, fins ara, només s’ha reportat un cas que ja ha estat publicat en la revista de la Societat Espanyola de Cardiologia. Es tracta d’un cas diagnosticat pel doctor Javier Bautista, cardiòleg de l’Hospital Universitari de Gran Canària Doctor Negrín, en un home de 39 anys que feia poques hores havia rebut la vacuna de Pfizer, segons ha avançat el digital ‘Nius’.

 

Com ha passat amb els casos detectats als Estats Units, el pacient espanyol va rebre la primera dosi de la vacuna de Pfizer «sense reaccions adverses rellevants», però els problemes van arribar sis hores després de ser punxat amb la segona dosi. L’home va començar a patir febre persistent superior 38 °C i dolor toràcic i interescapular intermitent, anant a urgències per ser tractat. Els metges li van diagnosticar una «miopericarditis aguda».

 

Després d’administrar-li «tractament antiinflamatori», el pacient «va quedar asimptomàtic» i van decidir investigar les causes de la patologia, per si tenia relació amb la vacuna.

 

Un home jove amb pocs factors de risc

El doctor Bautista ha explicat al citat mitjà que «ens va cridar bastant l’atenció que fos en un home jove, amb pocs factors de risc i amb una relació temporal tan clara amb la vacuna. Al principi, en estos casos, penses en una infecció viral o bacteriana, però quan vam veure que no hi havia res d’això, és quan ens ho plantegem». En este sentit, el cardiòleg ha assenyalat que «esta reacció adversa no es recull en l’estudi de seguretat de la vacuna», motiu pel qual demana a les autoritats que aprofundisquen en este cas.

«No ho podem relacionar cent per cent amb la vacuna, però ho proposem perquè s’estudie i perquè si algú es troba amb un cas similar, ho puga plantejar, que servisca de base per a tots: altres cardiòlegs, immunòlegs… És interessant saber si hi ha més casos similars, si hi ha factors comuns, una certa predisposició», ha assenyalat Javier Bautista.

ÚLTIMES NOTÍCIES