Sanitat planteja limitar l’horari de l’hostaleria al nou ‘semàfor covid’

Compartir:

La proposta que tornen les restriccions horàries a l’hostaleria i l’oci nocturn, després de l’augment dels casos i la incidència les últimes setmanes, és a sobre de la taula. El Ministeri de Sanitat ha plantejat a les diferents comunitats un nou esborrany del ‘semàfor covid’ que contempla limitar l’horari i l’aforament a l’interior dels bars i les discoteques si la incidència supera el llindar de risc mitjà i creix la pressió hospitalària.

Este nou esborrany es debatrà esta tarda a la reunió de la Comissió de Salut Pública, en què estan representades les comunitats autònomes i Sanitat, i en què el Ministeri manté la voluntat d’implantar el “semàfor Covid” que eleve els llindars de la incidència acumulada a cada nivell de risc, però que en un primer moment va ser rebutjat per ser massa “lax”.

Ara el nivell de risc mitjà se situa en superar els 50 casos cada 100.000 habitants, xifra que superen una gran quantitat de territoris. Però amb els nous indicadors, el risc alt se situarà de 300 a 500 casos, de 300 a 100 el risc mitjà, de 100 a 50 el risc baix i menys de 50, la “circulació controlada”.

Així mateix introdueix els límits horaris i aforaments tant per a l’interior de la restauració com per a l’oci nocturn.

El nivell d’alerta 2, a partir d’una incidència de 100 casos i un risc mitjà, contempla el tancament de l’hostaleria a les 23 hores, així com un aforament del 50%, deu comensals per taula i la prohibició de consumir en barra.

Al nivell 3, l’aforament a l’interior dels bars i restaurants es reduiria al 25% i els comensals es limitarien a 6 per taula, mentre que nivell 4 d’alerta, amb més de 500 casos, tancaria l’interior els locals i es tornaria al repartiment de menjar a domicili o per recollir.

En les discoteques des del nivell de risc baix es detalla que els interiors de les sales han de tenir un 75% d’aforament i estarà permés el ball, però amb màscara.

En el nivell de risc mitjà l’horari estarà limitat fins a les 01.00 hores i amb una capacitat del 50%, mentre que als nivells superiors les sales no podran obrir.

També es contemplarien restriccions per als cinemes, teatres, auditoris, gimnasos o enterraments. Tot i que per aplicar estes restriccions a més de la incidència s’haurà de tenir en compte també la pressió hospitalària en relació a l’ocupació de llits d’hospitalització i les noves ocupacions de llits UCI per covid els darrers 7 dies.

Si és aprovat, la Comunitat Valenciana podria tornar a les mesures després de l’augment de les darreres setmanes de la incidència acumulada, que se situa actualment en 133 casos per cada 100.000 habitants, així com a Espanya amb una incidència de 132,19 casos. Tot i que ara els nivells d’ocupació hospitalària i UCI són dins del risc baix.

El document de Sanitat pretén actualitzar la situació de la pandèmia i les mesures contra el coronavirus a la “normalitat millorada” i amb més del 80% de la població vacunada. Els acords de la reunió només seran recomanacions del departament de Carolina Darias per aplicar-lo en cas de superar el nivell de risc mitjà, per això cap territori tindrà “l’obligació explicita” d’aplicar les restriccions que recull l’esborrany.

Tercera dosi majors 60 anys i personal sanitari

 

A més, la Comissió de Salut Pública debatrà este dimarts si finalment se n’administra una tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus al personal sanitari i sociosanitari, a la població més gran de 60 anys i a persones pertanyents a centres diferents de les residències i especialment vulnerables al covid.

Si finalment s’aprova, totes les persones rebran una dosi de Pfizer o mitjana de Moderna, també el grup de 60 a 69 anys que en gran mesura va rebre la doble dosi d’AstraZeneca.

EL MÉS LLEGIT

Què és centaurus? La nova subvariant del coronavirus que fa saltar les alarmes

Se sospita que la subvariant d'Òmicron puga estar darrere del recent augment de casos de Covid-19

Melyssa Pinto i Tom Brusse confirmen que han tornat amb un bes

Dos anys després de la seua ruptura, Melyssa i Tom han représ la seua relació, "és la dona de la meua vida"

Investigats dos conductors per circular en sentit contrari en una autovia

El primer d'ells va recórrer prop de 35 quilòmetres en sentit contrari per la A-7 i el segon 11 quilòmetres en l'A-35 estant implicat en dos sinistres vials

Les emissions de CO₂ van augmentar a Espanya en 2021

El positiu és que no van sobrepassar els nivells previs a la pandèmia