Estàs pensat planejar un viatge per la UE? Aquestes són les noves regles

A partir d’ara, la possessió d’un passaport Covid en regla serà l’únic requisit que haurà de complir un ciutadà europeu que vulga viatjar a un altre país de la UE, independentment del grau de risc epidemiològic en el qual estiga el seu país d’origen.

Així ho han acordat aquest dimarts els ministres europeus d’Assumptes Europeus, que han establit noves regles per a viatjar entre Estats membres que eliminen la possibilitat que aquests exigisquen romandre en quarantena uns dies a l’arribada o un test de diagnòstic suplementari si el passatger arriba d’un país amb alta transmissió de contagis.

L’objectiu és simplificar les normes aplicables i donar més claredat i previsibilitat als viatgers. Els canvis, que no tenen caràcter vinculant, sinó que conformen una recomanació, entraran en vigor el pròxim 1 de febrer. La nova recomanació manté, no obstant això, la possibilitat que els països imposen mesures addicionals als viatgers des de zones color “roig fosc”, considerades d’alt risc en el mapa de colors del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties.

Les noves regles suposen que les condicions que determinen que un ciutadà europeu pot viatjar a un altre Estat membre depenen del fet que estiga vacunat, que haja passat la Covid en un període no major als sis mesos abans o que dispose d’una prova PCR realitzada com a molt 72 hores abans o un test d’antígens negatiu, que també com a novetat, reduirà la seua validesa, ja que haurà d’haver-se fet com a màxim 24 hores abans i no 48 com fins ara.  Els Estats membres hauran d’acceptar els dos tipus de tests.

A canvi que el passatger complisca amb algun d’aquests requisits, el país d’arribada no pararà atenció al nivell de risc del seu país de procedència, de manera que no li seran exigides altres condicions per a entrar al país.

No obstant això, les regles per a viatjar als Estats membres podrien tornar a l’estat actual i a la possibilitat que un país exigisca quarantenes o test addicionals si es detecta una nova variant de coronavirus que, com ha ocorregut amb ómicron, puga donar una nova bolcada a la situació.

És el “fre d’emergència” que els ministres europeus s’han reservat en el cas que sorgisca una altra nova variant de preocupació, per al que s’han compromés a augmentar el nombre de seqüenciacions dels contagis, de manera que puguen detectar-se noves versions de la Covid.

 

Una, dos i tres dosis

 

Pel que respecta a les vacunes, l’acord de la UE estableix que els Estats membres hauran de reconéixer totes les modalitats: un certificat que s’han rebut les dos dosis almenys 14 dies abans de viatjar, amb una sola dosi en cas que es tracte de Janssen, una sola dosi per a aquells que hagen passat la malaltia o un certificat que contemple ja la tercera dosi.

En aquest sentit, l’1 de febrer entrarà en vigor una nova regulació del passaport Covid que estableix un període de validesa. Deixarà d’estar en vigor si als nou mesos de la segona dosi el seu portador no s’ha posat la tercera.

D’acord amb el text aprovat pel Consell de la UE, el passaport Covid “hauria de ser la clau determinant”. “Atés que el Certificat Digital Covid pot expedir-se de manera segura, verificada i acceptada, els passatgers en possessió d’un no haurien d’estar subjectes a restriccions addicionals al lliure moviment, com a test addicional”. “En particular”, afig el text, “a les persones que viatgen dins de la UE no se li deurien en principi requerir quarantena, atés que constitueix una significativa restricció al lliure moviment”.
Contagis i vacunació

 

Les zones de risc

 

Aqueix centre continuarà publicant el mapa de les regions dels estats membres per a indicar el risc potencial d’infecció, segons un sistema de semàfors (verd, taronja, roig, roig fosc). Per a confeccionar-ho es té en compte la taxa de notificació de casos de covid corresponent a 14 dies, l’administració de la vacuna i la taxa de proves realitzades. Els ambaixadors dels països davant la UE (Coreper) ja havien donat llum verda divendres passat amb “alguns xicotets canvis”, a la recomanació de la Comissió Europea que plantejava el canvi d’enfocament.

A partir d’ara els titulars d’un certificat covid no deurien en principi ser sotmesos a restriccions addicionals, com a test de covid o quarantenes.

Les persones que no compten amb el certificat podrien veure’s obligades a passar una prova de detecció abans o a tot tardar 24 hores després de l’arribada, amb puntuals excepcions, inclosos els xiquets menors de 12 anys o els treballadors transfronterers. Hui s’ha aprovat així mateix mantindre l’anomenat “fre d’emergència”, que permet introduir restriccions als viatgers d’altres estats membres si sorgeixen variants del virus preocupants. La proposta aprovada no deixa de ser una recomanació, sense caràcter vinculant per als estats membres.
 

ÚLTIMES NOTÍCIES