Sanitat abandona la idea de modificar el pla de Setmana Santa i el toc de queda

 

El govern espanyol i les Comunitats Autònomes han decidit este dimecres en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut mantindre el document de restriccions per a Setmana Santa i no aplicar cap nova mesura sobre els horaris del toc de queda ni de tancament d’activitat no essencial, segons han informat a Europa Press fonts de la reunió.

Al llarg de la jornada d’este dimecres, diferents informacions asseguraven que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, s’hauria posat en contacte amb alguns consellers de Salut de diferents Comunitats Autònomes per sondejar la possibilitat d’avançar el toc de queda a les 20.00 hores per Setmana Santa.

No obstant això, en el Consell Interterritorial d’esta vesprada no s’ha acordat incloure cap nova mesura sobre horaris pel que fa al toc de queda i a l’activitat no essencial. El document que es va acordar fa unes setmanes establia les 23.00 hores com l’hora límit per al toc de queda en estes dates.

 

Control de les mesures

De fet, en la reunió d’este dimecres ha estat present el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha assenyalat a les autonomies la necessitat de controlar les mesures que es desprenen d’este document compartit d’actuacions durant la Setmana Santa.

 

A demés, hi ha hagut diferents comunitats autònomes que han demanat un control exhaustiu de les fronteres després de les crítiques al govern espanyol per permetre el turisme estranger, però no la mobilitat entre diferents autonomies. Ací, Marlaska ha defensat el control que ja existix en els aeroports. El Ministeri de Sanitat ha sondejat per tant les comunitats autònomes perquè les activitats no essencials tancaren a les 20.00 hores, segons avançava ‘El Mundo’ i confirmaven a l’ACN fonts del Departament de Salut.

 

El govern espanyol estava preocupat per les dades de casos del Covid-19 a l’alça, especialment de cara a Setmana Santa. De fet, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, es va posar en contacte per telèfon amb la consellera, Alba Vergés, per plantejar-li esta possibilitat, que s’ha abordat este dimecres a la vesprada en el marc del Consell Interterritorial. En esta trobada s’ha decidit finalment no endurir les restriccions de cara a Setmana Santa.

 

Ayuso rebutjava tancar les activitats no essencials

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, havia rebutjat també la idea de tancar activitats no essencials a les 20.00 hores, tal com plantejava el Ministeri de Sanitat. «No som amics de les ocurrències quan les coses estan funcionant bé», deia Ayuso en roda de premsa aquest dimecres.

 

La presidenta madrilenya ha argumentat que la mesura el que faria seria «traslladar els sopars als domicilis» i «fomentar les festes amb les que se suposa que es vol acabar». Per tant, acabaria implicant que «el virus puga pujar». Ayuso criticava la «manca de criteri» del govern espanyol i assenyalava que l’aeroport de Barajas «no té control real». «El que no poden fer és pagar-ho una altra volta els mateixos de sempre», defensava.

 

Preocupació per la variant sud-africana

El Ministeri de Sanitat, d’altra banda, en el si del ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), ha alertat del creixement que s’està observant de la presència de la variant sud-africana del coronavirus en Espanya.

Segons han informat a Europa Press fonts coneixedores de la reunió, els consellers de Sanitat de les comunitats autònomes i la ministra del ram, Carolina Darias, que ha estat acompanyada pel ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, han reconegut que la circulació de la variant britànica està en «clar ascens».

Això pot explicar el canvi de patró epidemiològic que s’està experimentant en els últims dies, a on s’està observant un nou augment de casos d’infecció de coronavirus i d’hospitalització per esta causa.

«La variant britànica és ja prevalent en Espanya en el 50%, si bé en alguns territoris la seua incidència supera el 70 o 80%, per la qual cosa s’està convertint en majoritària. Sabem que estes variants tenen la mateixa forma de transmissió que el virus original, per la qual cosa la cultura de la precaució de la cura ha de continuar funcionant», ha asseverat Darias en la roda de premsa posterior al CISNS.

ÚLTIMES NOTÍCIES