Un equip d’investigadors de la Universitat d’Alacant (UA) i de l’ Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (Isabial) ha desenvolupat un innovador simulador 3D de l’ artèria meníngia mitjana. Aquest dispositiu, creat a través d’impressió 3D, busca millorar els resultats en el tractament quirúrgic d’hematomes subdurals crònics.
El simulador replica de manera realista l’anatomia d’aquesta artèria, permetent que l’equip mèdic s’entreni adequadament en l’ús de substàncies embolitzants. Aquestes substàncies són clau per a eliminar la sang acumulada entre el cervell i el duramàter abans d’una intervenció quirúrgica.
El doctor José Ignacio Gallego, cap de la Unitat de Neuroradiologia de l’Hospital General Universitari Doctor Balmis d’Alacant, destaca que l’embolització és un procediment quirúrgic complex utilitzat per tractar afeccions com accidents cerebrovasculars. No obstant això, és important per a la formació dels millors professionals en el camp, ja que la tècnica és costosa i presenta dificultats d’aprenentatge.
L’acumulació d’hematomes subdurals pot resultar en efectes adversos per als pacients, incloent-hi dificultats de memòria, problemes de comunicació i mal de cap crònic. Investigacions recents suggereixen que l’ús de l’embolització a la meníngia mitjana pot reduir aquesta acumulació fins a un 30%, oferint una alternativa mínimament invasiva i eficaç.
Segons el director científic de BioFab, Javier Esclapés, la singularitat d’aquest simulador rau en la seva capacitat per a permetre pràctiques amb diverses substàncies, ajustant pressió i velocitat per obtenir resultats específics, proporcionant un model realista que falta en la formació actual. Aquest simulador és el més avançat en la seva categoria i permet veure el comportament de les substàncies embolitzants gràcies a la seva fabricació amb materials transparents.
El simulador consta de dos components: un model ramificat de l’artèria meníngia mitjana i una base rígida que garanteix la seva estabilitat. Per al disseny, l’equip de BioFab ha treballat conjuntament amb neuroradiòlegs per ajustar les especificacions a les necessitats clíniques.
El projecte ha estat finançat per l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (IVACE+i) a través del programa de Valorització i transferència de resultats d’investigació 2024, i la tecnologia ha estat patentada.