El TSJCV manté els servicis mínims fixats per la Generalitat davant de la vaga del transport de viatgers

VALÈNCIA, 29 (EUROPA PRESS)

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha desestimat el recurs presentat pels sindicats CCOO i UGT i manté els servicis mínims fixats per la Generalitat davant de la vaga en el sector del transport de viatgers, segons ha informat l’alt tribunal.

En concret, la Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa ha desestimat el recurs de reposició presentat per CCOO i UGT contra una interlocutòria anterior del mateix tribunal en el qual es denegava l’adopció de mesures cautelars per a rebaixar els servicis mínims fixats per la Generalitat.

La vaga, per a reclamar l’anticipació de l’edat de jubilació fins als 60 anys mitjançant l’aplicació de coeficients reductors, estava convocada inicialment per al 28 d’octubre, 11, 28 i 29 de novembre i 5 i 9 de desembre, i anava a convertir-se en indefinida a partir el 23 de desembre.

La mobilització es va celebrar el 28 d’octubre, però a causa de la dana es van ajornar els aturs previstos a partir del 28 i 29 de novembre per al transport de passatge, encara que s’han mantingut a Castelló i Alacant.

La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació va fixar serveis mínims del 55 per cent per als autobusos urbans en les franges horàries més transitades; del 100% en el transport escolar i del 65% en el transport a centres de treball.

Els sindicats, que van ratllar els servicis mínims d'”abusius”, van presentar el 8 de novembre un recurs demanant mesures cautelars contra els mateixos. La Sala va desestimar estes mesures cautelars en la interlocutòria que ara el TSJCV ha ratificat.

RECURS DELS SINDICATS

En el recurs de reposició s’esgrimia que la no adopció de mesures cautelars (això és, mantenir els servicis mínims) “pot desembocar en una ineficiència de la sentència que es dicte i, per tant, la falta de tutela judicial efectiva”.

Així, CCOO i UGT discrepaven en la consideració de la Sala sobre la “raonable proporció entre els sacrificis que imposen als vaguistes i els que patixen els usuaris dels servicis”. Argumentaven que la interlocutòria “passa per alt l’absència de motivació en l’acte administratiu recorregut”. A més, posaven l’accent en el perjuí per als treballadors del transport escolar, amb uns servicis mínims del 100%. Indicaven que a partir del 22 de desembre no és període lectiu pel que no afectarà greument al dret a l’educació.

“NO HI HA APARENÇA DE BON DRET”

Els magistrats han decidit que ha de mantenir-se la interlocutòria perquè no pot “titllar-se la resolució cautelar com a freturosa de motivació”. Consideren que és “indiferent” que a partir del 22 de desembre no siga període lectiu perquè “la resolució administrativa determina tals servicis mínims ‘en dies lectius'”.

Per al TSJCV, “no hi ha aparença de bon dret, com podria concórrer si els servicis mínims fixats en el seu conjunt s’haguera fixat al 100%, o en el percentatge proper en la major part de les modalitats d’activitat de transport, doncs no pot rebutjar-se que només en un d’ells del total de huit diferents apartats la fixació aconseguisca el 100%; com també hauria sigut perfectament acomodat a la institució de servicis mínims que en alguna de les modalitats de transport no s’hagueren fixat, o haver-ho fet en un percentatge molt baix”.

A més, considera que “no hi ha periculum in mora que poguera imposar-se a la primera de les regles que presidix la decisió en l’incident cautelar: la deguda ponderació dels interessos generals o de tercers, que correspon fer a l’òrgan jurisdiccional i que ha de conduir a la denegació de la sol·licitud si poguera seguir-se de la mesurada pertorbació greu”.

“En el cas d’interlocutòries és notori que la situació provocada per la dana a Valrncia es veuria agreujada notablement de reduir-se el transport escolar. En suma no cap una altra cosa que ratificar-nos en les consideracions i valoració sobre aquest tema contingudes en la interlocutòria recorreguda”, conclou la Sala.

ÚLTIMES NOTÍCIES