Eduardo Grau: ‘Recuperem la Festa de la Font d’Alfafar després de dos anys, el nostre símbol cultural més important’

El regidor de Festes de l'Ajuntament d'Alfafar, Eduardo Grau, repasa amb Valencia Diari la programació de les festes patronals del retrobament i l'actualitat política del municipi

Alfalfar ja està preparat per a la tornada de les festes patronals i populars després de dos anys sense poder celebrar-se a causa de la pandèmia. Amb motiu de la tornada d’aquestes festes, que se celebren del 26 d’agost al 8 de setembre, repassem amb el regidor de Festes, Economia i Hisenda, Esports i Comunicació de l’Ajuntament d’Alfafar, Eduardo Grau, tota la programació preparada, l’ambient que viu el municipi o les mesures de seguretat que ha adaptat el consistori per a gaudir d’unes festes amb germanor.

A més, ens endinsem en l’actualitat política del municipi i repassem les principals reivindicacions del consistori com el soterrament de les vies, o els projectes de present i futur de cara a l’última etapa de la legislatura abans de les eleccions municipals del 2023.

P: Què suposa per a Alfafar recuperar les festes patronals després de dos anys sense poder celebrar-se per la pandèmia?

R: Suposa alhora un repte i una il·lusió. Un repte perquè pràcticament aquesta legislatura no hem pogut celebrar cap festa i tota la ciutadania està esperant-les després de dos anys suspeses; i una il·lusió, ja que hem preparat un programa molt ampli i per a totes les edats i tots els gustos.

Hem intentant que hagen activitats esportives, culturals, musicals perquè totes les persones puguen tindre un espai dins de les festes d’Alfafar 2022, que podíem batejar com les festes del retrobament.

P: Com veus l’ambient entre els veïns i veïnes?

R: Hi ha il·lusió i ganes de que comencen les festes. Venim de la Setmana Taurina que es va celebrar el cap de setmana passat on va haver-hi un èxit de participació brutal i esperem que les festes patronals i populars siguen exactament iguals.

La gent té moltes ganes d’eixir al carrer, de participar i viure els actes, de tornar a veure les cercaviles i d’estar en la plaça i crec que respondran molt positivament i seran un èxit de festes.

“Enguany hem fet una aposta per a fomentar la participació juvenil i que es sentisquen part de les festes”

P: Què tenen d’especial les festes d’Alfafar?

R: Les festes d’Alfafar no sols són unes festes que l’Ajuntament proposa per a tota la ciutadania, sinó que compten amb la participació i fins i tot l’organització de moltes entitats esportives, veïnals i culturals. Això al final és el que engrandeix les festes, la participació d’aquestes associacions que fan créixer les festes i per tant, el municipi.

P: I quina és la programació que es pot gaudir en aquests més de deu dies de festes?

R: Pràcticament hem dividit les festes en dues parts, encara que realment són tretze dies d’activitats, hi haurà una primera part més de l’àmbit festiu, lúdic i oci més enfocat als joves en la primera setmana, del 26 d’agost al 2 o 3 de setembre; i després a partir d’aquesta data un ambient més esportiu, cultural i enfocat a les festes patronals que tenen el dia 8 en honor a la Verge.

Els grans atractius d’aquestes festes són el cicle de tres concerts del primer cap de setmana; l’actuació de l’orquestra Montecarlo i Panorama, els dies 31 agost i 7 de setembre, respectivament; la recuperació de la Festa de la Font de Alfafar després de dos anys sense poder realitzar-la que és pràcticament el nostre símbol cultural més important de l’any i un esdeveniment singular; mentre en la part esportiva, vull ressaltar el partit benefic a favor de l’AECC i el Gran Fons Nocturn, que també torna i sembla que serà tot un èxit batent rècords d’inscripció.

P: Com comentaves enguany destaca en la programació la Setmana Cultural Juvenil dedicada a la població més jove.

R: Sí, enguany hem fet una aposta per a fomentar la participació juvenil i que es sentisquen part de les festes. A més, hem volgut fer-li un volta a les activitats per a acostar-les als joves, ja que a vegades els costa més participar. Aquestes es centren en diversos concerts que es realitzaran en l’espai de Tauleta per seguretat i aforament, o activitats com scaperoom o tallers de dj’s o beatbox.

P: D’altra banda, ¿des de l’Ajuntament s’ha reforçat el dispositiu de seguretat o s’ha habilitat un protocol específic per a aquestes festes?

R: Sí, s’ha elaborat un pla de seguretat amb un recorregut d’emergències i seguretat en cas d’evacuació o d’entrada dels serveis sanitaris i també hem traslladat quatre esdeveniments a un pàrquing municipal per l’aforament estimat i per a evitar incidents.

A més, enguany com a novetat la Policia Local ha elaborat un protocol d’actuació antipunxades, tant de cara a si una persona pateix una punxada durant qualsevol activitat per a saber on ha d’anar, com un protocol intern per als agents, com per al personal sanitari. Hem fet un esforç a última hora per a adaptar la seguretat de totes les festes respecte a la situació actual.

“Amb seguretat, convivència, germanor i respecte podrem gaudir de les festes del retrobament”.

P: A més del protocol antipunxades també s’han habilitat punts violetes en alguns actes, no?

R: Així és, durant els dos caps de setmana en els quals se celebren les festes s’ha habilitat un punt violeta per als discomóbils, concerts i festes diverses. Hi haurà tant personal propi de l’Espai Igualtat com psicològics i orientadors en cas de punxades com en sospites d’abusos o agressions sexuals. A més, la Policia Local d’Alfafar té formació específica en violència de gènere i atenció a víctimes i seran quan no estiga el punt violeta, el punt de seguretat i informació respecte a totes aquestes actuacions.

P: ¿Quin missatges llançaries als veïns i veïnes d’Alfafar perquè gaudisquen d’aquestes festes del retrobament?

R: Els enviaria un missatge no sols als veïns d’Alfafar, sinó a totes les persones que vulguen passar una estona agradable, gaudir i celebrar amb nosaltres les festes. Els dic a tots que estan més que convidats perquè Alfafar és un municipi molt acollidor, que els veïns i veïnes els rebran amb els braços oberts, i que amb seguretat, convivència, germanor i respecte podrem gaudir de les festes del retrobament.

P: Ara passant a l’actualitat municipal, porteu recollides milers de signatures per al soterrament de les vies del tren, un reivindicació de més de 40 anys, però ja heu abordat el tema amb el Ministeri de Transports i la Generalitat Valenciana?

R: Com comentes, estem ara en un procés de recollida de signatures i portem prop de 3.000, i hem sol·licitat les reunions amb Conselleria i el Ministeri tant de manera pública com privada perquè ens atenguen i portar-los les signatures perquè és un problema molt difícil de resoldre. 

Qualsevol persona que vulga veure la dimensió del problema, pot vindre i estar una hora al costat del pas a nivell per a veure la gravetat de l’assumpte. Al costat de les vies hi ha col·legis, supermercats, comerços, edificis municipals, centres de salut i moltes persones han de creuar obligatòriament amb el risc que suposa. 

Igualment és un problema de convivència que separa el nucli urbà d’un municipi en dues parts diferents que genera inconvenients de mobilitat, contaminació acústica i de seguretat. L’única manera d’acabar amb tot això és eliminar el passe a nivell perquè no és comprensible que després de 40 anys, continuem tenint el mateix problema. 

P: Recentment heu presentat la liquidació del pressupost de 2021, que presenta un resultat de superávit de prop 2 milions d’euros, com s’aconsegueixen aquests resultat en un poble de 21.000 habitants?

R: Nosaltres ens dedicarem en 2021 i en 2020, al principi de la crisi sanitària, a utilitzar els diners del qual disposàvem sense buscar grans obres o inversions, és a dir, mantindre els serveis de qualitat amb els diners que teníem.

No obstant això, a principis del 2021 canviarem el programa informàtic de gestió tributària per a augmentar els ingressos sense augmentar els imposades ni taxes, sinó bonificant moltes d’elles, i ens vam adonar que se’ns escapaven alguns ingressos per dificil cobrament. Així doncs, vam accedir a aquestes persones i això ha repercutit de manera positiva augmentant el nivell en dos milions d’euros.

A més del superávit, augmentem el pressupost de 2021-2022 en un milió d’euros, la qual cosa ens indica que estem treballant en la bona línia d’aconseguir més ingressos sense pujar els impostos i sense que afecte les famílies.

“Estem treballant en la bona línia d’aconseguir més ingressos sense pujar els impostos i sense que afecte les famílies”.

P: I a què es destinarà aquest milió més en el pressupost municipal?

R: Realment aquest 1.700.000 euros han anat destinats a millorar les condicions laborals del personal municipal que tenia menor grau de formació i a la millora dels serveis com el servei de neteja diària, recollida de fems, el contracte de neteja d’edificis municipals i col·legis, i el contracte de manteniment de la via pública.

També hem completat la partida de festes perquè quan es van realitzar els pressupostos es desconeixia si haurien festes per la situació sanitària, o per a la realització de plans que hem presentat als fons europeus com el Pla de Sostenibilitat Turística o l’elaboració del projecte de rehabilitació de l’edifici Meral del barri Orba, així com per a pal·liar la pujada de preus de les obres municipals.

P: A més compteu amb prop d’un milió d’euros per a destinar-lo a la millora d’infraestructures del municipi. En què consisteixen aquestes millores?

R: Sí, aquesta quantitat prové del Pla d’Inversions de la Diputació de València i del pressupost municipal per a executar de cara a 2022- 2023 dues obres. La primera està relacionada amb l’Alqueria del Pi, la millora del clavegueram per a previndre inundacions i enjardinar tot l’entorn per a fer un complex cultural per a posar-lo al servei de la ciutadania d’Alfafar; la segona, la millora de l’entorn dels centres escolars per a pacificar el trànsit.

P: En uns dies comença l’últim curs d’aquesta legislatura abans de les elecciones municipals, com afronteu aquesta etapa? quins son els projectes o reptes de futur per a Alfafar?

R: L’afrontem amb molta il·lusió. La veritat és que ha sigut una legislatura que ningú esperava, la més rara i complicada des que existeix la democràcia per a les entitats locals perquè ens hem trobat amb una pandèmia que va posposar tots els plans de 2019. Ara arriba un curs de molta faena en el qual tocarà fer dos ajuntaments per dir-ho així, un que continue prestant els serveis bàsics i un altre que es dedique a buscar i elaborar projectes per a facilitar l’arribada dels fons europeus al municipi per a la recuperació i millora de qualitat de vida.

Quant als projectes pendents, anem apostar ara per posar en marxa la construcció de la residència, un projecte que Alfafar porta reclamant durant molts anys i sembla que abans d’acabar la legislatura estarà en construcció; la passarel·la d’accés ciclopeatonal des del nucli urbà al parc Natural de l’Albufera; la construcció d’un auditori o Casa de Cultura per al foment de l’activitat cultural en el municipi o recuperar l’espai lúdic Jaume I del barri Orba, projectes que pelarem de cara al futur una vegada millore la situació económica.

P: Un dessig per aquesta última etapa.

R: Un desig és que la senda del treball continue donant fruits i un desig irreal, que la Generalitat ens finançara la passarel·la ciclopeaotonal, l’auditori i el complex Jaume I perquè és una cosa que veritablement el municipi d’Alfafar necessita i porta lluitant molt de temps perqué amb fons propis és molt complicat portar-ho a teme.

ÚLTIMES NOTÍCIES