València exalta a Berta Peiró en un emotiu inici faller

La dana del 29 d'octubre inspira un homenatge sense precedents en les falles 2025. El món faller respon amb unió i lliurament després de la major tragèdia de València.

La ciutat de València ha exaltat aquest divendres a la fallera major de 2025, Berta Peiró, encimbellada com la màxima representant de les ja batejades com les “Falles de la Solidaritat”, en un acte que ha rendit “amor i homenatge” a la reina de les festes josefinas d’enguany, però que, al mateix temps, també ha recordat la dana del 29 d’octubre i la resposta del col·lectiu faller, “dels primers a reaccionar” després de la catàstrofe.

En aquest acte, un dels més importants del calendari en marcar cada any l’inici del compte arrere per a les festes i que ha reunit de nou centenars de fallers en el Palau de la Música, s’ha retut homenatge als col·lectius afectats per les inundacions, especialment als indumentaristas, artistes i comissions falleres, i s’ha posat en valor la “resposta immediata” de tantes altres que, “sense pensar-ho, van obrir els seus casals” amb “una dedicació i lliurament admirables”.

Per a l’ocasió, Berta Peiró ha optat pel melanzane, una mescla de porpra i marró, com a to del seu espolí oficial. Un color “elegant i sofisticat” associat a la “creativitat i originalitat” i que evoca el “misteri i luxe”.

L’acte de l’exaltació, com és habitual, s’ha dividit en dues parts: una primera en la qual s’ha representat un espectacle i la segona, la protocol·lària, en la qual l’alcaldessa de València, María José Catalá, ha imposat la banda que acredita a Peiró com a màxima representant de les Falles 2025.

Respecte a l’espectacle, el públic present en el Palau de la Música ha pogut gaudir de ‘Simfonia del Pop’, una proposta que ha combinat “la grandiositat de la música simfònica amb l’energia i emotivitat dels grans èxits del pop”. Dissenyada com una “experiència irrepetible”, ha integrat elements exclusius amb vestuaris, partitures “especialment arreglades” i una col·laboració estel·lar amb la Banda Municipal de València en la qual ha ressaltat “la seua excel·lència i contribució artística”.

Al costat d’ells, quatre vocalistes han interpretat les cançons “més representatives” del pop, de manera que cadascun ha aportat el seu estil i ha brindat el seu “toc personal”. A més, deu ballarins i tres músics amb bateria, guitarra i teclat s’han sumat a la Banda Municipal. L’escenari del Palau ha tingut per a l’ocasió dues altures: en la part baixa s’ha col·locat la Banda Municipal i en l’alta, la resta de cantants i ballarins.

Peiró i la seua cort reben la banda

En la segona part, la Banda Municipal ha ocupat el seu lloc en la part alta per a rebre amb les corresponents suites a la cort d’honor i la fallera major de València, moment en què se’ls ha imposat la banda i la ‘joia’ que les acredita oficialment com a màximes representants de la festa.

Sobre aquest tema, Berta Peiró ha triat als representants infantils amb els quals va compartir regnat l’any passat en la seua comissió, Ripalda-Beneficència-Sant Ramon, perquè li portaren la banda, el ram, la ‘joia’ i li col·locaren el coixí.

D’altra banda, a diferència d’altres anys, en aquesta ocasió la veu que ha nomenat les màximes representants serà la de Sergio Olcina, que l’any passat va ser l’encarregat de fer-lo en l’exaltació de la fallera major infantil de València i enguany s’ha estrenat en la major.

“El món faller va ser dels primers a reaccionar després de la Dana”

Després de la imposició de la banda a la fallera major i l’ofrena floral, ha agafat el testimoni de l’acte la mantenidora, funció que enguany ha recaigut en la periodista valenciana Jose Sáez. En el seu discurs, que ha pronunciat íntegrament en castellà, ha remarcat que les màximes representants de les Falles 2025 enguany “no sols porten una banda, unes sedes o un espolí impecable”, sinó que representen “la força, la sensibilitat i la unió d’un poble que, davant l’adversitat, s’alça i segueix avant; que quan el fang cobreix els carrers, les neteja; que quan el dolor colpeja fort, tendeix la mà”.

“Els valencians estem acostumats a ‘patir’ (patir), però ningú ens havia preparat per a això, per a viure la major tragèdia de la nostra història. Perquè la riuada no sols va portar destrucció, també una onada de solidaritat com mai abans havíem vist. Quan la dana va cobrir de fang la nostra terra, el món faller va ser dels primers a reaccionar. Qualsevol activitat es va paralitzar per a centrar-se en el que realment importava: les persones”, ha ressaltat.

En aquest punt, ha posat en valor “la resposta immediata de tantes comissions que, sense pensar-ho, van obrir els seus casals per a arreplegar aliments, roba i aigua”, amb “una dedicació i lliurament admirables”. “Van organitzar grups de voluntariat, es van desplaçar fins a la zona zero, com podien, per a netejar i acompanyar als qui ho necessitaven, però també a complets desconeguts. I, per descomptat, a indumentaristas, artistes fallers i comissions. Un col·lectiu especialment colpejat per les inundacions”, ha apuntat.

Ninots coberts de fang i falles incompletes

Dit això, ha assegurat que enguany als carrers es plantaran “ninots coberts de fang o falles incompletes” i la ‘Geperudeta’ rebrà “a molts fallers i falleres amb vestits prestats o recuperats a base de pistola d’aigua a pressió”, mentre que els casals “eixiran al carrer, com es feia abans, perquè no hi ha local on resguardar-se”.

Però, tot això, ha emfatitzat, “no importarà perquè les Falles són molt més que una festa, són un acte d’unió, un crit d’esperança”. “Per això, les del 2025 seran sempre recordades com les Falles de la Solidaritat”, ha assegurat.

“El millor de la nostra terra i la nostra gent”

D’altra banda, després de destacar el paper de les 12 components de la cort d’honor –“cadascuna d’elles atresora una història, un exemple de dedicació i amor per la festa, sou el rostre d’aquestes Falles tan especials”–, Jose Sáez s’ha dirigit a Peiró: “Que res et canvie. Mantente ferm en eixe desig, perquè crec que és el millor llegat que pots deixar”.

Per a la periodista, ser fallera major de València “no és només portar una banda o la ‘joia’, és ser un exemple, un referent per a totes eixes dones, algunes hui ací assegudes, que somien amb viure aquesta experiència en primera persona”. “Des d’aquest lloc privilegiat, recorda sempre qui eres, la qual cosa representes i el que has aconseguit”, ha assenyalat.

Per tot això, ha mostrat el seu desig que aquest any 2025 li regale a Peiró “moments inoblidables” i que, quan arriben, crega que “els mereix” perquè ella és “el reflex del millor de València: una terra que brilla, que lluita i que, passe el que passe, sempre ressorgeix, ja siga de les cendres o del fang”, ha reivindicat.

En el seu discurs, la mantenidora ha aprofitat també per a agrair “l’enorme responsabilitat” de “poder expressar en paraules la grandesa del poble valencià i retre homenatge a aquestes 13 dones” que li han “robat el cor” i que, al seu judici, “no sols porten amb orgull el càrrec de fallera major de València i cort d’honor, sinó que representen el millor de la nostra terra i de la nostra gent”.

L’exaltació de la fallera major de València ha conclòs, cap a la una de la matinada, amb un espectacle pirotècnic a càrrec de Pirotècnia Crespo, disparat des del Jardí del Túria enfront del mateix Palau de la Música. Aquest dissabte serà el torn per a la fallera major infantil, Lucía García, i la seua cort d’honor, en un acte d’exaltació que començarà a les 17.30 hores.

ÚLTIMES NOTÍCIES