Diverses comissions ‘plantades’ pels seus artistes fallers

Compartir:

Falles de Massamagrell, Paiporta, Torrent, Carcaixent, Puçol, Burjassot o Oliva no han pogut muntar els monuments després de deixar-los tirats els artistes fallers

Els dies grans de les Falles arriben amb la ‘plantà’, una vegada els monuments trepitgen els carrers i comencen a omplir-los de color. Tot i això, la il·lusió i l’esforç realitzat per totes les comissions per lluir les millors falles de vegades es paralitza pels dubtes sobre si arribaran totes les peces, per si alguna pot patir un desperfecte pel camí, per si l’oratge no acompanya, i fins i tot per si l’artista faller no acaba el monument.

Això és el que els ha passat a diverses falles de diferents municipis de la província de València que han vist com a penes uns dies abans de la setmana gran de les festes josefines i de la plantà, els seus artistes fallers els han deixat tirades després d’haver pagat milers d’euros pels monuments.

Entre elles, la Falla La Raval de Massamagrell que feia diverses setmanes que intentava contactar amb l’artista José Francisco Gomez Fonseca per saber com anava el monument, però després de telefonades, vídeos i “llargues”, els va comunicar este dimecres que no podia portar la falla i els va sol·licitar que foren fins al taller a Alacant on es van trobar un espai “pràcticament buit”. “A més d’infringir el contracte, ha jugat amb les il·lusions i els somnis de tota una xicoteta comissió que se sacrifica per tindre el seu monument plantat el dia 15″ manifesten al seu perfil d’Instagram.

Es tracta del mateix artista que ha deixat plantats a la Falla Sant Antoni Paiporta, que tampoc podrà muntar la seua falla tal com havia contractat. Igual que la comissió de Massamagrell s’ha trobat que l’artista faller els ha deixat plantats i sense ninots després de dies de telefonades. Després d’això, la comissió s’ha bolcat amb les Falleres Majors per donar-los suport en estos moments tan difícils i demostrar que “on hi ha un faller, hi ha una falla”.

Mostres de solidaritat a la Falla Sant Antoni de Paiporta

Mislata és altra de les ciutats afectades per aquest artista faller, concretament dues comissions, la Falla Salvador Giner – Gregorio Gea i la Quint Pizarro . ‘ Açí hauria d’estar plantada la nostra falla, però l’artista’ no ha vingut a plantar-la. Ha jugat amb els sentiments de tota la nostra comissió (…) Sabem que no som l’única comissió que ha estat estafada per aquest senyor, que ha jugat amb els somnis i les il·lusions de milers de fallers” assenyalen en una publicació de Facebook la comissió Salvador Giner amb una imatge amb les tanques buides.

Hui hauríem de poder gaudir del monument pel qual portem treballant tot l’exercici faller, però @josefranciscogomezfonseca NO ha vingut a plantar-la.

Igualment, Quint Pizarro ha compartit un missatge en què mostren el “dolor” que ha causat aquest artista faller en qui “havien dipositat la nostra confiança, els nostres sempre limitats recursos i la nostra il·lusió en un any tan important per a nosaltres com és el nostre 50é aniversari “.

De la mateixa manera expliquen que a la cruïlla de carrers on havia d’estar plantada la falla de 10 metres, hi ha un grapat de “no se sap què” que han deixat caure des d’un camió de matinada i que, per descomptat, no és la nostra falla”. “El suposat artista no només no ha plantat la nostra falla sinó que s’ha amagat, no ha respost cap de les nostres trucades ni els nostres missatges i ha enviat tercers a descarregar peces i ninots incomplets, mal acabats i danyats”.

“Només esperem que aquest individu sense escrúpols no torne a tindre la confiança de cap falla ni foguera , que no torne a fer mal i que les institucions educatives que el tenen com a referent prenguin bona nota del mal exemple per als seus alumnes i del llast per al seu prestigi” manifesten.

Falla Quint Pizarro

Tot i això, algunes falles han tingut més sort i sí que han pogut plantar el seu monument elaborat pel mateix artista faller, però anant personalment fins a Alacant a buscar les peces. La Falla Carrer Toledo i Voltans de Torrent, en un primer moment, no apostava per aconseguir plantar ahir a la nit, però alguns fallers es van desplaçar fins al taller i van aconseguir que aquesta matinada arribaran tots els ninots i la part central.

Falla carrer toledo torrent

Una altra falla que també s’ha aixecat aquest dijous sense tindre plantat el monument és la comissió Maestro Lope – José Carsí de Burjassot, a qui l’artista faller Rafael Lidón Santacreu ha deixat sense muntar la seua falla. Tot i això la solidaritat s’ha apoderat de la comissió i han rebut ninots i ajuda d’altres comissions, l’Ajuntament o particulars perquè el dia 19 puguen cremar “el nou monument”.

Sis comissions més sense monument

De la mateixa manera, les falles de Parc de Trenor de Torrent, El Molí de Paterna, La Glorieta d’Alberic, Conservartori d’Oliva i Falla Plaça de la Constitució de Carcaixent, tampoc han pogut plantar els seus monuments al deixar-les penjades l’artista faller Roberto Chorro Torregrosa. Per sorpresa d’estes comissions a l’arribada dels dies previs a la plantà, l’artista alacantí els va comunicar que no s’acabarien les falles, per la qual cosa alguns integrants van anar fins al taller a Alacant on es van trobar ‘ninots’ inacabats, per pintar, sense polir o inexistents.

Ninots inacabats al taller Alacant | Falla Conservartori d’Oliva

Concretament, la Falla Conservartori d’Oliva ha denunciat a través de les seues xarxes socials que ha estat estafada este artista faller alacantí i que els seus dos monuments havien estat venuts a diverses comissions de la província de València. Per això, entre totes les comissions afectades s’han repartit algunes peces per “poder cremar un monument simbòlic”.

Per la seua banda, la comissió Parc de Trenor de Torrent després de trobar-se amb esta situació va decidir posar-se mans a l’obra i acabar els ninots per poder plantar algunes peces i poder traure’ls un somriure als seus màxims representants després de la “desil·lusió” viscuda fa uns dies.

Falla realitzada per la comissió Parc de Trenor

En la mateixa línia va actuar la falla El Molí de Paterna que després de la “ràbia i impotència”, tota la comissió va unir les seues forces i van començar a escatar, massilla i pintar les peces per poder plantar este dimecres la falla, “sens dubte la més estimada, perquè serà nostra, des de zero com aquell que diu” asseguraven en un comunicat.

Falla El Molí Paterna

Una marea de ninots

La solidaritat també ha estat la protagonista estos dies. La Falla Picaio de Puçol va denunciar fa diversos dies, com va avançar este diari, que havia estat “estafada” pel seu artista faller, que els va comunicar que únicament tenia realitzat un ninot. Després, van demanar la col·laboració de les comissions veïnes o d’altres localitats i una marea de ninots ha arribat fins a este casal el que els permetrà almenys cremar algun monument el pròxim 19 de març.

Donació d’un ‘ninot’ a la falla Picaio de Puçol

EL MÉS LLEGIT

Dos detinguts per les agressions sexuals a quatre dones durant Magdalena

Fonts de la Policia Nacional han confirmat a València Diari la detenció de dos homes mentre segueixen obertes les investigacions per les quatre víctimes ateses al General, entre elles una menor de 13 anys

Els Centres Ocupacionals, residències, habitatges tutelats i centres de dia ‘en números rojos per la gestió de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives’

La coordinadora d'estes entitats COPAVA denuncia que 'les irregularitats en els pagaments ja són insostenibles per continuar mantenint l'atenció que ofereixen a persones amb discapacitat'

Demanen 9 anys de presó per a un auxiliar d’infermeria per abusar d’una anciana en una residència

Hui comença el judici contra un auxiliar d'infermeria d'una residència de gent gran de la província de València per abús sexual a una resident amb Alzheimer

Educació activarà un ‘Xec per a material escolar’ per a ajudar a les famílies més vulnerables

Se beneficiará el alumnado que cuente con el 100 % de la beca de comedor