Així és el mantó del Centenari de la Coronació que lluirà la Mare de Déu en la processó vespertina

Compartir:

La imatge de la patrona vestirà diumenge que ve este vestit restaurat per l'expert Pedro Arrúe arran d'un tern arquebisbal usat a la segona coronació

El Saló de Cristall de l’Ajuntament ha acollit este dimarts la presentació del mantó que la imatge de la Verge dels Desemparats lluirà a la processó del pròxim diumenge, dia 14, en el marc del Centenari de la seua Coronació. Esta indumentària té el seu origen en un tern arquebisbal usat a la segona coronació de la imatge, i la restauració està dirigida i realitzada pel restaurador valencià Pedro Arrúe. 

El 2018 Arrúe va adquirir un tern -conjunt de tres peces- complet de casulla, dos dalmàtiques i una capa pluvial en un antiquari sense saber-ne la procedència, poc després va descobrir -veient unes imatges d’arxiu- que era el mateix tern que va vestir el 1941 el llavors arquebisbe de València, Prudenci Melo, durant l’acte de la segona Coronació de la Mare de Déu.

Així doncs, 82 anys després, la Verge vestirà estes peces que s’han recuperat i transformat en un mantell de seda de colors dels anomenats ‘paradís’, i que ha estat regalat a la imatge de la Patrona pel Centenari de la seua Coronació. 

Mantell de la Verge dels Desemparats pel centenari de la seua coronació | MC

A la presentació han participat l’alcalde de València, Joan Ribó i el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset; el rector i el vicerector, Melcior Seguí i Álvaro Almenar, respectivament; l’artista i el restaurador Pedro Arrúe; i la cambrera de la Mare de Déu, Mª Dolores Alfonso, en representació de la Cort d’Honor de la Verge, i qui ha agraït el suport de l’Ajuntament a la programació dels actes de commemoració de la Coronació. 

De la mateixa manera, l’acte ha comptat amb molta expectació de devotes de la Geperudeta que estaven desitjoses per conéixer el mantó elaborat especialment pel Centenari de la Coronació. Entre aplaudiments, fotos i emoció s’ha descobert el dibuix d’esta indumentària per la qual molts s’han quedat meravellats, encara que també hi ha hagut persones allà congregades a qui no els ha convençut molts i han criticat el disseny per incorporar brillantors i pedres platejades o símbols com la papallona. 

Presentació mantell Verge dels Desemparats pel centenari de la coronació | MC

Una vegada presentat el disseny, el programa commemoratiu del Centenari encara la recta final, després de números actes en els últims mesos, uns actes que l’alcalde ha assegurat són “expressió del gran arrelament que la Verge dels Desemparats té a la societat valenciana. Un arrelament que es deu, en bona part, al fet de ser un símbol vinculat a la protecció dels innocents, bojos i desemparats’, a la protecció de les persones vulnerables o en situació d’exclusió, moltes vegades invisibles per a la resta de la societat”.

Per tot això, ha animat la ciutadania a participar en esta festa que omplirà els carrers de la ciutat en els pròxims dies “per viure esta commemoració, una celebració a què l’Ajuntament s’ha sumat de manera especial reforçant la seua col·laboració amb l’Arquebisbat i la Basílica, amb la voluntat conjunta que el missatge de justícia social continue molt arrelat al poble valencià”.

En este sentit, l’alcalde ha afirmat que està “encantat” de participar en l’acte de commemoració del centenari perquè “no passa cada any, una vegada cada cent” i ha recordat que “este Ajuntament respecta totes les manifestacions religioses”. Igualment ha deixat “molt clar” que l’Ajuntament és “de tots”, però que el consistori “no pertany a cap religió”. 

El mantell al detall

Mantell de la Verge dels Desemparats pel centenari de la seua coronació | MC
Mantell de la Verge dels Desemparats pel centenari de la seua coronació | MC
Mantell de la Verge dels Desemparats pel centenari de la seua coronació | MC
Mantell de la Verge dels Desemparats pel centenari de la seua coronació | MC
Presentació mantell Verge dels Desemparats pel centenari de la coronació | MC

EL MÉS LLEGIT

Mazón s’alça amb la Generalitat, però necessitarà Vox per governar

El Partit Popular aconsegueix doblegar els resultats dels comicis de 2019 i arrabassar al Botànic el Consell després de huit anys al capdavant

Català recupera l’Alcaldia de València

El Partit Popular ha guanyat les eleccions a la capital del Túria amb 13 regidors, però serà necessari els 4 regidors de Vox per governar el cap i casal

Eleccions Municipals 2023: Com consultar els resultats del 28 de maig

Descobreix els resultats de les eleccions municipals 2023. Guia per verificar els resultats oficials i entendre el seu impacte en la teva vida quotidiana.

Un jutjat de València obre una investigació pels insults racistes a Vinicius

La magistrada acorda citar a declarar com a investigats els tres espectadors que van ser detinguts esta setmana per la Policia Nacional