València ultima preparatius per a la ‘gran festa’ del centenari de la coronació de la seua patrona

Compartir:

Els dies grans seran del 12 al 14 de maig quan se celebraran els actes commemoratius amb la imatge original de la Mare de Déu dels Desemparats

La capital del Túria es prepara per a celebrar esta setmana la festivitat de la Verge dels Desemparats i la commemoració del Centenari de la seua Coronació. Des de processons i actes religiosos fins espectacles pirotècnics, concerts, dansades, teatre i tocs de campanes per retre homenatge a la patrona dels valencians i valencianes.

Durant tota esta setmana hi haurà programades activitats i celebracions, encara que els dies grans seran del 12 al 14 de maig, quan se celebraran els actes commemoratius pel centenari amb la imatge original de la patrona, i la festa de la Geperudeta el pròxim diumenge amb el seu tradicional trasllat. 

El pròxim 12 de maig, n’hi haurà una processó extraordinària que portarà a la imatge original des de la Basílica a la Catedral a les 20 hores, un esdeveniment especial, ja que la imatge original només ix del seu santuari en comptades ocasions, l’última fa 9 anys. També hi haurà una gran vigília en què la Catedral romandrà oberta tota la nit per a la pregària i veneració de la imatge de la Patrona. 

Igualment, el 13 de maig, serà el dia “oficial” del centenari de la coronació amb el trasllat a coll de la imatge original fins al pont Reial on es realitzarà l’acte commemoratiu, el mateix lloc on va ser coronada el 1923. La comitiva partirà de la Porta dels Apòstols, per passar per Plaça de la Verge, Almoina, Salvador, Trinitaris i Plaça del Temple fins al Pont del Reial, el mateix recorregut que fa cent anys, i en què anirà acompanyada per autoritats, banda de música i els valencians i devots.  

Allí sonaran el cant de l’Himne del mestre Serrano “València canta”, el de la Coronació i l’estrena de l’Himne del Centenari de la Coronació. Una vegada conclosa la commemoració, la imatge tornarà a la Basílica i es reprendrà la programació per la festivitat de la Verge dels Desemparats, que se celebra el 14 de maig, amb els actes tradicionals com la Missa de Descoberta, a les 05.00 hores; la missa dels infants, a les 08.00 hores; el trasllat fins a la Catedral i la processó vespertina cap a les 19.00 hores.

Des de l’àrea de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València també s’ha preparat per a estos dies diverses danses amb la participació de les falleres majors i un concert de la Banda Simfònica Municipal de València a la plaça de la Verge, a més com a novetat se celebrarà una mascletà nocturna el dia 13, i també la mascletà des de la plaça de l’Ajuntament el dia 14.

Un tapís floral en homenatge al de la coronació

D’altra banda, l’Ajuntament elaborarà un gran tapís floral que estarà dedicat al centenari de la coronació i rememorarà el realitzat el 1923 amb elements al·lusius a este aniversari. S’exposarà de dimecres a dimecres, segons va explicar el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, perquè presidisca tots els actes de la festivitat.

A esta ornamentació, també us acompanyaran “una decoració extraordinària” pels principals carrers on es desenvoluparan els actes commemoratius del Centenari de la Coronació que s’engalanaran amb banderoles, rosasses de flor blanca, garlandes vegetals i geranis blancs. A més, està previst que l’escenari principal a la plaça de la Mare de Déu es decore amb vegetació mediterrània com oliveres, viburnum i eleagnus.

Una corona de flors decorarà la plaça de la Verge 

De la mateixa manera, este any es tornarà a comptar amb la participació de l’associació gallega dels Catifistes do Corpus Christi de Ponteareas que elaborarà una catifa floral, de cent metres quadrats, a la Plaça de la Verge, per al pas de la imatge de la Patrona a la solemne processó general vespertina, el diumenge 14 de maig.

Així doncs, la catifa, dissenyada per Andrea Estévez i el mateix Miguel García, tindrà forma circular amb un diàmetre de deu metres i el motiu central serà “la imatge de la Verge i el xiquet, sobre la base d’un dibuix realitzat pel pintor pontareà Javier Otero, que col·labora amb l’Associació d’Alfombristes”, explica Miguel García Correa, president de l’associació de Ponteareas.

CORONA DE FLORS 14 MAIG MARE DE DÉU | Arxidiòcesi València

Per a la confecció s’utilitzaran clavells, buguenvíl·lies i hortènsies, entre altres flors, i elements vegetals com llavors d’eucaliptus, i caldrà la participació de 25 catifistes que es desplaçaran fins a la capital del Túria. 

EL MÉS LLEGIT

Mazón s’alça amb la Generalitat, però necessitarà Vox per governar

El Partit Popular aconsegueix doblegar els resultats dels comicis de 2019 i arrabassar al Botànic el Consell després de huit anys al capdavant

Català recupera l’Alcaldia de València

El Partit Popular ha guanyat les eleccions a la capital del Túria amb 13 regidors, però serà necessari els 4 regidors de Vox per governar el cap i casal

Eleccions Municipals 2023: Com consultar els resultats del 28 de maig

Descobreix els resultats de les eleccions municipals 2023. Guia per verificar els resultats oficials i entendre el seu impacte en la teva vida quotidiana.

Un jutjat de València obre una investigació pels insults racistes a Vinicius

La magistrada acorda citar a declarar com a investigats els tres espectadors que van ser detinguts esta setmana per la Policia Nacional