Femeval critica la ‘descoordinació’ de les administracions en la resposta després de la dana

VALÈNCIA, 29 (EUROPA PRESS)

La Federació Empresarial Metal·lúrgica de la Comunitat Valenciana (Femeval) ha lamentat que, davant de la catàstrofe de la dana, “ha prevalgut la descoordinació per part de les administracions enfront d’una lloable capacitat de resposta immediata, professionalitat i ràpida coordinació d’empreses, col·legis professionals, organitzacions empresarials i de la pròpia societat”.

Després d’un mes de la dana, el president de Femeval, Vicente Lafuente, ha destacat que “l’emergència de la dana ha donat pas a la urgència”, perquè continua havent-hi actuacions urgents a escometre, ha advertit en un comunicat amb motiu dels 30 dies transcorreguts des del temporal.

Femeval ha explicat que en estes setmanes ha contactat amb totes les administracions, locals, autonòmiques i estatals per a sol·licitar el desplegament de “tots els recursos necessaris per a, al més prompte possible, eixir d’esta situació d’urgència i donar pas a la fase de la reconstrucció que permeta a milers de persones i empreses recuperar les seues vides i activitat normal”.

Femeval considera “prioritari i urgent” garantir la reposició absoluta de subministraments essencials com a llum, aigua, gas i sanejaments, així com atendre de manera integral la revisió i posada a punt de totes les instal·lacions reparades per a verificar que es complisquen els requisits de seguretat en habitatges i locals de pública concurrència, ja que podrien generar riscos a posteriori.

També ha assenyalat la urgència de restituir la resta d’instal·lacions com a ascensors i aparells d’elevació, climatització instal·lacions frigorífiques o sistemes d’extinció d’incendis i recuperació de dades que, en aquest context d’urgència, es convertixen en essencials per al benestar de les persones afectades així com perquè tots els establiments públics i privats i empreses puguen tornar a obrir les seues portes en condicions.

Així mateix, ha assenyalat que és prioritari garantir unes condicions de salubritat adequades. Entre elles, donar solució als problemes que està ocasionant la no retirada de rodes, sobretot als tallers de reparació de vehicles, perquè “són un perill per a la seguretat i salut ja que el cautxú amb el qual estan fabricades és un potent combustible, la qual cosa incrementa considerablement el risc d’incendi i la càrrega de foc”.

De la mateixa manera, ha instat a restablir la mobilitat del transport públic i de vehicles perquè les persones poden accedir als seus llocs de treball, sobre en tot en les àrees industrials afectades. “Una recuperació en la qual els tallers de reparació són també essencials per a garantir que la mobilitat no es pare”, ha afegit.

“GRAN PLA GLOBAL” PER A LA MODERNITZACIÓ

Femeval ha demanat que es coordine un “gran pla global de recuperació que permeta la modernització de l’estructura productiva afectada, per a evitar tornar a fer el mateix, sinó millor”.

“Este pla seria una oportunitat per a introduir elements de gestió innovadors, digitalització de manteniments i de gestió d’informació, mesures d’eficiència, nous materials entre altres, que, sens dubte, contribuirà al fet que este teixit empresarial passada de ser el damnificat a un exemple de modernitat i qualitat de servici”, ha destacat Lafuente.

AJUDES “INSUFICIENTS”

D’altra banda, Femeval considera “insuficients” les ajudes impulsades fins hui tant pel Govern central com per l’autonòmic, per la qual cosa ha reclamat “dotacions pressupostàries a fons perdut perquè via préstecs o avals es corre el risc que molta activitat no es reprenga i que les persones no puguen refer les seues vides”.

A més, ha demanat “regular menys i procedimentar més perquè hi ha normes que estan fonamentades en realitats que no són les actuals i unes altres que es dicten via imposició sense tenir en compte el diàleg social referent a mesures que afecten a empreses i treballadores”.

La patronal del metall també ha cridat a posar en valor “la professionalitat enfront de l’intrusisme i la picardia”. Així, ha demanat a la ciutadania que “només es confie i contracte a professionals autoritzats i homologats”.

Femeval ha sol·licitat que es “aclarisca el marc jurídic, laboral i fiscal i que no siga punitiu per a les empreses”. També ha demanat que es restablisquen les condicions d’ocupació, garantint treballs en condicions segures i “no es penalitze a les empreses”.

Igualment, ha reivindicat l’impuls de plans de recol·locació i de formació per a persones treballadores en ERTO. Així, ha afirmat que el metall és un sector amb “molta capacitat d’absorció d’ocupació, i s’ha d’aprofitar les agències de col·locació existents com la de Femeval, sobretot per a tirar de les empreses de la indústria auxiliar que són tractoras com l’automoció”.

A més, ha demanat als professionals que van a realitzar treballs fora del seu centre de treball i en condicions especials que eviten riscos per la dana.

ÚLTIMES NOTÍCIES