El Festival Cabanyal Íntim se celebrarà del 15 al 18 de maig al barri valencià, sota el lema ‘L’Hàbitat’. Es tracta d’una invitació a reflexionar sobre com vivim l’espai, el cos i la memòria a través de més de vint peces de teatre, dansa, titelles, música i propostes familiars.
En la presentació del festival a Casa Montaña, el nou director artístic, Jacobo Julio, ha destacat que el Cabanyal és més que un barri; és una història viva, una comunitat que resisteix. Els seus carrers guarden la memòria dels seus habitants, que continuen teixint llaços malgrat els intents de despullar-los de les seues llars. “Habitar no és sols ocupar un espai, és defensar-lo, cuidar-lo o transformar-lo sense perdre la seua essència”, ha afirmat Julio.
La programació d’enguany inclourà les tradicionals cases que altruistament cedeixen els seus propietaris durant el festival, així com comerços, escoles com el Col·legi Santiago Apòstol, centres culturals com l’ Escorxador i el Reina 121, teatres com el Teatre El Musical (TEM) i diversos locals d’oci.
Isabel Caballero, anterior directora del festival, ha expressat el seu honor de formar part del festival des d’un nou rol i ha subratllat la importància d’acollir propostes artístiques que són fonamentals per al barri. Tatiana Clavel, del Teatre El Musical, ha afegit que els teatres públics com el seu han de recolzar festivals amb una missió tan significativa.
Les peces d’enguany abordaran temes com la gentrificació i la pèrdua de la llar. Per exemple, Esta obra gentrifica de Atirohecho és una sàtira sobre la turistificació del Cabanyal, mentre que Welcome de Miguel Ángel Sweeney proposa un recorregut teatral pels carrers del barri. Altres obres, com Ma casa de La Otra, exploren la vida quotidiana d’una anciana amb tendresa i humor.
Usant el llenguatge físic i poètic, la dansa de Los hogares invisibles de Fil d’arena / UNRWA C.V. donarà veu a qui han sigut desplaçats de les seues llars, entrellaçant la causa palestina amb la nostra pròpia memòria d’exili.
Molts espectacles combinaran humor i crítica social. Los Malos, per exemple, atraparà el públic amb un cabaret ple de pop i rock amb un to crític i descarat. Per a la família, Üiqü’is de La Panda de Yolanda transformarà l’escenari en un univers de titelles i imaginació.
Les entrades variaran entre 8 i 14 euros i hi haurà espectacles gratuïts fins a completar aforament. “Aquí no sols fem teatre, dansa o música. Aquí resistim, ens trobem i celebrem un Cabanyal viu, divers i compromés amb el seu patrimoni cultural”, ha conclòs l’equip organitzador.