
Les vacunes estan en boca de tots. Des de l’última vacuna de la covid-19, que va fer ressò per tot el món degut a l’alta demanda per a acabar amb la pandèmia, ara la primera vacuna del càncer també comença a fer-se notar. Diversos científics van començar fa uns anys a treballar amb l’objectiu de desenvolupar vacunes per al càncer i, un home britànic ja ha rebut la primera.
Segons indiquen els autors de l’assaig clínic, encara en curs, es tracta d’un home amb un diagnòstic de càncer de cap i coll des de 2011 amb diversos antecedents de reaparició del tumor maligne. El pacient ha estat sotmés a tractaments altament invasius com ara cirurgia facial, reconstrucció i radioteràpia.
Aquesta vacuna és administrada per injeccions subcutànies i està sent desenvolupat pel Clatterbridge Cancer Centre de Liverpool. La diferència respecte a altres vacunes és que, en aquest cas, s’elabora específicament per a ajustar-se a l’ADN del pacient concret.
El seu funcionament consisteix a ‘ensenyar’ al sistema immune del pacient a detectar i destruir les cèl·lules cancerígenes. L’objectiu és assenyalar una sèrie de proteïnes presents en la superfície de les cèl·lules malignes com a resultat de les mutacions en l’ADN tumoral.
Malgrat el gran avanç, informa Medical News Today que es tracta d’un assaig clínic en procés, per la qual cosa caldrà esperar per a conéixer els resultats definitius.