AVIA, el clúster d’automoció i mobilitat de la Comunitat Valenciana, ha alertat dels importants canvis que suposaran els aranzels aplicats pels Estats Units (EUA) en la indústria d’automoció. A la Comunitat, la possible afectació immediata es veurà especialment en l’àrea dels components, ja que aquest sector és un dels més robustos de la regió, representant més del 10% de la facturació industrial total i un 8% del PIB valencià.
AVIA ha subratllat que la indústria d’automoció és una de les més rellevants a nivell mundial, amb una cadena de subministraments molt globalitzada. La situació a la Comunitat Valenciana podria ser complicada, ja que, tot i que les empreses han diversificat les seves exportacions, es preveu una disminució significativa, passant de 305 milions d’euros en exportacions als EUA en 2021, a tan sols 184 milions el 2024, tal com indica un informe recent de Càmera València.
Malgrat això, AVIA ha puntualitzat que l’impacte directe dels aranzels en el sector auxiliar d’automoció serà «pràcticament nul·la», ja que l’exportació de vehicles acabats cap als EUA és escassa.
El clúster ha fet èmfasi en la necessitat d’assegurar una posició comuna i una estratègia clara per afrontar els reptes econòmics que es derivaran d’aquesta nova realitat. Ha assenyalat que la indústria d’automoció a la Comunitat Valenciana es troba en un moment crític, amb el risc clar de desindustrialització, pèrdua de competitivitat i ocupació.
En aquest context, AVIA s’ha declarat «disposat» a ajudar totes les empreses del sector a superar aquesta crisi. A més, han expressat el seu interès per col·laborar amb altres entitats per treballar conjuntament en estratègies que beneficiïn la comunitat i la indústria.
D’altra banda, AVIA espera que la Unió Europea (UE) reforci els seus esforços diplomàtics i comercials per revertir aquesta decisió, així com per consolidar i enfortir la indústria d’automoció europea, espanyola i valenciana.