
El càncer de mama és el segon amb més mortalitat en dones, i es diagnostiquen a Espanya al voltant de 30.000 casos a l’any. El tipus més agressiu, que suposa aproximadament el 15% dels casos, és el conegut com a triple negatiu. Es denomina així perquè no presenta cap de les dianes terapèutiques que existeixen en altres tumors, per la qual cosa es tracta amb quimioteràpia general, habitualment taxanos, antraciclinas i carboplatí. No obstant això, en un percentatge elevat dels casos, les pacients no responen a aquests tractaments i acaben desenvolupant resistència i metàstasi, que és la principal causa de mort.
El Dr. Ángel R. Nebreda, cap del laboratori de Senyalització i Cicle Cel·lular del IRB Barcelona, lidera un Projecte Coordinat de l’Associació Espanyola Contra el Càncer per a trobar característiques que puguin predir la resposta de les pacients a la quimioteràpia, investigar els mecanismes de resistència i identificar possibles dianes per a potenciar l’efecte dels fàrmacs existents i, en definitiva, definir noves estratègies terapèutiques.
El projecte es durà a terme en col·laboració amb el Dr. Juan Miguel Cejalvo (del Grup de Recerca en Biologia en Càncer de mama de l’Institut de Recerca Sanitària INCLIVA, de l’Hospital Clínic de València), el Dr. Ignacio Varela (de la Universitat de Cantàbria) i el Dr. Fernando Calvo (de l’Institut de Biomedicina i Biotecnologia de Cantàbria, IBBTEC). Tindrà una durada de cinc anys i es preveu que estiguen activament implicats més de vint investigadors.
Des de INCLIVA es treballarà amb les mostres de pacients i s’originaran els organoides que permetran reproduir els tumors de les pacients en el laboratori per a poder estudiar-los a nivell molecular.
El Dr. Cejalvo ha destacat la transcendència d’aquest projecte “que suposa la recerca del càncer de mama triple negatiu des d’un punt de vista preclínic i traslacional que permetrà conéixer millor els mecanismes de resposta a la quimioteràpia i el desenvolupament de noves opcions terapèutiques per a les nostres pacients”.
“El càncer de mama triple negatiu és el que té pitjor pronòstic dins dels tumors de mama. Treballs anteriors en el laboratori ens han permés identificar alguns mecanismes relacionats amb el desenvolupament d’una resistència a la quimioteràpia general i en això enfocarem aquest projecte”, explica el Dr. Nebreda.
L’objectiu de millorar el tractament per quimioteràpia en tumors de mama triple negatius s’abordarà mitjançant dues línies d’estudi complementàries. D’una banda, es realitzaran anàlisi transcriptómicos (que permeten quantificar l’expressió gènica) de tumors humans i, per una altra, s’identificaran factors que potencien la quimioteràpia. Finalment es posarà en comú tota la informació per a identificar mecanismes que regulen la resposta a la quimioteràpia i explotar-los com a possibles marcadors o tractar de manipular-los de manera que es millore el tractament de les pacients.