Un equip de l’Institut d’Automàtica i Informàtica Industrial (Institut ai2) de la Universitat Politècnica de València (UPV) presenta estes dies els resultats d’un interessant estudi dedicat a desenvolupar i provar nous recursos educatius basats en simulació i robòtica. L’objectiu és millorar l’aprenentatge sobre la diabetis tipus 1 en xiquets i xiquetes que pateixen esta patologia, segons ha informat l’entitat en un comunicat.
L’estudi ha analitzat la viabilitat i satisfacció d’estos materials, concloent que el seu ús és factible en contextos clínics i obtenint una valoració positiva per part dels usuaris. Els videojocs com Diabesim: Meal Simulator i Diabejourney: Full-day Simulator simulen situacions reals a les quals els xiquets s’enfronten, com els menjars, injeccions d’insulina o exercici físic, proporcionant una experiència lúdica i educativa.
A més, l’impacte d’un robot humanoide anomenat Andy ha estat estudiat. Aquest robot reacciona a decisions terapèutiques fent servir expressions facials, colors en els ulls i frases explicatives per mostrar els canvis en el nivell de glucosa en temps real.
Les proves es van realitzar en tres tallers amb xiquets d’entre 6 i 12 anys, acompanyats de les seues famílies. En un dels tallers es van utilitzar materials tradicionals, mentre que en els altres s’implementaren les noves eines interactives.
Les enquestes de satisfacció mostren que els videojocs i el robot “no només mantenen el nivell educatiu, sinó que augmenten la motivació i l’interès per aprendre sobre la diabetis”, segons les fonts. Els participants van destacar especialment la utilitat de l’enfocament gamificat per a una millor comprensió de la seva malaltia.
Durant els tallers, l’equip d’infermeria i d’endocrinologia i nutrició de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa, especialitzat en educació diabetològica, també va participar en la valoració. Els membres de l’ai2, que formen part del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades de l’Institut de Salut Carlos III de Madrid, van contribuir al desenvolupament d’aquest projecte.
Juan Fernando Martín San José, investigador de l’Institut ai2, ha assenyalat que “els resultats d’este treball estableixen les bases per a futurs estudis clínics que avaluen l’impacte en temps real d’estes ferramentes sobre el control glucèmic en el dia a dia dels pacients pediàtrics”. Actualment, l’equip es troba treballant en l’ampliació del seu repertori de simuladors per a cobrir altres aspectes clau en l’educació diabetològica.
Els resultats d’este treball estan sent presentats en el primer Congrés Internacional de la IFAC especialitzat en Tecnologies per a la Diabetis, organitzat per l’Institut ai2 de la UPV. Aquest congrés acull els principals referents mundials en tecnologies aplicades a la diabetis, on es presentaran els últims desenvolupaments com el pàncrees artificial, tecnologies d’intel·ligència artificial per a la gestió automàtica de la insulina, bessons digitals i noves ferramentes per a ajudar a gestionar la malaltia en xiquets.