La dramaturga María Cárdenas, Premi d’Honor 2024 de les Arts Escèniques Valencianes

L’IVC llança ‘Gira Escena Premiada’, un programa que impulsarà la difusió dels espectacles guardonats

VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)

La cofundadora de la companyia teatral La Teta Calva, María Cárdenas, que va morir el passat mes de juny, serà guardonada, a títol pòstum, amb el Premi d’Honor 2024 dels Premis IVC a les Arts Escèniques Valencianes per la seua “valuosa contribució” a les arts escèniques valencianes.

Així ho ha anunciat este dilluns la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, al Teatre Principal de València davant dels nominats als premis en els seus 21 categories. “Ha sigut una decisió molt fàcil”, ha assegurat, posteriorment en declaracions als mitjans.

“María Cárdenas ens ha deixat molt prompte i era de llei que el premi fora per a ella, perquè ha deixat la seua empremta en la dramatúrgia valenciana”, ha sostingut Tébar, al mateix temps que ha ressaltat que la dramaturga era “una persona molt volguda i molt respectada”.

Durant la seua intervenció davant dels assistents, ha remarcat que este premi és un “reconeixement” a “la trajectòria i els mèrits professionals” de Cárdenas, i ha agraït a la família de la dramaturga “la gratitud amb la qual han rebut esta gran notícia”

“Amb este guardó, a més de no oblidar-nos de la seua trajectòria, la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació vol reconèixer la valuosa contribució de María Cárdenas a les arts escèniques valencianes en els últims 20 anys”, ha destacat, per a posar en valor les propostes “originals i transgressores” de la premiat, així com la seua “sensibilitat manifesta, alguna cosa que li va permetre situar-se com una professional molt respectada en diferents camps de l’escena”.

La dramaturga, escenògrafa, fotògrafa i publicista María Cárdenas va cofundar la companyia La Teta Calva junt amb Xavo Giménez el 2014. Prèviament, havia rebut el Premi Ciutat d’Alcoi pel seu text ‘Adeu encara’ el 2013, que va ser seleccionat per Iberoescena per a portar-ho als escenaris argentins el 2014. És autora de ‘Síndrhomo’, presentat al Festival Cabanyal Íntim el 2015 i estrenat en la seua versió llarga el 2016, un text amb el qual va guanyar el premi MAX com a millor autoria revelació 2016 i el premi a millor text teatral als Premis de Les Arts Escèniques Valencianes 2018.

Cárdenas va crear i va codirigir nombrosos espectacles que van aconseguir importants premis i reconeixements, com ‘Les aventures de T. Sawyer’, una producció del Centre Teatral Escalante, que va obtenir el premi Estupend al millor vestuari i sis candidatures als premis Max: millor versió, millor vestuari, millor actriu, millor escenografia i millor espectacle infantil.

“TEATRE MOLT SINCER, COMBATIU, VERTADER, AUTÈNTIC”

Per la seua banda, el cofundador de l’agrupació escènica, Xavo Giménez, ha expressat que este premi ha sigut “una sorpresa”. “Jo sabia que María és una persona súper volguda en la professió, però des que va faltar m’he quedat molt sorprés i afectat de tot el que va suposar, fins i tot per a gent que no la coneixia, encara que coneixia el seu treball, el seu esperit i la seua manera de crear”, ha manifestat.

“No tinc paraules, és molt emocionant, perquè en la carrera curta que ha fet ella ha demostrat un teatre molt sincer, molt combatiu, molt vertader, molt autèntic”, ha enaltit, alhora que ha postil·lat que “això” és “el que necessita el teatre” i “el que ha arribat a la gent”.

Sobre el premi, ha apuntat que este reconeixement és “una manera que –María Cárdenas– continue estant en la ment de la gent i que es continuen representant tots els seus textos, llegint els seus personatges i, sobretot, és una mostra d’amor per a la qual no tinc paraules i que agrairé tota la vida”.

‘GIRA ESCENA PREMIADA’

D’altra banda, Tébar ha avançat que l’Institut Valencià de Cultura engegarà ‘Gira Escena Premiada’, un nou programa de suport al sector de les arts escèniques que “impulsarà la difusió dels espectacles guardonats i constituirà, a partir d’esta edició, un reforç a les companyies i una oportunitat per a visibilitzar les obres”.

D’esta forma, es programaran els espectacles guardonats en estos Premis de les Arts Escèniques amb tres funcions en diferents localitats valencianes, que, ha puntualitzat Tébar, “encara estan per decidir-se”. “Este projecte naix amb l’objectiu de continuar impulsant la creació contemporània valenciana, activant la circulació de les obres premiades, difonent i fomentant l’equilibri i vertebrant el territori”, ha ressaltat.

A més, el projecte premiat en la categoria de millor dispositiu escènic comptarà amb representacions i s’acompanyarà d’una activitat paral·lela de mediació que acoste al públic a la creació escènica.

“MAJOR VISIBILITAT” A LES ARTS ESCÈNIQUES

Tébar ha posat l’accent que entre els nominats hi ha “espectacles de tots els gèneres i amb temàtiques que constituïxen escenes tan variades i atractives com el són les companyies valencianes”. “És un honor per a mi estar d’ací, junt amb vosaltres, abans de la gala del pròxim dia 4 –de novembre–, per a celebrar un moment de cohesió del sector de les Arts Escèniques, i que és també una brillant ocasió per a enaltir als seus professionals i celebrar les magnífiques produccions realitzades en l’últim any en la nostra terra”, ha subratllat.

Finalment, la directora adjunta d’Arts Escèniques de l’IVC, María José Mora, ha donat l’enhorabona als assistents, perquè, els ha transmès, “ser nominat o nominada ja és un gran reconeixement al treball”, alhora que ha agraït al primer jurat que ha dut a terme la selecció dels nominats i al segon “que té una tasca difícil per a fer la selecció final”

I ha remarcat “tres aspectes” d’estos premis. “Són els premis de l’Institut Valencià de Cultura a les Arts Escèniques Valencianes i són els premis que la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació té el gust de donar als professionals per a reconèixer el vostre treball i per a donar major visibilitat al que feu”, ha exposat.

Al mateix temps, ha reconegut la “generositat” de la Conselleria per “l’escolta” i per “arreplegar les peticions que el sector ha tingut estos anys”. En este sentit, s’ha referit a la creació dels premi a les produccions de teatre musical, de nous dispositius escènics més actuals com “performances o projectes participatius” i d’interpretació femenina i masculina de circ. “Signifiquen abraçar una part de la professió que anteriorment no estava present i és un bon símptoma que la Conselleria ha fet esta escolta al sector, i està amb la contemporaneïtat”, ha declarat.

Respecte a la gala de lliurament dels Premis IVC a les Arts Escèniques Valencianes, ha posat en valor l’equip encarregat del seu disseny, “fabulosament capitanejat per Jaume Pérez i Juli Disla”, que “estan intentant fer un volta creativa al que és un lliurament de premis i, sobretot, i el més difícil, estan intentant que siga corteta i lleugera”. “I en això també vosaltres heu de recolzar perquè així siga una gala que tots puguem gaudir”, ha bromejat.

ÚLTIMES NOTÍCIES