La Fiscalia ha presentat un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem en relació amb l’absolució de Dani Alves per part de la Sala d’Apel·lacions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Segons el Ministeri Públic, la sentència del TSJC vulnera el dret a la tutela judicial efectiva i presenta diversos components d’arbitrarietat que qüestionen la legalitat de la decisió.
En el recurs, que ha estat revelat per Europa Press, la Fiscalia argumenta que el TSJC va realitzar una valoració no adient de les proves presentades durant el judici i va introduir nous fets que no havien estat considerats per l’Audiència de Barcelona. A més, el Ministeri Públic critica que s’haja desqualificat la relació de la víctima amb els fets, la qual cosa socava la credibilitat del seu testimoni.
La Fiscalia assegura que les imprecisions assenyalades pel TSJC en el relat de la víctima han de ser enteses en el context de bloqueig psicològic resultant d’un delicte d’agressió sexual, i que l’evidència acumulada, com les seqüeles d’estrès posttraumàtic i els informes forenses, corroboren la versió de la persona agredida.
A més, el recurs sosté que la sentència del TSJC inclou insinuacions sobre comportaments de la víctima que poden ser interpretades com postulats medievals sobre el consentiment sexual, afirmant que la mera assistència a una discoteca no és un indicador suficient del consentiment per a altres actes sexuals.
La Fiscalia refuta aquesta lògica, recordant que el consentiment és un element essencial en les relacions sexuals i que la seva revocabilitat no es pot alterar pel simple pas a un espai reservat. La reforma de la sentència original per part del TSJC, canviant la narrativa de no haver-hi penetració bucal a creure que hi va haver, suposa una vulneració dels drets de la víctima i una inversió del valor de les proves presentades.
Finalment, la Fiscalia destaca que l’acció del TSJC de reavaluar fets que no havien estat proves en la sentència inicial pot qüestionar la totalitat de l’acceptació de proves i testimonis, cosa que implicaria una falta de justícia en el procediment judicial.