La Gonzalo Anaya demana retirar l’esborrany de la consulta a famílies per ‘no garantir l’opció escollida’

VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)

La Confederació d’AMPA Gonzalo Anaya ha sol·licitat la retirada de l’esborrany de la consulta a les famílies sobre la llengua base en els centres escolars de la Comunitat Valenciana, que la Conselleria d’Educació preveu obrir del 26 de novembre al 4 de desembre, per “no garantir plaça en l’opció escollida”.

En un comunicat, la confederació exposa que “la consulta regulada en l’esborrany no garantix plaça en l’opció triada per les famílies com a llengua base d’ensenyament en introduir criteris de prelació que condicionaran l’accés en els grups-aula”. Segons advertix, “això pot vulnerar la mateixa Llei de Llibertat Educativa i la LUEV” (Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià).

Així es manifesta després de la convocatòria a la mesa de mares i pares per a tractar l’esborrany de resolució de la Conselleria. El president de la Gonzalo Anaya, Rubén Pacheco, subratlla que és “totalment fals” que les famílies puguen triar i que la seua elecció siga respectada perquè “en l’esborrany de consulta queda clar que, en cas de no haver-hi places, és l’administració la que deriva a altres grups a l’alumnat sense tenir en compte la llengua triada pels progenitors”.

La confederació denuncia que això ocorre tant en les zones de predomini lingüístic castellà com a valencià. En representació de FAMPA Castelló Penyagolosa, FAMPA-València i FAMPA Enric Valor Alacant, així com de les 1.106 AMPA censades en la Conselleria d’Educació, assegura que “la consulta, en comptes de ser garantia de triar el projecte lingüístic que vulguen les famílies, les deixa en total desprotecció perquè en cas d’error en emplenar els ‘ítems’ dels criteris de prelació, en cas de duplicitat o de diferents opcions dins de la família, queda anul·lada la llengua triada per les famílies”. “És l’administració qui decidix en quina llengua estudia el xiquet”, assevera.

A més, advertix que “tampoc existix cap sistema de reclamació com sí ocorre amb l’admissió escolar amb el període de reclamacions o amb les comissions d’escolarització”.

Una altra de les seues crítiques és que la consulta i la Llei de Llibertat Educativa “no garantixen els preceptes de la LOMLOE –llei educativa estatal coneguda com a ‘llei Celaá’– sobre la competència plurilingüe de l’alumnat que ha de dominar les dos llengües cooficials de la mateixa manera” i “promouen un model lingüístic que no actua sobre les carències per a garantir la igualtat d’aprenentatge i domini de les dos llengües oficials en acabar l’educació bàsica, cosa que atempta sobre la LUEV”.

Per a la confederació, esta consulta, tal com està plantejada, “no conté les garanties democràtiques de processos de participació, deliberació i decisió individuals que són vinculants perquè no existixen òrgans de supervisió, més enllà de la mateixa administració”.

“Tampoc hi ha un quòrum mínim de participació en la consulta perquè siga vàlida i tampoc existixen taules electorals participades per la comunitat educativa del centre”, sosté, i assenyala que “tampoc existix la privadesa i confidencialitat del vot o la decisió en publicar-se els resultats i el que cada família ha triat al tauler d’anuncis”.

ÚLTIMES NOTÍCIES