Telegram info@valenciadiari.com

E-Mail: info@valenciadiari.com

Una auditoria confirma que Vila-real ha actuat amb prudència i responsabilitat en la gestió del PAI Madrigal

L'Ajuntament de Vila-real continua arrossegant tota classe de problemes derivats de la gestió urbanística "heretada"
Leer en español
L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, dóna una conferència | Ajuntament de Vila-real

 

 

L'Ajuntament de Vila-real continua arrossegant tota classe de problemes derivats de la gestió urbanística "heretada" i, una vegada més, una nova auditoria centrada en els Programes d'Actuació Urbanística (PAI) confirma que l'equip de govern de progrés, des de 2011, ha actuat amb prudència i responsabilitat, especialment en el cas concret del PAI Madrigal. L'alcalde, José Benlloch, va donar a conéixer les dades principals de l'anàlisi, elaborat per una empresa externa i objectiva.

 

"Hem anat actuant en tot el que hem pogut, de vegades pagant sentències, unes altres arribant a pactes i resolent contractes, però hi ha tres PAI que no hem volgut caducar, perquè tot i que la crisi va portar a la seua paralització, creiem que són necessaris", va assenyalar. L'alcalde es referia a l'Espai la Vila (davant de Porcelanosa), l'entorn industrial de la carretera d'Onda i el PAI Madrigal.

 

Aquest últim va sorgir l'any 2000 per a convertir aquesta zona, tradicionalment de masets, en àrea residencial per a aquelles persones que viuen tot l'any, dotant-la dels serveis adequats, com ara enllumenat, clavegueram o voreres. "Després d'adjudicar-lo a una empresa privada perquè cobrara les quotes als propietaris i s'encarregara de la urbanització, en 2005, moment en el qual hauria d'estar tot acabat, l'Ajuntament, en aquell moment capitanejat per Manuel Vilanova (PP) va decidir deixar passar el temps i no resoldre el contracte, tot i que no s'havia fet tota l'obra", va indicar Benlloch. En aquest sentit, recorda que les empreses encarregades dels treballs ja no existeixen. "En 2011 vam intentar contactar amb elles i els seus administradors concursals, però la situació d'inseguretat d'aquell moment, en plena crisi, ens va obligar a actuar amb prudència. Podríem haver représ el contracte, que els veïns i l'Ajuntament hagueren pagat les quotes i que les empreses hagueren desaparegut del mapa i ens quedàrem sense diners i sense obres", va afirmar.

 

En aquests anys, són nombroses les empreses que s'han anat passant els drets d'urbanització, fins que en 2013 una societat ho compra tot i informa l'Ajuntament. "Torna a generar-se una situació d'inseguretat pels problemes de l'empresa, que nomena un liquidador i el nostre objectiu era novament evitar que la gent pagara per a res", va explicar. "L'auditoria ens dóna ara la raó i afirma que hem actuat de manera lògica i prudent", va valorar. No obstant això, l'empresa "emprén una guerra contra l'Ajuntament i en 2016 planteja una reclamació exigint que es passen les quotes". "Decidim no fer-ho; en eixe moment em demanden i he hagut d'anar al jutjat a defensar els interessos de l'Ajuntament i dels propietaris i se'ns ha donat la raó", va manifestar el primer edil.

 

No obstant això, "i tot i que ens hem assegut a dialogar amb l'empresa, continua insistint en el cobrament de les quotes, arribant fins i tot a interposar al·legacions en el pressupost de 2018, la qual cosa es va desestimar sobre la base de diferents arguments jurídics". Així, Benlloch va aclarir: "Fins que no estiga tot clar no farem ni un pas". Actualment existeixen dues possibilitats per al desbloqueig de la situació: negociar amb l'urbanitzador per a redefinir l'acord o resoldre el programa i traure un de nou, cosa que podria comportar noves demandes i plets. "A menys de dos mesos de les eleccions no em correspon a mi prendre cap decisió i haurà de ser la pròxima corporació la que ho faça", va argumentar Benlloch, qui va avançar que d'ací a poc temps se celebrarà una reunió de treball sobre l'auditoria amb les persones afectades per a informar de l'auditoria.

 

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

Comentaris