Les Falles ecològiques es consoliden a Gandia

Es va presentar el premi a la millor escena ecològica de les Falles 2019.
Presentació del premi a la millor escena ecològica de les Falles | Ajuntament de Gandia

 

El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, va comparéixer ahir davant els mitjans de comunicació, acompanyat pel president de la Federació de Falles de Gandia, Telmo Gadea, per a presentar el premi a la millor escena ecològica de les Falles 2019.

 

És el segon any consecutiu que s'aposta per aquesta iniciativa. El guardó va estar inactiu des de 2011 i l'any passat es va reprendre gràcies a la col·laboració del govern municipal amb la Federació de Falles de Gandia i una empresa de la nostra ciutat. Aquest any no es compta amb el patrocini privat. L'aposta pel medi ambient s'està consolidant i, segons les paraules de Gadea, "estem en l'etapa 2.0 de les Falles ecològiques".

 

Gadea va agrair la gestió de Ródenas, no només en la seua etapa de polític sinó la seua col·laboració des de fa anys com a tècnic. L'executiva actual de la Federació de Falles, aposta per una política de reciclatge i d'emprendre quantes accions siguen necessàries en l'àmbit ecològic per a minimitzar l'impacte dels residus que generen les falles i el seu caràcter invasiu dels espais públics. Facilitant i donant suport a tota iniciativa ecològica que promoga el reciclatge i reivindique el respecte pel medi ambient. De fet, s'està apostant des de fa tres anys pel reciclatge del vidre i l'any passat es va recuperar la banderola a la millor escena ecològica.

 

Un total de 16 Falles s'han presentat al premi. Com a novetat, en 2019, en lloc de tenir un premi per secció, hi haurà tres premis que es repartiran entre totes les comissions que presenten escenes ecològiques.

 

Les comissions falleres no podran utilitzar en l'escena del seu monument que opte a la banderola cap material que, a l'hora de cremar, contamine (plàstics, vernissos, coles sintètiques). Es busca la utilització de materials tradicionals com la fusta, la tela o el cartó. "La idea seria que les comissions més petites s'atreviren, no només a fer l'escena ecològica, sinó tota la falla ecològica. Seria una bona tendència i parlaríem d'una nova secció: la de les falles tradicionals, les artesanes", va comentar Gadea, qui va agrair a l'ajuntament no només el seu patrocini econòmic sinó el seu assessorament i la seua participació amb el jurat, que tindrà una perspectiva no només artística sinó tècnica a l'hora d'emetre el seu veredicte.

 

Finalment, Ródenas va recordar que Gandia ha sigut una banderera quant a crítica local i aquesta ha sigut vinculada a la crítica ecològica. Així mateix, va recomanar a la ciutadania que s'implique en aquesta iniciativa recorrent els monuments fallers de la ciutat "perquè és un esforç que fan les comissions i cal saber recompensar-lo amb les nostres visites i comentaris".

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!