La rehabilitació del Pont Vell d'Ontinyent trau a la llum un tercer ull

Un tercer tallamar és la troballa més significativa de la 1a fase d'uns treballs que també han descobert restes d'altres construccions i activitats al llit del riu.
Tallamar al Pont Vell d'Ontinyent | Ajuntament d'Ontinyent

 

El Pont Vell d'Ontinyent podria haver tingut originàriament un tercer ull quan va ser construït a principis del segle XVI, en haver-se descobert un tercer tallamar en la seua cara d'aigües amunt. Aquesta és la troballa més rellevant de l'excavació que s'està fent amb motiu de la 1a fase dels treballs de rehabilitació del pont que està executant l'Ajuntament d'Ontinyent amb ajuda de la Diputació de València, i que forma part del projecte "Riu Viu".

 

L'alcalde, Jorge Rodríguez, va recordar que "la recuperació d'elements patrimonials és un dels eixos de Riu Viu, un projecte que en conjunt comportarà una inversió global de 6,5 milions d'euros amb ajuda d'altres administracions, i que ens permetrà impulsar l'entorn del Clariano com espai de convivència. Els treballs arqueològics que s'estan fent al Pont Vell i els que hi ha previstos, a més, contribuiran a incrementar el coneixement que tenim sobre un dels símbols més emblemàtics i antics de la nostra ciutat", va destacar.

 

En concret, segons es constata a l'informe de l'arqueòleg Ignacio Hortelano, que dirigeix l'actuació coordinada des del Servei d'Arqueologia Municipal (MAOVA), el tercer tallamar va quedar pràcticament ocult per una reforma posterior i per la construcció de dos caserons als segles XVII i XVIII: encara que el seu alçat podia intuir-se en la paret que dóna del riu i en la forma de la barana, "la seua existència podria constituir l'evidència que el pont va poder tindre en origen un tercer ull, ja que aquest tipus d'estructura sol relacionar-se amb la protecció dels pilars enfront de l'acció de les aigües", s'explica al document.

 

Als tres sondeigs arqueològics excavats a l'esplanada de l'antiga fàbrica de Tortosa i Delgado, situats en la franja més pròxima al desembarcament sud del pont, s'han posat al descobert nivells i estructures que pertanyen a aquests dos antics casalots que es coneixien per fotografies històriques. Les excavacions també han identificat indicis d'activitats artesanals, que estan en procés d'estudi, i han permés trobar restes d'altres construccions sobre el llit del riu. Segons l'estudi arqueològic, "han de correspondre a tallers o manufactures anteriors a l'edificació de l'habitatge i l'existència del qual coneixem per documents històrics de l'Arxiu Històric d'Ontinyent, que ens parlen d'una activitat de tint i una casa situats al costat del pont, i de batans, molins i altres edificis pròxims al llit del riu".

 

Els treballs de demolició del tram final de la Barbacana que simultàniament s'han anat desenvolupant han posat al descobert al seu torn un antic arc de rajoles relacionat amb el desaigüe d'antigues conduccions subterrànies, així com diversos arcs i voltes "d'antiga i bella factura". Aquesta serà la zona d'eixida de la ruta turística guiada que permetrà descobrir "Ontinyent Subterrani" partint de l'entrada a la Barbacana pel Carreró del Marqués, i que es va donar a conéixer recentment.

 

El regidor coordinador de l'àrea de Territori, Jaime Peris, va destacar "la importància de seguir actuant sobre el nostre Patrimoni, perquè, a més a més, millorar-lo i reivindicar-lo ens servirà per a cada volta fer-lo més atractiu com a element d'atracció turística i per tant, de promoció econòmica i d'imatge de la ciutat", va concloure.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!