L’estiu de 2024, el cinquè més càlid a la Comunitat Valenciana amb un grau per damunt de l’habitual

Tardor portarà temperatures “per damunt del normal” i s’espera que ploga “per baix de la mitjana”

VALÈNCIA, 24 (EUROPA PRESS)

La Comunitat Valenciana ha acomiadat el seu cinquè estiu més càlid i el vintè més humit des del 1950, en aconseguir una temperatura mitjana de 24,4ºC, un grau més alt respecte a la mitjana normal. A més, les precipitació acumulada ha sigut de 87,3 litres per metre quadrat (l/m2), que és un 45 per cent per damunt del que es “considera normal”.

Així ho han donat a conèixer hui dimarts en la roda de premsa de l’avanç climatològic de l’estiu del 2024 de la Comunitat Valenciana, en la qual han participat el delegat de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a la Comunitat, Jorge Tamayo, i el cap de Climatologia, José Ángel Núñez.

Tamayo ha explicat que, des del punt de vista climàtic, l’estiu s’ha desenvolupat els mesos de juny, juliol i agost, “i no fins al 21 de setembre”. “Des del punt de vista astronòmic, la tardor va començar diumenge passat a les 14 hores 44 minuts i es va a estendre fins al 25 de desembre, encara que des del punt de vista climàtic, la tardor va començar l’1 de setembre”, ha aclarit.

D’esta manera, l’estiu –juny, juliol i agost– ha sigut “globalment molt càlid” amb pluges “irregularment repartides”, ja que han estat “molt concentrades al juny” i “molt menys en la resta de l’estiu”, ha detallat Tamayo.

“La temperatures a la Comunitat Valenciana en este conjunt han estat per damunt i han mantingut la tendència que s’ha observat en tot el que portem de segle”, ha apuntat. En este sentit, ha sigut el cinquè estiu més càlid, darrere del 2012, 2023, 2003 i 2022.

“MOLT SEMBLANT” A l’ESTIU DE L’ESPANYA PENINSULAR

L’estiu de l’est de la península s’ha caracteritzat per ser “molt semblat al que ha sigut el conjunt d’Espanya”, ja que en el territori peninsular ha sigut “el sisè estiu més càlid des que es tenen valors”.

La distribució de les temperatures, segons el meteoròleg, s’ha caracteritzat per no tenir “grans cims de calor, excepte el dia 20 i 31 de juliol, quan les temperatures van aconseguir els registres més alts en tot l’estiu” amb 45ºC a Sumacàrcer i 44.5ºC a Ontinyent.

A diferència d’altres anys, on s’han tingut episodis de ponentades o de temperatures “extremadament altes”, este episodi no ha ocorregut, ja que les temperatures han sigut “persistentment altes en el seu conjunt”, especialment al juliol i agost.

Respecte als mesos centrals d’estiu –juliol i agost–, el bimestre és el tercer més càlid des que es té registre, darrere del 2022 i 2023. “Ens trobem en un període de diversos anys seguits amb temperatures extremadament altes”, ha afegit Tamayo.

D’altra banda, en el mes de setembre, encara que “no entra dins de l’estiu climatològic, està sent de caràcter fred”, ja que “les temperatures es troben per baix del que és normal, la qual cosa ha canviat la tendència que s’ha tingut durant molts mesos d’estar per damunt dels valors habituals”, ha subratllat.

AUGMENT DE PRECIPITACIONS

Quant a les pluges, ha sigut un estiu humit amb un 45% més de precipitacions respecte a la mèdia. La majors quantitats s’han registrat en el municipi de Teresa de Cofrents amb 185 l/m2, a la qual segueixen Aiora, amb 175; o Montant, amb 160. D’esta manera, en les províncies de Valencia i Castelló és on “més ha plogut”.

Per contra, el sud d’Alacant s’ha caracteritzat per tenir “poques pluges”, especialment en el municipi d’Oriola, que ha registrat 10 l/m2, o a la localitat d’Elx, amb 11 l/m2.

Respecte a la distribució de la pluja, s’han concentrat al juny, ja que és quan s’han acumulat dos terceres parts de la precipitació del trimestre. Així, Tamayo ha destacat les precipitacions de la primera quinzena del mes van ser “més intenses”, amb tempestes a l’interior de Valencia, sud de Castelló i nord d’Alacant.

En el cas de juliol, les precipitacions es van registrar en la matinada i matí del dia 1 i del dia 6; mentre que a l’agost les precipitacions “més importants” també es van registrar en forma de tempesta els dies 2, 13 i 14.

PREVISIÓ ESTACIONAL

La tardor climatològica –setembre, octubre i novembre– s’espera en un 70% càlid, la qual cosa està “per damunt del normal”. Respecte a les precipitacions, s’espera que estiguen per baix del que es considera habitual.

No obstant això, al setembre ha plogut “més del que s’esperava”, encara que “queda octubre i novembre per a veure si es manté la tendència”. En definitiva, “s’espera que el pròxim trimestre a la Comunitat València resulte càlid i sec”, ha conclòs.

ÚLTIMES NOTÍCIES