Hiverns molts més gelats en Europa a partir d’ara

Durant les glaciacions, els casquets polars han ocupat grans extensions de la Terra

La desfeta del gel de l’Àrtic pot comportar canvis en la circulació de l’Atlàntic | Universitat de Barcelona

 

El Corrent de l’Atlàntic Nord és l’encarregat de transportar-nos masses d’aire càlides del Golf de Mèxic i ens proporciona a gran part de l’oest d’Europa un clima relativament temperat, però això podria canviar en un futur no molt llunyà. Els científics sospiten que el desgel de Groenlàndia i la pluja excessiva podrien interferir amb este corrent oceànic.  

 

El desgel de l’Àrtic clau en els canvis de circulació de l’Atlàntic

A causa del desgel de l’aigua de Groenlàndia i l’augment de precipitacions sobre l’oceà, s’ha estudiat que este fet, a més de refrescar l’oceà, pot alentir i, fins i tot, revertir el corrent de l’Atlàntic Nord, bloquejant el transport de ‘calor’ a Europa. Les primeres simulacions dels efectes de l’aigua dolça en els corrents ja s’han fet durant algunes dècades.

 

Imatge il·lustrativa d'un vaixell navegant per l'Àrtic

La navegació és un dels aspectes que està sent més favorable per al desgel de l’Àrtic | Arxiu
 

L’Europa occidental podria patir hiverns molt més gelats

Daniele Castellana, estudiant de doctorat de Dijkstra, qui va fer les proves, va afirmar que «Les simulacions van mostrar que les possibilitats d’un col·lapse total del corrent de l’Atlàntic Nord en els pròxims mil anys són insignificants». Amb tot, és probable una interrupció temporal en el nord-oest d’Europa: «En les nostres simulacions, les possibilitats que això passe en els 100 anys pròxims, són del 15%». Eixes transicions temporals poden causar períodes molt frescos en l’Atlàntic Nord i, sobretot, en Europa occidental, encara que això s’ha de verificar en estudis posteriors.  

 

L’estudi actual és només un primer pas per a determinar el risc. Cal dir que el model no té en compte canvis considerables en l’aigua dolça en l’Atlàntic Nord, que poden ser causats pel desgel d’eixes capes. Els resultats van ser publicats este passat 30 de desembre en la revista Scientific Reports. «Els oceans emmagatzemen una immensa quantitat d’energia i els corrents oceànics tenen un fort efecte sobre el clima de la Terra», diu Fred Wubs, professor associat de matemàtiques de la Universitat de Groningen.

 

També pots llegir…

ÚLTIMES NOTÍCIES