L'octubre de 2017, el segon mes més sec en els últims 20 anys a la Comunitat

També ha sigut el sèptim més calorós des de 1950

Les altes temperatures que ha deixat este passat mes d'octubre són bastant preocupants, ja que són més bé pròpies de l'estiu que no de la tardor. Igualment, la falta de pluja a les terres valencianes comporta conseqüències negatives. Dit en altres paraules, una situació que mostra clarament l'avanç del canvi climàtic. Estes dades fins i tot han batut rècords, així, d'este mes d'octubre es desprèn que ha sigut el segon mes més sec en els últims 20 anys, ja que la precipitació acumulada de 10,8 litres per metre quadrat es situa en un 85% per davall de la mitjana entre el període 1981-2010. A més a més, també s'ha convertit en el sèptim mes més calorós des de 1950 a la Comunitat, amb una mitja de 18,2 graus, 1,9 per damunt del normal en la dècima fulla del calendari. Per zones, pràcticament en les tres províncies valencianes el mes ha sigut bastant sec, fins al 68% del territori a València i Castelló, i el 31% a Alacant. Sols l'1% de la regió ha tingut un caràcter climàtic normal, concretament en zones del litoral nord alacantí.


El caràcter tan càlid i sec es deu a la presència persistent d'altes pressions sobre la Península durant bàsicament tot el mes, amb una anomalia de pressió mitja de +5.2Pa a la Comunitat. Sols en dos ocasions, en 1971 i 1983, es va produir una situació similar d'altes pressions tan potents en un mes. Però, tot i estes altes temperatures, l'entrada de la tardor a la Comunitat s'ha caracteritzat per l'estabilitat, amb una baixada des dels més de 19 graus de l'1 d'octubre fins a 14 graus el passat dimarts, 31 d'octubre. De fet, excepte els dies 7 i 19, els termòmetres estigueren per damunt dels valors habituals.

Quant a les precipitacions, el balanç de l'Agència de Meteorologia reflexa que en octubre d'este any va ploure menys de la meitat que en 2015 i 2016, amb valors molt similars als de fa tres anys. Des de 2013, tots els mesos d'octubre han conclòs amb una precipitació mitjana molt inferior a la mitjana normal de 71 litres per metre quadrat. La tònica general de l'absència de pluges es va vore interrompuda amb les tempestes del 18 d'octubre. Encara que foren generalitzades en tota la regió, en la majoria caigueren en forma de ruixats d'intensitat puntualment forta. 
Comentaris