Tot sobre l'illa fantasma de San Borondon

Un tros de terra misteriós que alguns situen en les Canàries i que apareix i desapareix
Alguns l'han anomenat 'La huitena illa' i, fins i tot, Colom va arribar a parlar d'ella | HOROSCOPOMAGICO.COM

En cas que visitem l'illa de Gran Canària, obligadament haurem de parar-nos en Telde, una localitat coneguda per posseir un gran número de restes arqueològiques. De fet, és un municipi pintoresc, amb accés al mar, amb imponents penya-segats i amb diferents platges de lava triturada. I una d'eixes platges s'anomena d'una forma ben singular: San Borondon.

Eixa denominació, San Borondon, ens podria fer pensar en alguna figura religiosa del municipi, però es tracta d'un nom relacionat amb una llegenda que explica que de les illes Canàries, n'hi ha una que va apareixent i desapareixent, i que s'hauria pogut documentar fa un bon grapat d'anys. Per a descobrir tot el misteri, continua llegint...

La llegenda de San Borondon, la misteriosa illa fantasma de les Canàries 

San Borondon és un nom que ve de Sant Brandan de Clonfert, un monjo d'Irlanda que, tal com ha explicat 'Horóscopo Mágico', els manuscrits dels segles IX i X diuen que va viatjar per l'oceà Atlàntic amb uns quants companys. En alguns casos, de fet, hi ha qui situa la vida del monjo fins a 500 anys abans.

Un dels increïbles periples de l'home va fer-lo parar en una illa pròxima a les Canàries i, tan bon punt el barco parà, la superfície de l'illa va desaparéixer dins de l'aigua, un esdeveniment que ha fet que molts pensen que la suposada illa en realitat hauria pogut ser l'esquena d'una balena de grans dimensions. Més tard apareixia la seua peculiar història en un llibre redactat en llatí, i això va fer que molts exploradors s'interessaren per la singular i misteriosa illa i miraren de trobar-la.

Per això, el nom d'este monjo va començar a vincular-se amb una suposada illa fantasma que es trobaria davant de la costa dels arxipèlags de Madeira i les illes Canàries. Alguns la coneixen també amb el nom d'illa de Sant Brandan, i consta d'una singularitat molt important: apareix i desapareix amb el temps.

Hi ha alguns textos que parlen de la possible ubicació de l'illa: estaria situada a una longitud de 10 graus i 10 minuts i a una latitud de 29 graus i 30 minuts a 100 llegües d'El Hierro, i a 40 llegües de l'illa de La Palma. 

Conquerint San Borondon

Al llarg de l'antiguitat, la possibilitat que existira esta misteriosa illa ja s'havia contemplat, en una època en què es qüestionava la realitat de les illes de l'Atlàntic. Des de l'edat mitjana i, més precisament, a partir del segle XV, les potències navals d'Europa van fixar-se l'objectiu de descobrir l'illa per tal que passara a formar part dels seus imperis colonials respectius.

Ara bé, què va passar realment amb eixa descoberta i conquesta? Per desgràcia, no va haver cap expedició que aconseguira arribar a la riba de l'illa. Això no obstant, alguns individus afirmaven que havien pogut vore esta misteriosa illa fantasma i, en alguns casos, hi havia mariners que indicaven que havien pogut atracar en les seus costes mentres tenia lloc alguna tempesta.

Hi va haver diferents expedicions que van anar a buscar l'illa de San Borondon, i van seguir donant lloc a diverses declaracions que incrementaven l'interès en el misteri i la llegenda de l'illa.

San Borondon dins de la cartografia

Tal com hem pogut comprovar, la llegenda d'esta misteriosa illa no era una història i prou: hi havia molta gent que va mirar d'arribar i de conquerir-la. De fet, hi ha diverses cartografies en què apareix la presumpta huitena illa de les Canàries que, a voltes, també s'ha arribat a anomenar Isla Perdida. Cap a 1234, fa referència a l'illot Marcos Martínez. Igualment, apareix en un mapamundi de l'any 1275. Alguns altres mapes medievals també se'n fan ressò, com en el cas del de Pizzigano, fet l'any 1367, el de Weimar, de 1424, el que va elaborar Beccari l'any 1435, el que va confeccionar Toscanelli el 1467 i el de Cazorla, Torriani o Pedro Agustín del Castillo, que data de 1686. 

Un dels diaris del cèlebre Cristòfol Colom ens explica que els mariners que viatjaven amb ell van pujar a un pal del vaixell per tal de vore la misteriosa illa de San Borondon, i que n'hi va haver uns quants que la van vore. Però poc després es va esfumar.

Hi ha altres llegendes que ens diuen que ningú no la va descobrir pel fet que als mariners els era impossible decidir de manera consensuada quin d'ells havia de xafar el primer la terra de l'illa. De fet, les cròniques afirmen que això es va produir amb l'expedició que Roque Núñez, un portugués, va dur a terme a San Borondon cap al 1556.

L'última gran expedició destinada a trobar la misteriosa illa es va produir l'any 1721, i va estar dirigida per Juan Mur i Aguirre, capità general de les Canàries.

Però atenció, perquè esta llegenda no va quedar-se oblidada en el passat: durant el segle XX encara hi havia persones que explicaven que havien pogut vore esta curiosa illa. De fet, alguns mitjans de comunicació ben coneguts com ara l''ABC' van publicar, durant els anys cinquanta, una suposada fotografia de San Borondon que hauria pogut fer un habitant d'un poble de l'illa de Tenerife.

La llegenda s'ha mantingut ben viva al llarg de la història | HOROSCOPOMAGICO.COM

San Borondon es pot vincular amb la sèrie ‘Lost’?

Este relat d'una illa fantasma que, en ocasions apareix i en d'altres desapareix, podria fer que molts seguidors de les sèries pensaren en la popular 'Lost', que ens explica la història d'un avió que s'accidenta i que fa que els passatgers que sobreviuen a l'accident arriben a una illa màgica que, a banda de posseir altres virtuts, és capaç de modificar la seua localització. 

No resulta senzill descobrir si els guionistes de la popular sèrie havien sentit parlar de San Borondon, però sí que és cert que en la producció finalment es fa l'ullet a l'arxipèlag canari, en concret en el capítol número nou de l'última temporada, que va eixir el dia 23 de març de l'any 2010.

En aquell moment, vam poder vore que la figura de l'immortal Richard Alpert, interpretada per l'actor Néstor Carbonell, va viure en Tenerife en el segle XIX. Abans que se'l coneguera com a Richard, de fet, s'anomenava Ricardo i residia en un lloc denominat El Socorro ¿És casual esta relació que establix la sèrie entre les illes Canàries i una illa fantasma? Igualment, algunes persones afirmen que eixe vincle també podria haver-se establit perquè en les Canàries el 1977 va passar l'accident aeri més mortífer de la història, amb un total de 583 víctimes, i perquè l'illa de Tenerife rep el sobrenom d'Illa de l'infern'.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"L'Atlàntida: a on estava i com era la illa misteriosa?"