L’Audiència Provincial de València ha condemnat a 25 anys de presó la dona a qui un jurat popular va declarar culpable d’haver matat el seu marit discapacitat en una parcel·la rústica de la localitat de Godelleta.
El magistrat-president del Tribunal del Jurat rebutja a la sentència imposar en aquest cas la presó permanent revisable, com demanaven les acusacions, en haver tingut en compte ia l’ especial vulnerabilitat de la víctima per apreciar la traïdoria en la conducta de l’acusada i qualificar per tant el delicte com a assassinat.
“La situació de desvaliment o vulnerabilitat de la víctima per raó de la seua malaltia, vist els termes del veredicte, integra de manera inescindible la situació d’indefensió, que possibilita l’estimació de la traïdoria”, raona el jutjador.
En aquest sentit, una vegada apreciada la traïdoria que qualifica l’assassinat, “no es pot tornar a valorar aquesta vulnerabilitat en evitació de doble ponderació de la situació d’indefensió , amb fallida del principi non bis in idem ”, afegeix.
El mort patia una malaltia degenerativa del sistema nerviós que l’obligava a dependre de terceres persones per a les necessitats vitals i a moure’s en una cadira de rodes, entre altres coses.
En els últims mesos del 2019, tal com va declarar provat el jurat en el seu veredicte, l’acusada va decidir matar el seu marit, amb qui s’havia casat el 2017, i amagar-ne la mort.
D’aquesta manera, va preparar un pla que incloïa el lloguer d’una parcel·la rústica tancada i tancada a la localitat de Godelleta on va fer excavar una fossa.
Ja l’1 de desembre del 2019, acompanyat pel seu fill, va traslladar la víctima en un vehicle a Xirivella i després a un altre municipi dels voltants de València, Paiporta, on va lliurar a un familiar el seu propi telèfon mòbil i el del seu fill.
A continuació, tots tres es van desplaçar a la parcel·la de Godelleta, on l’ara condemnada va aparcar el cotxe, a prop de la fossa excavada, i va deixar tancat el seu marit amb una bombona de gas amb l’espita oberta per matar-lo per asfíxia.
Passat un temps, al comprovar que seguia amb vida, la dona va agafar un cordó d’una sabatilla i el va escanyar fins a causar-li la mort, segons el relat de fets provats de la sentència.
Durant l’estrangulament, l’home va arribar a regirar-se contra l’agressora, que li va clavar diversos cops, i va intentar defensar-se per impedir-ne la mort, encara que no tenia possibilitat real d’oposar cap resistència per la seua “impossibilitat física i desvaliment”, precisa la resolució judicial.
Un cop perpetrat el crim, la condemnada va traure el cadàver del vehicle i, amb l’ajuda del seu fill, el va enterrar a la fossa i va llançar sobre ell sosa càustica i altres productes químics per dissoldre’l.
Quatre dies després, el 5 de desembre, va interposar una denúncia davant la policia en què va manifestar que no sabia res del seu marit des de la tarda del dia 1.
Igualment, durant aquest mes, va enviar missatges de text des del mòbil del mort a si mateixa i amics i familiars en què es feia passar per l’home per dir que estava bé i demanar que no el buscaren. El cos sense vida de la víctima va ser descobert finalment el 16 de juny de l’any següent.
El president del Tribunal del Jurat considera l’acusada autora d’un delicte d’assassinat amb l’agreujant de parentiu pel qual li imposa la pena de 25 anys de presó, el màxim previst a l’article 139.1 del Codi Penal, després de tindre en compte “la notable gravetat dels fets” i la manera com es van executar.
La sentència, que pot ser recorreguda en apel·lació davant la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, fixa indemnitzacions per un import total de 285.000 euros per a dos fills menors del mort fruit d’una relació anterior.