PSOE i Sumar tanquen un acord fiscal per a gravar a la banca, els apartaments turístics i els iots

MADRID, 11 (EUROPA PRESS)

El PSOE i Sumar han tancat un acord sobre la llei de l’impost a les multinacionals, que s’anava a votar este dilluns al Congrés, i s’han compromès a introduir esmenes per a gravar els beneficis de la banca, pujar l’IVA als apartaments turístics i aplicar l’impost de luxe a iots, jets privats i cotxes de luxe, entre altres mesures.

En l’acord, arreplegat per Europa Press, els dos partits del Govern de coalició aposten per establir un nivell de tributació mínim del 15% sobre beneficis per a multinacionals i grans empreses, aprofitant la transposició al nostre ordenament jurídic de la Directiva comunitària amb origen en els acords del Pilar dos de l’OCDE.

També advoquen per “mantenir l’impost a la banca perquè aquestes entitats, que només paguen menys del 3% dels seus beneficis en impostos i que estan obtenint beneficis rècord, contribuïsquen de manera justa al sosteniment de la societat de la qual tants beneficis obtenen igual que la resta d’empreses i ciutadans”.

Així mateix, pretenen “elevar en dos punts la tributació en l’IRPF de les rendes de capital per sobre dels 300.000 euros per a seguir avançant en l’equitat horitzontal amb les rendes del treball”.

ELIMINAR L’EXEMPCIÓ DE LA SANITAT PRIVADA

De la mateixa manera, els partits del Govern advoquen per “eliminar l’exempció a les cosines d’assegurances privades sanitàries que té un clar biaix regressiu beneficiant fonamentalment a les persones i famílies de renda alta”.

Igualment, i a instàncies de Sumar, van a “establir un nou impost sobre els béns suntuaris (jets i iots privats, cotxes de luxe, etc.) per a millorar l’equitat en el repartiment de renda i la riquesa”.

A més, introduiran un IVA del 21% per als apartaments turístics amb la finalitat de retallar la seua rendibilitat i transformar-los en habitatges per al lloguer permanent, “alleujant la falta d’habitatge habitual en les zones tensionades”.

SENSE ESMENT A LES ENERGÈTIQUES

En l’acord no hi ha esment exprés a la continuïtat del gravamen que s’ha vingut aplicant a les energètiques, que Sumar volia mantenir però el PSOE havia pactat amb PNB i Junts la seua desaparició quan caduque a final d’any.

Bona part d’estes mesures es van a introduir en la llei que regula l’impost a les multinacionals, que procedix d’una directiva europea, però l’acord s’ha aconseguint ‘sobre la botzina’ i no ha donat temps a plasmar les mesures en esmenes ni a recaptar els suports necessaris, per la qual cosa els dos partits han forçat la desconcovatoria de la comissió que anava a votar la norma este dilluns.

ÚLTIMES NOTÍCIES