Condicions “amigables amb les persones majors” per als bancs que operen a València

L'alcalde, Joan Ribó, ha explicat que seran prescripcions “imprescindibles, per respecte i per a ajudar les persones majors”

L’Ajuntament de València exigirà tres condicions a les entitats bancàries que operen amb el consistori per tal que garantisquen una atenció personalitzada i respectuosa amb les persones majors.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha donat a conéixer les característiques del Plec de prescripcions tècniques particulars que han de regir en l’acord marc de servicis financers bancaris entre l’Ajuntament de València i fins a un màxim de sis entitats de crèdit, amb el qual es dona compliment a l’acord plenari del passat mes de gener, des del compromís del Govern municipal de donar suport a la realitat d’una banca amigable amb les persones majors.


Per respecte a les persones majors, i per a ajudar-les de manera efectiva en els seus tràmits amb les entitats bancàries, l’Ajuntament de València fixarà una sèrie de condicions imprescindibles a l’hora de realitzar contractacions amb les entitats bancàries”.

Este és, en paraules de l’alcalde de València, Joan Ribó, l’objectiu que persegueix esta iniciativa, que es fonamenta sobre l’acord del Ple Municipal del passat mes de gener.


Les tres condicions del plec de prescripcions tècniques de l’acord marc de servicis financers bancaris entre l’Ajuntament de València i les entitats de crèdit són les següents: en primer lloc, l’entitat financera s’ha de comprometre a prestar un horari especial individualitzat al col·lectiu de persones majors i atendre degudament les gestions diàries d’este personal.

En segon lloc, l’entitat financera haurà de facilitar la informació bàsica sobre el servici financer utilitzat, en relació a les operacions contingudes en l’acord marc, per les persones majors, via suport en paper per correu postal, amb la finalitat que puguen realitzar una correcta consulta domiciliària documental (llevat que l’interessat manifeste expressament el contrari).

Finalment, s’assenyala que l’entitat financera adoptarà mesures que faciliten l’ús de caixers, i eliminarà barreres i obstacles que impedisquen o dificulten el seu ús a les persones majors.

Atenció personalitzada


El passat gener, el Ple Municipal va aprovar una moció del Govern Municipal per la qual s’instava les entitats bancàries a mantindre l’atenció personalitzada a les persones majors. A més, la Corporació va acordar traslladar al Govern d’Espanya i a les Corts Generals una proposta impulsada per l’Oficina Municipal de Persones Majors “perquè les entitats bancàries mantinguen l’atenció personalitzada a este col·lectiu i perquè es comprometen a prestar un horari especial individualitzat per a atendre degudament les seues gestions diàries”.

Es tractava d’una iniciativa dirigida a “establir mesures per a la constitució dels anomenats Bancs amigables amb les persones majors”.


De fet, el plec tècnic de l’Ajuntament que l’alcalde ha donat a conéixer hui recull les propostes de l’acord plenari, pel qual es reclama a les entitats bancàries que “faciliten informació bàsica sobre els servicis que més utilitzen les persones majors” i que els tràmits realitzats “es comuniquen amb documentació en paper”.

El consistori també demanava, entre altres accions, “el foment de la promoció de cursos de cultura financera per a trencar la bretxa digital”.


Precisament, l’Ajuntament de València ha impulsat la realització d’una sèrie de cursos d’“Educació financera per a majors” en els Centres d’Activitats de Persones Majors, CMAPM, de la ciutat (que s’han impartit ja en alguns, com els de Patraix o la Fontsanta) com a part d’un programa pilot de col·laboració públic-privada organitzat per la Regidoria d’Envelliment Actiu, en col·laboració amb la Universitat de València (UV) i amb el Banc de Santander.


En este mateix context, l’alcalde Joan Ribó es va reunir setmanes arrere amb l’impulsor de la campanya “Soc major, no soc idiota, Carlos San Juan que a través d’una campanya en línia reclama als bancs “facilitats i sensibilitat cap al col·lectiu de les persones majors, per a garantir-li l’accessibilitat als tràmits bancaris”.

L’alcalde es va sumar en eixe moment a esta reivindicació, que va aconseguir més de 600.000 signatures de suport, i va subratllar la postura del Consistori en defensa de la consideració de les entitats bancàries “com un servici públic, que han de mantindre l’atenció personalitzada a les persones majors”.

ÚLTIMES NOTÍCIES