L’escassetat de flor per a ‘Tots Sants’ incrementa els preus en un any atípic en què pugen les vendes

Floristeria

 

L’escassetat de flor d’este any per a ‘Tots Sants’ està creant “certa dificultat” entre els floristes que no sempre poden tenir el compromís amb els clients “de servir exactament el que ells volen”, com explica el president Associació Nacional de floristes (ANF), Paco Medina Mateos.

Des de la seua floristeria de Godella, recorda que la pandèmia “va fer que moltes empreses se’n ressentiren i hagueren de tancar o fer ERTES i per tant no es va poder cultivar la flor”. Un producte que “requereix cultivar-se amb mesos d’antelació” perquè estiga llest per servir-lo quan cal.

A més, els problemes de transport, tant des d’alguns punts d’Europa com des del continent americà, també estan dificultant molt que es tinga tota la flor que es podia vendre, tot i ser este un any “excepcionalment bo”. “D’Holanda cap avall, potser es van solucionant els problemes de transport, però la flor de Colòmbia, que és la que ens ve pel clima, la majoria clavell, està tenint molts inconvenients per arribar-hi”, apunta el president d’ANF.

A més, afegeix que en estos moments, en què es torna a viatjar “es dona prioritat a altres càrregues, i fins i tot s’han arribat a desembarcar flors per carregar maletes. En temps de pandèmia, en canvi, els avions de passatgers arribaven buits i portaven càrrega de flor, però ara ja no és així”.

Per tant, esta escassetat repercuteix com era d’esperar als preus finals que paga el consumidor. “A diferència d’altres dates com el dia de la mare, que a cada país és diferent, a Sant Valentí o en ‘Tots Sants’ sempre hi ha un increment del preu i esta vegada, amb l’escassetat és escandalós”, reconeixen.

Així, per exemple, en una dotzena de clavells “el preu està sobre euro la unitat per tant la forquilla de preu aquí per València està normalment entre 12-15 euros la dotzena i ara en estes dates se situa entre els 14 i els 20 euros la dotzena”.

Homenatge a casa amb ram i foto de qui se’n va anar

 

Però així i tot, i malgrat que el fet que la festivitat de Tots Sants caiga este any en dilluns i per tant es convertisca en un pont ideal per a molts per marxar, des d’ANF ens asseguren que les vendes “estan sent atípiques perquè són molt més altes que altres anys”.

Este augment de les vendes, però, també ve acompanyat d’una dura i trista singularitat derivada de la pandèmia. Paco explica que a la seua botiga ve habitualment molta gent, “la majoria gent gran, amb el búcar del nínxol o la jardinera perquè li arreglem les flors i poder portar-les al cementiri, però este any ha vingut molta gent que només vol un ram de flors perquè les posarà a casa seua al costat de la foto d’algun ésser estimat que es va emportar la pandèmia i del qual no es van poder acomiadar”.

Així, esta vegada, a l’escassetat de flor, s’hi ha sumat també un nou perfil de client que sense acudir al cementiri vol recordar familiars se’n van anar este any pel COVID i fer-ho amb una imatge. “La veritat és que, per desgràcia, estem més sensibles perquè gairebé tots hem perdut gent coneguda i esta és també una altra manera de recordar-los este dia”.

Els clàssics: clavells, gladiols i crisantems

 

Finalment, pel que fa al tipus de flors més demandes, els costums i els productes gairebé no canvien. El clàssic indiscutible d’estes dates són els clavells, vermells sobretot, amb gladiols blancs, els crisantems i el que la gent coneix com “papabel”.

I pel que fa al que demanen “o és la típica dotzena de clavells, o et posen un preu topall, que els quadre i amb això els arreglem nosaltres la jardinera o el que ens porten, encara que evidentment, este any, amb els mateixos diners, no estan tan plenes”.

 

Flors

Finalment, respecte a la tendència del sector en estes dates de “Tots Sants”, encara que la gent gran és la que més manté la tradició, les dates religioses cada vegada van a menys encara que també este any en això és atípic, però el que estem veient és que cada vegada més, en general, augmenten les vendes per a altres dates com sant Valentí o el dia de la Mare i baixen a les festes religioses.

ÚLTIMES NOTÍCIES