Ford rebaixa l’edat de prejubilació als 55 anys per a l’ERO d’Almussafes

Compartir:

La multinacional també planteja indemnitzacions de 45 dies per any, però els sindicats reclamen ampliar la proposta i exigeixen abaixar l'edat de prejubilació per a més sortides voluntàries

La direcció de Ford ha presentat este divendres als representants dels treballadors la seua proposta d’acord per l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que pretén dur a terme la companyia a Almussafes en els pròxims mesos i que afectarà al voltant de 1.114 treballadors, 960 a la planta de vehicles, 140 a la de motors i 20 a l’àrea d’oficines. 

En esta proposta d’acord amb què ha tingut accés València Diari, la companyia planteja la possibilitat de rebaixar l’edat de prejubilació dels empleats fins als 55 anys, abans estava a 56, una petició del sindicat majoritari UGT, però que es queda “per baix” de les seues demandes. De la mateixa manera, contempla abonaments del 80% del salari net als empleats de 55 i 56 anys i del 85% als majors de 57, amb cotitzacions a la Seguretat Social fins als 63 o 65 anys.

En concret, la multinacional preveu efectuar aquests acomiadaments a través del programa de prejubilacions i el programa d’indemnitzacions per acomiadament i al qual es podran adherir els treballadors fins al 30 de juny, de manera que les eixides es produiran fins al 31 de desembre.

A més, el programa d’indemnitzacions per desmane s’aplicarà a tots els empleats de Ford nascuts des de l’1 de gener de 1960, a excepció dels vinculats amb un contracte temporal, de relleu o d’accés a la jubilació parcial. També els empleats que tinguen fins a 54 anys en el moment de la baixa, a qui s’ofereix una indemnització de 45 dies per any amb un màxim de 42 mensualitats de salari brut anual, més el complement d’antiguitat i una gratificació especial que no s’hi detalla.

Per a totes les inscripcions anteriors al 30 de juny millora de 20.000 euros bruts d’indemnització addicional a la quantitat corresponent. Mentre que els empleats que tinguen entre 55 i 63 anys en el moment de la baixa percebran la indemnització segons les taules específiques contemplades al conveni.

Al marge dels acomiadaments, l’empresa proposa un programa de prejubilacions a tots els empleats nascuts entre 1960 i 1968 (55 a 63 anys complits el 31 de desembre) excepte per a aquells vinculats per un contracte d’accés a la jubilació parcial. Als empleats de 55 i 56 anys els ofereix el 80% del salari net i als de més de 57 el 85%, en tots els casos amb cotitzacions a la Seguretat Social que es mantindran fins als 63 o 65 anys, segons edats.

UGT continua exigint ampliar l’edat de prejubilació

Després de conéixer-se l’acord, des de la UGT han afirmat que “l’empresa està intentant reeditar els acords assolits anteriorment amb la UGT, i encara que en un altre escenari seria una bona oferta, cal recordar que la situació no és exactament la mateixa”, sobretot perquè asseguren “no hi ha a la fàbrica el volum necessari d’empleats més grans de 55 anys que puguen garantir un percentatge suficient de les baixes voluntàries dins del pla. En conseqüència, deixaria massa marge per cobrir-se només amb els treballadors més joves”.

Per això, reclamen que l’empresa ha d’obrir el ventall a futuribles candidats amb 54 i 53 anys. “Es tracta d’evitar un probable conflicte, ja que, en el cas de no poder resoldre l’excedent plantejat per la direcció amb la voluntarietat dels possibles candidats, entraríem en un escenari incert”. “Si realment es pretén aconseguir un acord abans de les vacances de Setmana Santa, haurà d’ampliar la seua proposta de solució en els termes que li demanem UGT. En cas contrari, serà quedar-se a mig camí”

“Millora sensiblement”

Per part seua des del sindicat STM han assenyalat que la proposta “millora sensiblement” els anteriors acords en relació a la rebaixa de la prejubilació, ja que s’amplia el període d’eixida fins al 31 de desembre, que inicialment s’havia previst que fora fins al 30 de juny, i això permetrà que “augmente el nombre d’empleats que es poden acollir de forma voluntària a este pla“. A més, cal destacar la quantitat d’indemnització plantejada per l’empresa.

Però lamenten que no es prevegen propostes d’aquest sindicat com “respectar” l’antiguitat, reduir el nombre de llocs afectats, recuperar feines subcontractades o que s’expresse o reflectisca per escrit que les eixides siguin voluntàries. Les parts tornaran a reunir-se dilluns que ve a petició d’UGT per intentar arribar a un acord que agrade a totes les parts.

EL MÉS LLEGIT

Mazón s’alça amb la Generalitat, però necessitarà Vox per governar

El Partit Popular aconsegueix doblegar els resultats dels comicis de 2019 i arrabassar al Botànic el Consell després de huit anys al capdavant

Català recupera l’Alcaldia de València

El Partit Popular ha guanyat les eleccions a la capital del Túria amb 13 regidors, però serà necessari els 4 regidors de Vox per governar el cap i casal

Eleccions Municipals 2023: Com consultar els resultats del 28 de maig

Descobreix els resultats de les eleccions municipals 2023. Guia per verificar els resultats oficials i entendre el seu impacte en la teva vida quotidiana.

Un jutjat de València obre una investigació pels insults racistes a Vinicius

La magistrada acorda citar a declarar com a investigats els tres espectadors que van ser detinguts esta setmana per la Policia Nacional