Uns 50.000 gossos i gats podrien ser els regals dels xiquets aquest Nadal

Aquest nadal els animals de companyia tornaran a ser els protagonistes de milers de cartes per a Papà Noel i els Reis Mags, i molts xiquets i adolescents veuran el seu desig complit. Segons els resultats de l’enquesta “Jo no soc un joguet” que cada any realitza la Fundació Affinity sobre tinença responsable per Nadal, al voltant de 50.000 gossos i gats podrien arribar aquestes festes a les llars amb xiquets en forma de regal.

En total, l’informe estima que aquest nadal es regalaran prop de 160.000 gossos i gats a Espanya. El 27% en famílies amb fills, el 17% a un amic, el 15% a la parella i l’11% als pares.

El problema de regalar un animal de companyia apareix quan la persona que rebrà l’animal no ha meditat de manera conscienciosa aquesta decisió. El gos o el gat formarà part de la seua vida durant un llarg període de temps, que sol superar els deu anys, i implica una sèrie de responsabilitats i compromisos que la persona o família han d’adoptar.

Segons l’estudi de la Fundació, el 82% de les persones que poden rebre un animal de companyia com a regal no l’han demanat expressament ni han format part del procés de reflexió i elecció de l’animal. A més, per al 28% seria la primera vegada que convisquera amb un gos o un gat.

“Aquestes xifres ens posen en alerta. Un animal de companyia no és un joguet, és un company de vida. Molts són els beneficis de conviure amb un gos o un gat, però també és una gran responsabilitat. Una responsabilitat que, amb sort, ens acompanyarà durant més de 10 anys. Per això és molt important que abans d’incorporar un animal a la família tots els membres l’hagen meditat bé i hagen acceptat aquest compromís. En cas contrari, és probable que algun d’aquests regals es convertisca el dia de demà en un cas d’abandó”, alerta Laura Rodriguez, responsable de comunicació de la Fundació Affinity.

 

Animals de companyia: companys per als més xicotets

 

El principal motiu de regalar un gos o un gat a xiquets i adolescents és la percepció que la seua companyia i la responsabilitat que suposen enriquiran i milloraran el seu desenvolupament com a persona (45%). A més, el 26% també creu que es convertiria en un gran suport emocional.

“Hi ha molts motius que poden portar als pares a regalar un animal per als seus fills: els beneficis d’aqueixa convivència són múltiples i s’han vist reforçats durant la pandèmia on els nostres gossos i gats han tingut un paper rellevant com a font de suport emocional”, assegura Laura Rodriguez.

Entre els motius que estan portant a aquestes famílies a incorporar un animal de companyia per Nadal també crida l’atenció que un 16% ho faça també amb l’esperança que els seus fills passen més temps a l’aire lliure i un altre 14% perquè deixen de jugar o passar tant de temps davant d’una pantalla.

El 42% dels enquestats considera que les cures de l’animal serien responsabilitat dels seus fills. “Aquest és un error molt freqüent: considerar que el gos o el gat serà responsabilitat dels fills, encara que efectivament siguen ells qui l’han demanat. Podem demanar un cert grau de compromís als xiquets, depenent de la seua edat i maduresa, però sabent que la responsabilitat última amb l’animal estarà sempre a càrrec de l’adult”, alerta Laura Rodriguez.

El 63% de les persones que tenen previst regalar un animal de companyia aquestes festes es decantaran per un gos, mentre que el 37% restant triarà un gat. A més, les dades apunten al fet que la població cada vegada està més conscienciada sobre la importància d’adoptar i donar una segona oportunitat als milers d’animals que estan actualment en les protectores. Segons indica l’estudi de Fundació Affinity, el 56% dels gossos i gats que es poden arribar a regalar aquest nadal seran adoptats en una protectora i el 16% l’adoptaria directament d’un particular. Encara que un 23,5% encara no ho té clar, només un 5% afirma que ho compraria.

 

La Covid-19 influeix en la decisió de regalar un animal de companyia

 

Un altre de les dades que criden l’atenció és que la pandèmia originada per la Covid-19 i els seus efectes han influït en el 67% dels espanyols que tenen la intenció de regalar un animal de companyia durant aquestes festes.

Especialment ha influenciat en famílies amb fills i en persones que abans ja havien conviscut amb un animal. La incertesa davant els nous rebrots, combatre la soledat i sentir-se més acompanyat a casa, donar suport emocional als més joves, etc. són algunes de les qüestions que s’intentarien millorar amb l’arribada d’un animal de companyia.

 

Tinença responsable, el millor antídot contra l’abandó animal

 

L’abandó de gossos i gats continua sent el principal problema de benestar animal del nostre país. Segons l’estudi “Ell Mai el Faria” de Fundació Affinity, en 2020 les protectores espanyoles van recollir al voltant de 286.000 gossos i gats.

Els problemes econòmics, provocats en molts casos per la crisi de la Covid-19; el naixement de ventrades no desitjades i els problemes de comportament de l’animal representen els tres principals motius d’abandó al nostre país.

Consells per a la tinença responsable

 

Fundació Affinity ofereix una sèrie de consells per a conscienciar de la tinença responsable d’animals de companyia, especialment en aquestes dates:

1. Compromís. És important tindre en compte que la convivència amb un animal de companyia serà duradora. La vida mitjana d’un gos és de 12 anys i la d’un gat de 15.

2. Decisió i reflexió: Davant una decisió tan important, ha de mantindre’s una actitud serena i no deixar-se portar per un impuls emocional. Cal valorar tots els aspectes que comportarà incorporar un nou membre a la família.

3. Aprenentatge i Informació: Prendre consciència de les necessitats que té l’animal i les expectatives que tenim nosaltres. Cal informar-se de què necessitarà (cures, afecte, activitat…) i entendre les obligacions que s’adquiriran.

4. Adopció abans que compra: Tots mereixem una segona oportunitat. Abans de comprar, valora acudir a un refugi d’animals i donar-li una nova vida a un gos o gat que el necessite.

ÚLTIMES NOTÍCIES