La Unió de Llauradors denuncia desatenció a les ITV mòbils


Rebre les notícies de València Diari

La Unió de Llauradors ha detectat al llarg dels darrers mesos nombroses queixes a diferents comarques de la Comunitat Valenciana sobre el funcionament de les ITV mòbils que efectuen les inspeccions a la maquinària agrícola.

Per solucionar tota aquesta problemàtica i alguns assumptes més, l’organització professional agrària s’ha posat en contacte per escrit amb la Direcció General d’Indústria de la Generalitat, organisme encarregat d’aquestes inspeccions, amb la intenció de mantenir-hi una reunió, però no rebut resposta. Concretament, s’han remés sengles escrits els passats dies 22 d’octubre i 7 de desembre, sol·licitant una trobada, encara que sense contestació fins ara.

Entre la problemàtica denunciada a la Unió pels usuaris d’aquestes ITV mòbils hi ha la de les màquines agrícoles en la data tècnica de les quals posa com a velocitat màxima 40,5 km/hora. No els volen passar la revisió en al·legar l’estació corresponent que han d’usar una altra maquinària que té un sobrecost important i que a més com que no tenen garantia de renovació de la concessió no invertiran.

En aquest sentit, s’obliga els tractors a anar a una estació ITV normal que moltes vegades no estan situades a prop de les zones rurals. Fernando Durà, de la Comissió Executiva de la Unió, indica que “si volen passar la ITV, han de fer un llarg desplaçament o iniciar els tràmits de modificació de la fitxa tècnica que té un cost que el sector, en aquests moments d’augment de costos i que els preus dels seus productes no ho fan en la mateixa proporció, no poden assumir, a més del temps que hi han de dedicar”.

LA UNIÓ considera que el fet que determinada maquinària agrícola tinga una velocitat màxima de 40,5 km/hora no és culpa dels agricultors, sinó que està inclosa a la fitxa tècnica des de la compra. En aquest sentit, el problema està en només 0,5 km/hora, ja que si a la fitxa posa 40 km/h de velocitat màxima, no hi ha cap problema per passar la revisió.

Hi ha també força queixes pels problemes que sorgeixen a les ITV mòbils amb les matrícules i la distància respecte a altres elements del vehicle, com ara els llums. “Argumenten a les ITV mòbils que les distàncies no són les correctes quan surten així ja de fàbrica i del concessionari i en les últimes ITV no havien tingut cap mena de problemes” assenyala Durà.

Paral·lelament, ja fa dos mesos que la Unió va formular a la seua primera petició de reunió a la Direcció General d’Indústria la necessitat de treballar conjuntament en la possibilitat de circulació per la via pública de maquinària agrícola, tractors principalment, per la tipologia de rodes que usen, i que són totalment necessaris per a la realització de treballs agrícoles concrets.

Fernando Durà considera que les zones rurals haurien de tenir les mateixes atencions i prestacions que les urbanes. “No som pel que sembla una part important de l’activitat econòmica valenciana per a la Direcció General d’Indústria, ja que amb la seua ignorància i insensibilitat demostra que no li importa el nostre sector agrari”, assevera el representant de la comissió executiva de la Unió.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies