Oltra: ‘Les oficines Mentora s’obriran per atendre tota la joventut en risc d’exclusió’

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, ha anunciat que les oficines Mentora, que fins ara recolzaven els joves extutelats per la Generalitat en el seu procés d’emancipació, estendran el seu àmbit d’actuació a tota la població, jove vulnerable que visca en municipis de més de 70.000 habitants.

Oltra ha explicat que les oficines Mentora van néixer la legislatura passada com una part del sistema d’emancipació posat en marxa pel seu departament per atendre aquelles persones tutelades per la Generalitat a l’hora de complir la majoria d’edat, i que inclou també 164 places a recursos residencials.

«El 2015 només es destinaven 214.000 euros al desenvolupament de polítiques dirigides a persones joves extutelades per la Generalitat, i el 2022 aquesta xifra puja a més de 5 milions d’euros, fet que suposa haver multiplicat per 24 la inversió en aquest àmbit», ha destacat la vicepresidenta, que ha afegit que cal no oblidar que també se’ls considera “col·lectiu prioritari” en l’accés a la renda valenciana d’inclusió.

La vicepresidenta ha explicat que un dels objectius del 2022 serà ampliar aquesta xarxa de suport a l’emancipació a aquells i aquelles joves que es troben en una situació de vulnerabilitat, amb independència que hagen estat tutelats o no per la Generalitat, de manera que es creen les oficines Mentora Plus.

Aquest nou recurs comptarà amb 9 punts d’atenció, dels quals 3 estaran a la província d’Alacant, 1 a la de Castelló i 5 a la província de València, i se sumen així a les 4 que ja existeixen a les tres províncies. Suposen una inversió de 2,4 milions d’euros, que es financen mitjançant fons europeus del pla de recuperació, transformació i resiliència de la Unió Europea.

 

Atencions a la xarxa d’Oficines Mentora

 

Durant el 2021, des del gener i fins al setembre, les oficines Mentora han atés 502 joves extutelats per la Generalitat, dels quals 399 són homes i 103 dones. Per províncies, 79 corresponen a la província de Castelló, 181 a la d’Alacant i 242 són de la província de València.

Pel que fa a la nacionalitat, 127 joves extutelats per la Generalitat són de nacionalitat espanyola, 13 d’origen comunitari, 66 d’origen extracomunitari amb referent familiar i 296 d’origen extracomunitari sense referent familiar.

Per edats, prop del 85% tenen entre 18 i 20 anys i més del 60% compleixen els requisits per sol·licitar la renda valenciana d’inclusió.

Igualtat en la diversitat

 

Oltra ha apuntat que un altre aspecte clau és la inversió en “polítiques d’igualtat en la diversitat per a la infància i l’adolescència“, i en aquest sentit ha apuntat que en el marc de “l’Estratègia Valenciana d’Inclusió i Igualtat del Poble Gitano s’ha impulsat el programa Kumpania, dirigit a la infància i adolescència gitana i a les seues famílies”.

La vicepresidenta ha recordat que aquest programa, que en principi estava pensat per a les etapes de Primària i Secundària, s’ha ampliat amb les modalitats Impulsa Kumpania, centrada en la primera infància, i Kumpania Plus, per acompanyar els estudis postobligatoris.

«El curs passat un 89% dels xiquets, xiquetes i adolescents que van finalitzar el programa van promocionar de curs». “Per això el 2022 duplicarem les places amb una dotació de 8,8 milions d’euros, amb aquests nous programes engegats més enllà de les etapes obligatòries”, ha afirmat.

ÚLTIMES NOTÍCIES