Pilkington Sagunt anuncia un ERO i obre un procés de negociació

 

 

L’empresa Pilkington NSG Sagunt ha anunciat als representants dels treballadors que s’iniciarà un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) a la planta valenciana, concretament a la línia de laminat. Per això, ha comunicat formalment al Comité d’Empresa, a través d’un correu electrònic, que este dijous que ve, 4 de novembre, se celebrarà la primera reunió del període de negociacions.

Segons expliquen des del sindicat UGT, no s’ha determinat encara el nombre exacte de treballadors que es veurien afectats per este acomiadament col·lectiu. Tot i això, indiquen que podria afectar la línia completa de laminat que té al voltant d’un centenar de treballadors després de l’anunci el mes passat que esta fabricació seria destinada a la planta de Pilkington a Itàlia.

La Responsable d’Acció Sindical FICA-UGT-PV, Rosa Benítez, explica que “este tancament és absurd perquè la planta de Sagunt és molt més productiva que la italiana o altres d’Europa, i tenint en compte que aquí hi ha el gruix de l’automòbil, ja que totes les marques tenen seu aquí, el transport és molt més barat a Espanya que portar-los d’Itàlia”.

A més, este anunci es produeix després de dos negociacions “molt potents”, en una la plantilla havia realitzat “grans esforços” a reduir el seu cost laboral puntualment per albergar més inversions en laminats. Segons expliquen fonts sindicals, els treballadors van acordar amb la direcció no cobrar determinades pagues i congelar salaris per donar viabilitat a la línia, però estes anaven vinculades que no haguessin acomiadat.

Per això el Comité afirma que s’han incomplert els compromisos de l’empresa i s’han trencat els acords i sol·liciten “la devolució immediata” de les pagues extres i dels diners “que han dipositat els treballadors per mitjà d’acords” per portar inversions a la planta valenciana.

“Això és un símptoma perquè esta és una de les empreses que depén del sector de l’automòbil i la situació a Espanya i al món és molt delicada, ara per la crisi dels xips semiconductors, però este és un exemple del que pot passar amb el reajustament del sector” indica Benítez, que també explica que “les multinacionals estan decidint a quins països continuen i que Pilkington NSG decidisca abandonar la part laminats a Espanya és un mal senyal”.

A més, la responsable d’Acció sindical manifesta que “no s’entén els motius del tancament perquè no són de producció i per descomptat, ni de caràcter econòmic” segons indica “el cost de transport és molt més barat entre la Península que si en has de portar de fora. Estem parlant que la tercera elaboració es queda (a Sagunt) i estos productes han de venir aquí perquè se’n faça l’elaboració. Té poc sentit…”

Buscar solucions institucionals

 

De la mateixa manera, durant les darreres setmanes el Comité es va reunir amb el conseller d’Economia de la Generalitat Valenciana, Rafa Climent, la directora general de Treball, Elvira Ródenas o la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero per abordar les problemàtiques laborals a la fàbrica i la situació de la indústria al territori valencià.

Els representants dels treballadors també van demanar a Calero i a la Conselleria que fes intermediària per mantenir una reunió amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, amb representants dels ministeris corresponents i la direcció de l’empresa per buscar solucions a la deslocalització de la Generalitat planta i fer front als acomiadaments plantejats.

 

ÚLTIMES NOTÍCIES