Quasi 3.000 persones LGTBI demanen atenció psicològica en les oficines Orienta de la CV

El 31,6% de les atencions s'han realitzat a persones trans, i el 33,7% a persones estrangeres

Les oficines Orienta de la Generalitat per a l’assessorament i suport a persones LGTBI, els seus familiars i persones reunides han realitzat un total de 7.107 atencions al llarg de tot l’any 2021, un 40% hi han sol·licitat atenció psicològica, segons ha informat el director general d’Igualtat en la Diversitat, José de Lamo.


Rebre les notícies de València Diari

De Lamo ha explicat que aquestes oficines van ser posades en marxa en 2019 responent al que s’estableix en la llei de la Generalitat d’igualtat de les persones LGTBI, en la qual s’assumia el compromís de garantir un servei públic d’informació, orientació i assessorament, inclòs el psicològic, legal, administratiu i social.

La necessitat d’aquest recurs, ha defensat, s’està evidenciant en les dades d’atencions d’aquests dos primers anys de funcionament, i ha afegit la importància de les oficines com un espai “on s’ofereix l’acompanyament necessari perquè les persones se senten secundades, segures, respectades i acompanyades en les decisions que desitgen adoptar”.

Les oficines, segons ha recordat, compten amb un espai físic en les tres províncies, a més d’oferir atenció telefònica i a través de correu electrònic, la qual cosa ha permés realitzar en 2021 un total de 7.107 atencions, 3.174 a la província de València, 2.604 en la d’Alacant, i 1.329 a la província de Castelló.

El director general d’Igualtat en la Diversitat ha explicat que del total d’atencions, 6.856 s’han realitzat a particulars, i 251 a professionals de diferents àmbits que han acudit a *Orienta per a rebre assessorament sobre diferents qüestions relacionades amb el col·lectiu LGTBI i la seua realitat.

Perfil de les persones ateses

Del total d’atencions a particulars, 5.418 són a població del col·lectiu LGTBI, mentre que 1.423 corresponen a familiars o persones pròximes, ha assenyalat de Lamo, qui ha explicat que, segons la identitat de les persones usuàries, la majoria d’elles venen d’homes cis, en total 2.413, la qual cosa suposa el 35,2%, seguit de les atencions a dones cis amb un total de 1.957 casos.

Les persones trans també representen una part important de les atencions, en concret el 31,6%, de les quals 892 corresponen a homes trans, 984 a dones trans i 290 a persones trans no binàries.

Respecte a l’orientació de la persona usuària que s’ha atés en *Orienta, 2.230 atencions s’han realitzat a heterosexuals, seguit per les 2.010 a *gais, 939 a bisexuals, 704 a lesbianes i 54 a pansexuals.

El director general d’Igualtat en la Diversitat ha assenyalat que el grup d’edat que més acudeix a les oficines Orienta es troba entre els 18 i 30 anys, en concret 2.308 atencions en aquesta franja d’edat (33,6%), i ha destacat que en el cas de les persones menors d’edat hi ha hagut 755 atencions a persones que tenien entre 3 i 17 anys.

Quant a la nacionalitat, el 65,5% de les atencions s’han realitzat a persones espanyoles i el 33,7% (un total de 2.314 atencions) a persones estrangeres, la qual cosa mostra també la necessitat d’atenció a les persones LGTBI procedents d’altres països.

Atenció psicològica

D’altra banda, el director general ha indicat que la intervenció psicològica, amb el 41,2% de les peticions, ha sigut el servei més demandat, seguit pel d’informació i acolliment, la intervenció social i finalment la intervenció legal i jurídica.

Aquestes xifres confirmen l’encert de duplicar els professionals d’atenció psicològica, ja que en moltes ocasions les persones s’acosten a *Orienta a la recerca d’una ajuda professional en aquells aspectes psicològics o emocionals que dificulten el seu desenvolupament personal i vital, en relació amb la realitat LGTBI.

Així mateix, la xarxa també ha creat grups d’ajuda mútua, gestionada i supervisada per equip de professionals de la psicologia, per a atendre necessitats més específiques com les de les persones trans, les persones LGTBI pertanyents al col·lectiu migrant, o familiars de persones LGTBI o adolescents LGTBI.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies