Els acusats de la violació grupal dels 'Sanfermines' en 2016 es declaren «innocents»

El judici es prolongarà fins al dia 24 a porta tancada
Leer en español
 
Quatre dels cinc membres de La Manada | Cedida

 

Els cinc acusats d'haver violat en grup a una jove madrilenya de 18 anys en els 'Sanfermines' de 2016 s'han declarat innocents en la primera sessió del judici que des de hui acull a porta tancada el Palau de Justícia de Navarra, segons ha informat l'advocat Agustín Martínez Becerra. Els cinc estan imputats per un delicte continuat d'agressió sexual, un altre contra la intimitat i un tercer per robatori amb intimidació, pels quals la Fiscalia demana 22 anys i 10 mesos de presó per a cadascun.

  

 

I és que, segons l'escrit de l'acusació, els imputats, que s'anomenen 'La Manada', van baixar la roba interior de la jove i la van obligar a realitzar fel·lacions a tots ells, que també li van penetrar, un d'anal i vaginalment, sense usar preservatiu i «valent-se de la seua superioritat física i numèrica» i de la «impossibilitat» de la jove en «exercir la més mínima resistència». Mentre, dos d'ells, «sense el coneixement ni consentiment» de la xica, van fer gravacions de vídeo i fotografies amb els seus mòbils, «amb la intenció de vulnerar la intimitat de la víctima i posteriorment mostrar-los, enviar-los i difondre'ls al seu grup d'amics».

 

L'acusació afig que quan «es van donar per satisfets» i abans d'abandonar el lloc, un portal d'un cèntric edifici de Pamplona, es van apoderar del mòbil de la víctima perquè «no poguera sol·licitar auxili». No obstant açò, en acabar la sessió de hui, el lletrat Martínez Becerra, que defensa a José Ángel P. m., Jesús I.D. i Ángel B.F, els tres en la presó de Pamplona des de fa 16 mesos, ha comentat als periodistes que els seus clients, que sempre han sostingut que van ser relacions consentides, s'han declarat «innocents». El mateix ha succeït amb els altres dos acusats, el militar Alfonso Jesús C.I. i el guàrdia civil Antonio Manuel G.I, presos en la presó miliar d'Alcalá d'Henares (Madrid), encara que este últim sí ha admés haver «sostret» el mòbil de la jove.

 

A porta tancada

 

Està previst que el judici es prologue fins al dia 24 a porta tancada per a preservar la intimitat de la xica, que demana per als processaments 24 anys i 9 mesos de presó, mentre que les acusacions populars sol·liciten més de 25 anys. Precisament estes acusacions, exercides pel Govern de Navarra i l'Ajuntament de Pamplona, han sigut una de les qüestions prèvies que hui ha abordat el tribunal. Les defenses dels acusats ha demanat que tots dos siguen apartats del cas ja que l'acusació popular l'exercixen associacions i altres entitats però no les institucions llevat que siga un cas de violència masclista i este no ho és. El tribunal no ha acceptat la petició, com tampoc la plantejada per la Fiscalia perquè els processaments siguen els primers a declarar, la qual cosa hauria de succeir matí i no el dia 22 com s'ha assenyalat.

Per tant, rebutjat el canvi d'ordre, el judici continuarà matí amb el testimoni de la jove, per a la qual el tribunal ha demanat protecció i que no es trobe amb els acusats en cap moment, per la qual cosa arribarà al Palau de Justícia acompanyada per la Policia i declararà mentre els imputats seguixen el seu testimoni des d'una altra sala per videoconferència.

 

Cinquanta declarants

 

Per a pròxims dies estan citades mig centenar de persones entre policies, testimonis, i perits psicòlegs i forenses. Excepte les breus declaracions que ha realitzat hui Martínez Becerra, cap de les parts té previst comparéixer davant la premsa en successives jornades.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!