Augmenten les denúncies de violència sobre la dona en la Comunitat Valenciana

La violència masclista va provocar 6.564 víctimes, un 5,3% més que fa un any; 712 dones, es van acollir a la dispensa de l'obligació de declarar, un 22,1% més que durant mateix trimestre de l'any anterior

Els òrgans judicials de la Comunitat Valenciana van registrar un total de 6.997 denúncies per violència de gènere durant els mesos de juliol, agost i setembre d’enguany, el que suposa un increment de l’11,1% respecte del mateix trimestre de l’any anterior, segons l’informe trimestral fet públic hui per l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial.


Rebre les notícies de València Diari

Del total de denúncies, 4.549 van ser presentades per la mateixa víctima, bé davant la Policia, 4.465, bé directament en el jutjat, 84. Les derivades d’una intervenció policial directa van ser 979, la qual cosa implica un 12,8% més d’increment interanual, i les registrades per l’informe de lesions rebut directament en el jutjat van ser 816, un 2,7% menys que el mateix trimestre de l’any anterior.

Les denúncies presentades pels familiars de la víctima en seus policials van ser 85, un 39,7% menys que el trimestre anterior. En el període analitzat es va presentar una denúncia en el jutjat per part de la família de la víctima. Les restants 567 denúncies van obeir a serveis d’assistència a tercers en general, cosa que significa un increment del 235,5% respecte de les registrades en el mateix període de l’any anterior.

Per províncies, en la de València es van registrar 3.441 denúncies, 2.605 en la d’Alacant i les restants 951 en la de Castelló.

En aquest període, les dones víctimes de violència masclista a la Comunitat Valenciana van ascendir a 6.564, xifra que representa un augment del 5,3% respecte al mateix període de 2021, durant el qual es van comptabilitzar 6.232.

De les víctimes del tercer trimestre de 2022, 3.998 eren espanyoles i 2.566 eren estrangeres. 3.357 d’aquestes víctimes es localitzen a la província de València, 2.605 en la d’Alacant i 602 a la província de Castelló.

Aquestes xifres col·loquen a la Comunitat Valenciana en la tercera posició quant a la taxa de dones víctimes per cada 10.000 dones, amb un registre de 25,4, només per darrere de Balears, amb 35,2, i Múrcia, amb 25,8. La mitjana nacional va ser de 19,8.

Augmenta un 22% el nombre de víctimes que no declaren contra el seu agressor

A més, durant el trimestre analitzat, 712 dones valencianes víctimes de violència de gènere es van acollir a la dispensa de l’obligació de declarar. Aquesta dada suposa un augment del 22,1% respecte al mateix trimestre de 2021.

Del total de dones que es van acollir a la dispensa, 355 eren espanyoles, un 10% més que el mateix període de l’any anterior, i 357 tenien altres nacionalitats, cosa que significa un augment interanual del 37,3%.

De les 712 dones, 372 es van acollir a la dispensa de l’obligació de declarar a la província de València, 276 en la d’Alacant i 64 ho van fer a la província de Castelló.

Ordres de protecció sol·licitades i concedides

Entre els mesos de juliol i setembre, es van incoar pels òrgans judicials de la Comunitat Valenciana un total de 1.547 ordres de protecció. D’elles, 1.320 van ser sol·licitades davant els jutjats de violència sobre la dona, un 10,4% menys que el mateix trimestre de l’any anterior, i 227, davant els jutjats de guàrdia, això és un augment interanual de l’11,8%.

Les ordres de protecció acordades pels jutjats de violència sobre la dona i pels jutjats de guàrdia van sumar un total de 1.280, de les quals 1.083 van ser adoptades pels jutjats especialitzats, un 13,8% menys que els mateixos mesos de 2021, mentre de 197 ho van ser pels Jutjats de Guàrdia, això és, un augment del 18%.

Mesures judicials penals i civils derivades de les ordres de protecció

Els jutjats valencians de Violència Sobre la Dona van acordar també, derivades de les ordres de protecció i altres mesures cautelars, un total de 2.511 mesures judicials penals i civils de protecció de les víctimes (dones i menors). Les més freqüents van ser les ordres d’allunyament, 860 i la prohibició de comunicació 827.

Les mesures civils dictades per aquests òrgans judicials especialitzats de la Comunitat Valenciana, la finalitat dels quals és la protecció de la dona i dels menors en tant es resol el procés penal, van sumar un total de 707. Les més freqüents van ser les relacionades amb la prestació d’aliments, 192, i la suspensió del règim de visites, 170.

Els jutjats de violència sobre la dona de la Comunitat van acordar també 25 mesures específiques de protecció del menor per a evitar un perill o perjudici.

El 81% de les sentències van ser condemnatòries

En el tercer trimestre de 2022, el percentatge de sentències condemnatòries dictades pels òrgans judicials de la Comunitat Valenciana, tan jutjats de violència sobre la dona, jutjats penals i audiències provincials, en processos de violència de gènere es va situar en el 81%.

El nombre total de sentències dictades durant el trimestre analitzat va ser de 1.769, de les quals 1.431 van ser condemnatòries i 338 (el 19%), absolutòries.

El major percentatge de condemnes a maltractadors es va produir un any més en els jutjats de violència sobre la dona, amb el 92,7%, i en les audiències provincials, amb el 73,3%. El percentatge de condemnes en els jutjats penals es va situar en el 67,5%.

Valoracions de la presidenta de l’Observatori, Ángeles Carmona

Els principals indicadors de la violència de gènere van tornar a experimentar un important augment durant els mesos d’estiu de 2022, un fet que porta a la presidenta de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial, Ángeles Carmona, a fer una nova crida a tota la societat perquè prenguem consciència de la gravetat d’una xacra que, hui dia, ha posat fi a la vida de 40 dones.

Les víctimes de violència masclista van augmentar un 9,41% respecte al tercer trimestre de 2021 i les denúncies ho van fer en un 9,73 per cent, situant-se en tots dos casos molt prop de les cinquanta mil. Per a Carmona, es tracta de xifres “inassumibles”, malgrat que aquest augment puga atribuir-se en part al fet que les dones cada vegada acudeixen en major número a buscar ajuda, confien més en les institucions i denuncien la seua situació, circumstàncies que han de valorar-se de manera positiva.

Carmona assegura que la lluita contra la violència de gènere continua desenvolupant-se dia a dia i millorant en tots els nivells (assistencial, policial, judicial, legislatiu, sanitari, etc.) i confia que totes les institucions i organitzacions implicades en aquesta tasca es mantinguen unides en la consecució d’un objectiu que és comú: l’erradicació de la violència masclista de la nostra societat perquè no hi haja ni una sola víctima més.

En aquest sentit, la presidenta de l’Observatori celebra l’augment en més d’un 15 per cent de les denúncies derivades dels informes de lesions que arriben directament al jutjat, per la qual cosa destaca i agraeix la implicació dels professionals sanitaris, la col·laboració dels quals té un enorme valor.

De la mateixa manera, agraeix l’encomiable i encertada labor dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat que, amb l’aplicació del “Protocol zero” del Ministeri de l’Interior, han augmentat les denúncies derivades de la intervenció directa policial quasi en un 20 per cent.

Pel que fa al treball dels òrgans judicials, Carmona insisteix que demostra la professionalitat, preparació i lliurament dels membres de la Carrera Judicial, que durant el tercer trimestre de l’any van acordar 8.332 ordres de protecció, i van dictar 12.588 sentències (un 6,2% més que un any abans) com a resultat de l’enjudiciament de 12.748 persones (12.650 homes i 98 dones).

Carmona va considerar molt important que la mesura civil consistent en la suspensió del règim de visites haja mostrat un nou increment, interanual, que s’ha situat en el 49,7 per cent, quan ja es compleix un any des de l’entrada en vigor de la Llei orgànica 8/2021, de protecció integral de la infància i l’adolescència enfront de la violència.

Però adverteix que tot aquest treball no és suficient si no ve acompanyat per la conscienciació i implicació de tots els ciutadans. Per aquesta raó, Carmona ha insistit una vegada més en la necessitat d’educar en valors que promoguen el respecte i la igualtat, eliminant estereotips de gènere, i de realitzar amb els nostres xiquets i joves una profunda labor pedagògica que els permeta saber què és la violència de gènere, com comença a manifestar-se i com ha d’evitar-se.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies