València-Diari

Telegram info@valenciadiari.com

E-Mail: info@valenciadiari.com

Cancel·len un espectacle en la Rambleta en València per amenaces als treballadors del teatre

La Rambleta també va cancel·lar l'espectacle de Dani Mateo després de rebre amenaces de grups d'ultradreta
Cartell de l'espectacle | Mongolia

 

La cancel·lació de les representacions de l'espectacle satíric 'Mongolia sobre hielo' es produeix unes setmanes després que el Teatre Olympia de València també decidira suspendre les funcions d'un muntatge del còmic Dani Mateo després de rebre amenaces de grups d'ultradreta arran del gag que va realitzar en televisió en el qual simulava sonar-se els mocs amb la bandera d'Espanya. En els últims dies, havia circulat en xarxes, entre altres les d'Espanya 2000, una convocatòria en la qual s'animava a fer un escarni davant la representació de 'Mongolia sobre hielo' en la Rambleta. «Escarni a Dani Mateo i no a aquests porcs traïdors que es caguen en tu?», es podia llegir en el cartell. Des de revista Mongòlia es va respondre amb un missatge: «Sens dubte que actuarem. No ens marca l'agenda un grupúscul cutre d'ultradreta». No obstant això, La Rambleta ha fet públic aquest divendres un comunicat en el qual assenyala que «es veu obligada a cancel·lar, per motius de seguretat, les dues funcions de l'espectacle 'Mongolia sobre hielo', previstes per als dies 1 i 2 de desembre, després dels contactes mantinguts en els últims dies tant amb la Policia Local com amb l'Ajuntament de València».

«La crispació, els insults, les amenaces i la incitació a la violència que s'han exposat en les xarxes socials, així com les amenaces directes que han rebut els treballadors d'aquest centre, impedeixen, baix les actuals condicions, la celebració d'aquest espectacle», asseveren. «La seua celebració, en aquestes circumstàncies, --prossegueixen-- suposa un risc inassumible per a la seguretat dels assistents, dels artistes i del personal del centre, que fins a l'últim moment ha estat defensant la realització de l'espectacle malgrat la intimidació, coacció i les amenaces».Afigen que «aquest risc per a la seguretat dels assistents ha sigut observat per les instàncies competents per a açò, sense que es puga garantir l'absència d'incidents durant la celebració de l'espectacle, alguna cosa fonamental per al centre, la prioritat del qual és vetlar per la seguretat del públic, dels artistes i del personal que dia a dia fa possible que gaudim de la cultura».

En la mateixa línia, incideixen que Rambleta «ha esgotat totes les possibilitats per a seguir amb l'espectacle perquè la seua vocació com a gestor cultural és que el centre servisca com a altaveu de les diferents sensibilitats artístiques». «Les amenaces llançades són versemblants i intolerables. La solució a aquest problema no passa per canviar de localització l'espectacle. El centre no és el problema. El problema són les amenaces i la impossibilitat de veure garantida la integritat física dels assistents a l'espectacle», adverteixen. Rambleta «defensa la cultura des de la diversitat, la integració i la igualtat, sent per al públic i els artistes un espai de convivència, de llibertat, de reflexió, de tolerància i de respecte, on rebutgem qualsevol tipus de manifestació o comportament que pose en perill aquests principis i valors que regeixen aquest Centre». I recalquen: "És lamentable que en la nostra ciutat i societat actual, la cultura s'estiga veient censurada per aquest tipus d'atacs i amenaces que atempten directament contra la llibertat". Per açò, Rambleta fa "una crida urgent a les instàncies competents perquè s'adopten les mesures necessàries que eviten que qualsevol espai cultural haja de cancel·lar la seua programació per amenaces, coaccions i intimidacions, i que asseguren que puguen programar amb la llibertat que ha d'estar garantida en un Estat democràtic i de dret".