València-Diari

Telegram info@valenciadiari.com

E-Mail: info@valenciadiari.com

La Comissió 9 d'Octubre celebra l'èxit de la manifestació d'ahir a pesar de les amenaces sofrides i alguna disputa puntual

Es van viure moments de tensió al llarg de tota la marxa
Muixeranga ahir, al final de la marxa | EP

 

La manifestació de la vesprada convocada per la Comissió 9 d'Octubre en el dia de la Comunitat Valenciana va abarrotar els carrers més cèntrics de la ciutat a pesar de la nombrosa presència policial i les contínues amenaces al llarg del recorregut. Aquesta marxa, que anava junt a la manifestació antifeixista convocada en el mateix lloc va ser prou multitudinària, i es qualifica «d'èxit» per part de la Comissió 9 d'Octubre. Toni Gisbert secretari d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) l'ha qualificat de «tranquil·la i festiva, a pesar de les amenaces dels grups marginals» de l'ultradreta, que han protagonitzat moments de tensió en la plaça Sant Agustí. La manifestació ha partit d'eixe punt, a les 18.30 hores, a pesar que a les 17.30 hores ja hi havia feixistes d'España 2000 i d'altres grups d'ultradreta increpant els manifestants i protagonitzant certs moments de molta tensió. Un grup reduït de persones s'ha concentrat abans que començara la manifestació amb banderes d'Espanya, banderes franquistes i banderes falangistes, realitzant la salutació nazi i cridant consignes feixistes. A més, amb ànim de causar conflicte com l'any passat, aquestos grups, pertanyents en la seua majoria a España 2000 o Vox, han tirat fins i tot gas picant que ha afectat als agents de les forces de seguretat i a periodistes.

Aquesta tensió s'ha allargat al llarg de tota la marxa que ha avançat flanquejada per agents de la Policia Nacional per tal d'evitar que els múltiples insults que es proferien arribaren a les mans. Els manifestants han recorregut, malgrat tot, els carrers Xàtiva i Colon fins a la plaça Amèrica a ritme de dolçaina i tabal, entre muixerangues i en un ambient relativament festiu. Fonts de l'organització xifren la participació en al voltant de 15.000 persones. Els manifestants han cridat consignes antifeixistes de manera pacífica com 'Guillem Agulló, ni oblit, ni perdó', 'Els carrers seran sempre nostres', 'Vosaltres, feixistes, sou els terroristes', i 'València serà la tomba del feixisme'. Diversos grups de diferent ideologia s'han juntat a favor de la llengua i la cultura valenciana i per una València lliure de feixisme i d'agressions. Per tant hem pogut vore moltes senyeres valencianes, banderes de sindicats com CCOO, presència de partits com Compromís o Podem, banderes antifeixistes, banderes comunistes, republicanes i alguna estrelada. 

Per altra banda, la Comissió 9 d'Octubre ha obert la marxa amb el lema 'Guanyem llibertats, fem país'; seguida per la Plataforma per la llengua valenciana, amb el missatge 'Amb tot el dret del món'; CCOO amb el lema 'Pels drets socials i lingüístics #XarxaSolidaritat'; també hem trobat la pancarta d'Intersindical Valenciana '9 d'Octubre, guanyem drets, guanyem llibertats, fem país' o les de Compromís i Podem, amb les consignes 'Valencianisme és diversitat' o '9 d'Octubre, un poble, moltes veus', respectivament. A més han assistit entre altres, el síndic de Compromís en les Corts, Fran Ferri, el senador Carlet Mulet, els regidors de l'Ajuntament de València Giuseppe Grezzi i Maria Oliver o el secretari general de Podem, Antonio Estañ. Este any, davant les crítiques d'altres grups, el PSPV i UGT s'han desmarcat de la convocatòria per les possibles polèmiques que poguera suscitar la seua presència allí. La marxa ha acabat en la plaça Amèrica amb la llegida d'un manifest i a ritme de dolçaina i tabalet, entre balls i aplaudiments, s'ha recordat de nou que 'València serà la tomba del feixisme' i s'ha recordat al valencià Guillem Agulló, assassinat per feixistes d'ultradreta.

El balanç que fa l'organització és més que positiu. Toni Gisbert, secretari d'Acció Cultural del País Valencià ha declarat als mitjans que es troben molt contents per com ha transcorregut la mobilització, «a pesar de la pluja i les amenaces, hi ha hagut molta participació inclús per a un 9 d'Octubre normal». S'ha posat de manifest la «qualitat» dels assistents, dient que la manifestaició «ha sigut tranquil·la i festiva a pesar de les amenaces dels grups marginals». «La gent ha reaccionat amb maduresa i amb ganes d'eixir al carrer i reafirmar que s'han acabat els xantatges». Al ser preguntat per la presència policial ha manifestat que les forces de seguretat «han complit». «Jo diria que un punt, francament exagerat, per a la dimensió del problema, perquè hi havia algun grup ací o allà de cinc o sis persones, tampoc era res de l'altre món perquè no tenen ninguna rellevància social».