Els condemnats de Banc València hauran d’indemnitzar 94 M/€ al FROB

Per a tres dels empresaris rebaixa en 1,1 milions d'euros la responsabilitat civil que l'Audiència Nacional va fixar en 93,9 milions

El Tribunal Suprem ha ratificat que exdirectius i empresaris condemnats pel ‘cas Banc de València’ hauran d’indemnitzar de manera conjunta i solidària al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), encara que per a tres d’ells ha acordat rebaixar en 1,1 milions d’euros la responsabilitat civil que l’Audiència Nacional havia fixat en 93,9 milions d’euros.


Rebre les notícies de València Diari

Segons la sentència, facilitada pel TSJ de la Comunitat, confirma la condemna a 1 any i 3 mesos de presó a l’exconseller delegat Domingo Parra en relació amb la concessió d’un crèdit de 312 milions d’euros al grup empresarial de Bautista Soler per a afrontar la compra d’un paquet d’accions de Metrovacesa, la major operació creditícia de l’entitat.

Respecte als altres tres condemnats, María Victoria Soler, Vicente Fons i Rafael Ruiz Jarabo, la Sala estima parcialment els seus recursos i rebaixa les penes de 2 a 1 any i sis mesos de presó a Soler i a Fons, i de nou a sis mesos de presó a Ruiz Jarabo.

En concepte de responsabilitat civil, la Sala rebaixa en 1,1 milions la indemnització imposada a aquests tres últims –Soler, Fons i Ruiz Jarabo-, així com a les entitats Construccions València Constitució SA, Arlette Dome SL, Sapa SA Bami Newco SA i Inmopark Alacant 92, SL.

La sala destaca la consideració de perjudicat del FROB quan assumeix la reestructuració d’una entitat financera i realitza una injecció de recursos econòmics; en 2012, l’organisme va injectar 4.500 milions d’euros públics per a sanejar l’entitat, hui integrada en CaixaBank.

Encara que el dret a ser rescabalat dels danys i perjudicis causats pel delicte corresponga en primer lloc “a l’ofés”, pot desplaçar-se a favor “dels qui han contribuït a aqueix rescabalament mitjançant la seua actuació aportant capital“, en aquest cas el FROB.

La consideració del FROB com a entitat perjudicada ha de proclamar-se en atenció a la seua posició legal d'”institució de salvament“, afig la sentència, tal com va defensar durant la vista en representació del fons el lletrat Carlos Gómez-Jara.

El Suprem fa seu l’argument de l’Audiència Nacional que indicava que “el crebant econòmic del FROB no naix de l’import dels préstecs no recuperats i dels seus corresponents interessos moratoris, sinó de les provisions que van ser sanejades amb diners públics“.

Per això, i en contra del defensat per la Fiscalia, “no cal deduir o descomptar” de l’import d’aquesta  responsabilitat els diners provisionant pel FROB.

Així mateix, no es contempla que el perjudici generat per la injecció de capital que el FROB va abordar per a assegurar la continuïtat de l’entitat financera intervinguda poguera haver-se minorat imposant a CaixaBank diferents condicions de les quals es van establir per a la venda del Banc de València.

Rebaixes de presó

En el marc de la resolució, els magistrats també han considerat pertinent modificar part de la sentència de l’Audiència Nacional per a absoldre a Bautista Soler Crespo en considerar extingida la seua responsabilitat criminal després de la seua defunció.

Així mateix, han estimat rebaixar la pena de María Victoria Soler i de Vicente Fons a un any i mig de presó i inhabilitació per a cadascun d’ells. Tots dos van ser condemnats com a cooperadors necessaris d’un delicte continuat d’administració deslleial, amb la concurrència d’atenuant de dilacions indegudes. L’Audiència Nacional els havia condemnat a dos anys de presó.

La Sala ha rebaixat també la pena per a Rafael Ruiz-Jarabo a sis mesos de presó i inhabilitació, condemnat com a còmplice criminalment responsable d’un delicte continuat d’administració deslleial amb la concurrència de les circumstàncies atenuants de confessió, reparació del mal i dilacions indegudes. Així, aconsegueix una disminució de tres mesos enfront dels nou que li havien imposat.

Manté la pena a Domingo Parra

El Suprem ha acordat mantindre la resta de la sentència emesa per l’Audiència Nacional per la qual es va condemnar a Domingo Parra a una pena d’un any i tres mesos de presó.

L’Audiència Nacional va concloure que sota el comandament de Parra es van donar crèdits sense control a Bautista Soler, María Victoria Soler i Vicente Fons per a comprar accions de Metrovacesa. Segons va indicar, es va fer “sense una anàlisi de la seua viabilitat, incomplint el seu propi Manual sobre la concessió de crèdits aprovat pel Consell d’Administració del Banc, sense l’adequada participació dels empleats de l’entitat que tenien encomanats la funció d’anàlisi i avaluació de riscos”.

Les irregularitats van tindre lloc en 2007, quan Metrovacesa va presentar una opa per a resoldre l’enfrontament entre la família Sanahuja, que controlava el 39,6% de la immobiliària, i el ja mort Joaquín Rivero i el seu soci, Juan Bautista Soler, que sumaven entre tots dos el 39,14% de la seua capital.

Aqueix gener, el Banc de València va concedir un import “desproporcionat”, 312 milions d’euros, a una societat del grup Soler, que necessitava finançament per a poder fer-se amb el 2,4% de les accions de la promotora.

Segons la sentència de l’Audiència Nacional, això “va suposar l’assumpció d’un altíssim risc per a l’entitat, tant per l’envergadura i importància econòmica de l’operació com per la insuficiència de les garanties”, i remeten a l’inspector del Banc d’Espanya que va assegurar que aquella actuació va ser “com posar tots els ous en una mateixa cistella”.

La investigació va posar en relleu “diverses i reiterades operacions de refinançament d’aquest deute, al marge dels procediments de control del Banc de València“, afegia la fallada.

Això va provocar que la posició de l’entitat llevantina s’anara “deteriorant” no sols per la pèrdua de valor de les garanties oferides, sinó també per la falta de solvència de les societats acreditades, generant un “important impacte perjudicial en els comptes del banc, que va haver de ser rescatat pel FROB”.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies