València-Diari

Telegram info@valenciadiari.com

E-Mail: info@valenciadiari.com

Detingudes 26 persones en València al caure una banda que va estafar més de dos milions d'euros

L'organització estava especialitzada en el frau del 'fals romanç'

La Policia Nacional ha desarticulat una organització especialitzada en el frau del fals romanç que va arribar a estafar fins a 2.100.000 euros. Els agents han localitzat fins al moment sis víctimes en Suïssa Austràlia, Bèlgica i Suècia. Els agents han detingut en València 26 persones implicades, entre elles els tres caps de la banda i 23 'mules' captades per l'organització. La banda enganyava a les seues víctimes a través d'una coneguda xarxa social, fent-se passar per algú que pretenia mantindre una relació sentimental però, una vegada guanyada la seua confiança se'ls sol·licitava diferents ingressos amb tot tipus de pretextos. Per altra banda empraven la modalitat de cartes nigerianes, que consistix en enviar cartes de forma indiscriminada en les quals expliquen a les possibles víctimes que, per a cobrar una herència d'un familiar llunyà deuen transferir prèviament una quantitat de diners. Les mules per la seua banda tenien l'objectiu d'obrir aquestos comptes bancaris o rebre en les seues mateixes les quantitats traspassades pels estafats. En València s'ha localitzat un domicili que servia de laboratori de falsificació de targetes bancàries i s'han intervingut 29.000 euros en efectiu en els quatre registres realitzats.

Maquinària que utilitzaven per a les estafes | Policia Nacional

 

Aquesta operació culmina quasi un any sencer d'investigació per part dels agents. Aquestes investigacions es van iniciar quan els agents van tindre coneixement d'una sèrie d'operacions sospitoses gràcies a la comunicació del departament de seguretat d'una entitat bancària. Les transferències internacionals li van semblar sospitoses al banc. Aquestes es van fer des de països com EEUU, Suïssa, Suècia, Colòmbia i Finlàndia, entre altres. Gràcies a aquesta informació, els agents van localitzar les primeres víctimes d'una organització especialitzada en estafes. Les víctimes vivien en Suècia i Bèlgica i havien sigut enganyats seguint la modalitat del fals romanç.

Les primeres perquisicions van donar el seu fruit en identificar als titulars dels comptes corrents -denominats mules- on les víctimes havien realitzat una sèrie d'ingressos que posteriorment eren reintegrats als capitosts de l'organització. Els 'mulers' són persones integrants de l'organització situades en la base de la piràmide, el seu treball consisteix a obrir comptes bancaris al seu nom o bé cedir les seues pròpies numeracions bancàries a persones situades dins de l'organització a canvi d'una xicoteta remuneració econòmica.

Material intervingut per la Policia | Policia Nacional

 

En març d'enguany es va localitzar una tercera víctima a Suïssa, també estafada per mitjà del fals romanç, que va ser captada i enganyada a través d'una xarxa social i que va arribar a realitzar diversos ingressos per uns 140.000 euros. Uns mesos més tard es van detectar noves víctimes australianes i suïsses residents en els seus països, aquesta vegada captades per la modalitat de la falsa herència. Posteriorment va ser localitzada una nova víctima a Suïssa, enganyada per un home, captada a través d'una altra web de cites.

Material intervingut per a falsificar targetes bancàries | Policia Nacional

 

Com a conseqüència de les recerques, els agents van localitzar i van arrestar en la ciutat de València a 23 dels integrants de l'organització (mules), que rebien diners de manera fraudulenta. Aquestes detencions van permetre identificar als tres capitosts, receptors dels diners procedents de les mules una vegada que aquests havien rebut les transferències de les víctimes. S'estima que l'organització ha estafat més de 2.100.000 euros i fins hui han sigut localitzades sis víctimes a les quals haurien estafat un total d'1.500.000 d'euros. Els investigadors no descarten l'existència de noves víctimes. A més s'han realitzat quatre registres en els quals s'ha intervingut gran quantitat de documentació, targetes SIM, discos durs, ordinadors portàtils i més de 29.000 euros en efectiu. En el domicili d'un dels caps també es va trobar un laboratori de falsificació de targetes bancàries, així com més de 85 targetes amb xip verges.